Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

China wil zijn gloednieuwe ruimtestation vergroten

het complete Tiangong ruimtestationHet Chinese ruimteagentschap heeft plannen onthuld om een nieuwe module te lanceren en internationale astronauten aan boord van het nieuwe ruimtestation te ontvangen.
Read on »

Ingenuity maakt 46ste vlucht op de rode planeet

Ingenuity krijgt vakantieIngenuity, de Mars-helikopter die de Perseverance rovermissie vergezelt, maakte op 25 februari 2023 zijn 46ste vlucht. Dit werd op 1 maart bekend gemaakt door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA.
Read on »

Dark Energy Camera observeert gloeiend overblijfsel van SN 185

De supernovarest RCW 86Supernova (SN) 185 vond plaats in het jaar 185 in de richting van de ster Alpha Centauri, tussen de sterrenbeelden Circinus en Centaurus. De supernova was acht maanden zichtbaar voor het blote oog.
Read on »

Waarnemen – het sterrenbeeld Kompas

Pyxis - Urania's MirrorMaart is een goede maand om het sterrenbeeld Kompas eens op te zoeken. We nemen dan wel aan dat je ver genoeg zuidelijk op Aarde bent want anders gaat dit niet lukken. Kompas is een van de 14 sterrenbeelden die de Franse astronoom Nicolas Louis de Lacaille in de 18de eeuw maakte.
Read on »

Asteroïde vernoemd naar paus Gregorius XIII

Paus Gregorius XIIIPaus Gregorius XIII, de 16de-eeuwse paus die verantwoordelijk is voor wat tegenwoordig bekend staat als de Gregoriaanse kalander heeft nu ook hemelse roem behaald.
Read on »

Enorme protoster gevonden nabij het zwarte gat van de Melkweg

Multigolflengtedetectie uit 2019 van het X3-systeem met het NIRC2-instrument aan de W.M. Keck sterrenwacht.X3a is ongeveer 10 keer groter dan de Zon, 15 keer zwaarder en slechts enkele dienduizenden jaren oud.
Read on »

Sterrenkunde koeterwaals – Lokale Groep

het Andromeda sterrenstelselDe Lokale groep is de naam voor een verzameling sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg. De Lokale Groep heeft in totaal een doorsnede van ongeveer 10 miljoen lichtjaar en bevat meer dan 80 sterrenstelsels.
Read on »

Waarnemen – het sterrenbeeld Kreeft

Zoekkaartje voor het sterrenbeeld Kreeft - CancerDe kans is groot dat je het sterrenbeeld Kreeft – Cancer nog nooit hebt gezien. Van de 12 sterrenbeelden van de dierenriem is dit het zwakste sterrenbeeld.
Read on »

De sterrenhemel van maart 2023

Op maandag 20 maart 2023 passeert de Zon tijdens de lente equinox de hemelevenaar van zuid naar noord. Dag en nacht zijn dan bijna even lang, hoewel breking in de atmosfeer de Zon boven de horizon “optilt” bij het opkomen en ondergaan, dus daglicht op tijdens de equinox zelf is iets langer dan de duisternis.
Read on »

Het zwarte gat van de Melkweg vernietigt een mysterieuze stofwolk

Een artistieke weergave van wat naar verwachting zal gebeuren rond het jaar 2036Een stoffilament met de lengte van 3000 keer de afstand Aarde – Zon wordt door het zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel vernietigd en astronomen kunnen het live volgen.
Read on »

Copyright © 2023 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp