Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

China lanceert Tianzhou 5 vrachtcapsule naar ruimtestation Tiangong

Lancering Tianzhou 5China heeft een nieuwe vrachtcapsule gelanceerd naar zijn pas voltooide ruimtestation, dit ter voorbereiding op een komende bemande missie. De vrachtcapsule zal vracht afleveren voor de aanstaande Shenzhou 15 bemande missie.
Read on »

Hubble ziet vroege fases van een supernova in het jonge heelal

Een meervoudig afgebeelde supernova in de archiefbeelden van Hubble van het gebied in Abell 370.De nieuw gevonden Type II supernova wordt sterk gelensd door een lid van de massieve cluster van sterrenstelsels Abell 370. De straal van de geëxplodeerd ester wordt geschat op 533 keer de straal van de Zon en dat komt overeen met een rode superreus.
Read on »

60 jaar ESO – de Konusnevel

De Konusnevel in het sterrenbeeld Monoceros - EenhoornESO viert zijn zestigste verjaardag met een schitterende foto van de Konusnevel. Op 5 oktober 1962 kwamen vijf landen overeen om de European Southern Observatory (ESO) op te richten door middel van de ondertekening van een conventie.
Read on »

Webb bekeek een geïsoleerd dwergsterrenstelsel

Webb ziet het dwergsterrenstelsel WLMDe nieuwe afbeelding van het onregelmatige dwergsterrenstelsel Wolf-Lundmark-Melotte toont het opmerkelijke vermogen van de Webb Space Telescope om zwakke sterren buiten de Melkweg op te lossen.
Read on »

Webb’s MIRI-instrument back online na ernstige storing

De Pillars of Creation zoals vastgelegd met het MIRI-instrument van de Webb Space Telescope.Het Webb-team moest de waarnemingen in de medium resolutie spectroscopie-mode onderbreken nadat er eind augustus een probleem was ontstaan.
Read on »

Cygnus vrachtcapsule bereikt op één zonnepaneel het ISS

De Cygnus SS Sally Ride nadert het ISSDe robotische arm van het International Space Station ving de Cygnus vrachtcapsule op 9 november om 11:20 uur uur Nederlandse tijd. De Cygnus arriveerde eerder vandaag al, ondanks dat een van de zonnepanelen weigerde uit te vouwen na de lancering, bij het International Space Station.
Read on »

Sterrenkunde koeterwaals – Excentriciteit

Excentriciteit is een maat voor hoe cirkelvormig een baan is. Een excentriciteit van 0 betekent dat de baan perfect cirkelvormig is. Alles tussen 0 en 1 is een elliptische baan.
Read on »

Twee nieuwe organische moleculen gevonden in de interstellaire ruimte

Structuur van de twee in TMC-1 aangetroffen moleculen met op de achtergrond een opnames van de moleculaire wolk.Astronomen hebben met behulp van de 40 meter radiotelescoop van de Yebes sterrenwacht in Spanje twee nieuwe complexe moleculen gevonden. Het gaat om butadiynethionyl (HCCCCS) en ethynbutatrienylideen (HCCCHCCC).
Read on »

Planetair puin gevonden rond 11 miljard jaar oude witte dwerg

Artist impressie witte dwergenWD J2147-4035 is een 11 miljard jaar oude witte dwerg die ongeveer 91 lichtjaar van ons is verwijderd. De witte dwerg bevindt zich in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Grus – Kraanvogel.
Read on »

IceCube detecteert hoogenergetische neutrino’s van Messier 77

Messier 77 in CetusMessier 77 is ook bekend als NGC 1068, LEDA 10266 en Cetus A. het is een balkspiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Cetus – Walvis.
Read on »

Copyright © 2022 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp