Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

CAPSTONE-maansonde stuitert terug van 11-daagse storing

artist impressie CAPSTONEIngenieurs van de NASA hadden een bijna twee weken durende strijd met een ruimtesonde die weigerde op commando’s te reageren.
Read on »

Vandaag is het de laatste zonnemiddag van het jaar

Vijf zonnen in een boog, de bovenste met het label Solar Noon.Voor de tijdsbewuste mensen onder ons: 11 februari markeert de laatste zonnemiddag voor heel 2023, en voor de hele wereld, volgens de klok. De zonnemiddag is echter geen klokgebeurtenis, ook al meten onze klokken en kalenders de voortdurende verschuiving gedurende het hele jaar
Read on »

Hubble ziet de start van het nieuwe ringspakenseizoen van Saturnus

Nieuwe spaken in de ringen van SaturnusSaturnus is bekend om zijn iconische maagdelijke ringen. De belangrijkste B-ring kan echter vlekken en strepen van donkerder of lichter
Read on »

Waarnemen – het sterrenbeeld Kleine Hond

Canis Minor - Urania's MirrorDe Kleine Hond is een klein sterrenbeeld maar het heeft wel een grote ster. Het is de thuisbasis van de achtste heldere ster aan de nachtelijke hemel Procyon oftewel Alpha Canis Minoris geheten. Deze ster is ook een van de zes sterren van het opvallende asterisme de Winterdriehoek.
Read on »

Mars-helikopter Ingenuity is 42

Ingenuity staat naast Perseverance op MarsIngenuity bereikte een mijlpaal van 42 helikoptervluchten in de verlengde fase ter ondersteuning van de missie van de Perseverance rover. Vlucht nummer 42 leverde de onvermijdelijke “Hitchhiker’s Guide tot he Galaxy”-grappen op.
Read on »

Astronomen vinden een ring rond Quaoar

Een artist impressie van de dwergplaneet Quaoar en zijn ring.De nieuw gevonden ring draait op een afstand van 7,4 * de straal van Quaoar in het object heen. Dat is in verhouding veel verder dan de ringen rond Saturnus.
Read on »

Sterrenkunde koeterwaals – Nova

Explosie periodieke nova RS OphiuchiDe Nova. De nova is het meest klassieke voorbeeld van een kosmische explosie bekend als een “cataclysmische veranderlijke”. In feite is het zo klassiek dat de eigennaam voor een nova “klassieke nova” is.
Read on »

Webb vindt kleine asteroïde tijdens “mislukte” waarnemingen

Artist impressie van een asteroïde.Terwijl astronomen en ingenieurs afgelopen zomer probeerden een van de instrumenten van de Webb Space Telescope te kalibreren, vonden ze toevallig een voorheen kleine asteroïde van 100 – 200 meter in de belangrijkste asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.
Read on »

Potentieel bewoonbare planeet op 31 lichtjaar afstand gevonden

Een artist impressie van Wolf 1069 bOfschoon astronomen al meer dan 5200 exoplaneten hebben gevonden zijn er  minder dan 200 rotsachtig. De ontdekking van een nieuwe aardse exoplaneet is daarom altijd opwindend.
Read on »

Het Chinese Lantaarnfestival

LantaarnfestivalHet Lantaarn of lampionenfestival wordt dit jaar op 5 februari 2023 gevierd. Het is een traditioneel feest maar er wordt
Read on »

Copyright © 2023 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp