Astronomen hebben een ongewoon planetair systeem gevonden dat bestaat uit een planeet met de grootte van Jupiter in een baan om een kleine ster die slechts vier keer groot is
Read on »
Er is hulp onderweg voor drie astronauten die momenteel afhankelijk zijn van een lek ruimtevaartuig dat is aangemeerd bij het International Space Station.
Read on »
Astronomen hebben met behulp van de James Webb Space Telescope zes kandidaat sterrenstelsels gevonden met een massa van meer dan 1011 zonsmassa ongeveer 500-700 miljoen na de Oerknal.
Read on »
Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2023 in het weekend van 24-26 februari kun je op tientallen plekken in Nederland door een telescoop komen sterrenkijken.
Read on »
De Magelhaanse Wolken zijn de twee grootste satelliet sterrenstelsels van onze Melkweg. Ze zijn vanaf het zuidelijk halfrond met het blote oog zichtbaar als twee wazige vlekjes aan de nachtelijke sterrenhemel.
Read on »
De Amerikaanse astronoom George Ellery Hale werd op 29 juni 1868 geboren. Hij is vooral bekend geworden om zijn ontdekking van magnetische velden in zonnevlekken en als leider of sleutelfiguur in de planning of constructie van verschillende toonaangevende telescopen, waaronder de 5 meter Hale telescoop van de Mount Palomar sterrenwacht.
Read on »
Op 10 februari 2023 vierde China’s eerste interplanetaire missie zij tweede verjaardag in een baan om Mars maar het land gaf geen update over de status van de Zhurong rover.
Read on »
De bewoonbare zone is het gebied om een ster waar een ronddraaiende planeet vloeibaar water aan zijn oppervlak kan hebben en daarom mogelijk leven kan ondersteunen.
Read on »
Astronomen van de W.M. Keck sterrenwacht op Mauna Kea op Hawaï hebben ontdekt dat poollicht op zichtbare golflengtes voorkomt op alle vier de grote manen van Jupiter: Io, Europa, Ganymedes en Callisto.
Read on »
Tussen 29 januari en 4 februari 2023 werden er met behulp van de 70 meter Goldstone Solar System Radar-antenne van het NASA Deep Space Network in Barstow in Californië opnames gemaakt van de asteroïde 2011 AG5.
Read on »