Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Dode NASA-satelliet crasht dit weekend op Aarde

ERBS tijdens het uitzetten in de ruimte vanuit de spaceshuttle Challenger.De bijna 2500 kilogram zware ERBS-satelliet komt naar verwachting zondag of maandagnacht naar beneden. Het Amerikaanse leger voorspelt dat de Earth Radiation Budget Satellite (ERBS) van 2450 kilogram maandagnacht omstreeks 00:40 zal neerstorten. Er is een marge van plus of min 17 uur afgegeven.
Read on »

Webb ziet balkspiralen in het jonge heelal

Montage van Webb-afbeeldingen met zes voorbeelden van balkspiraalstelselsAstronomen hebben met behulp van de Webb Space Telescope jonge sterrenstelsels gevonden die de vorm hebben van een balkspiraal. Die balk bestaat uit sterren die zich vanuit het centrum van de sterrenstelsels naar buiten uitstrekt.
Read on »

Waarnemen – Tafelberg en Goudvis

Dorado - LMCZuidelijke circumpolaire sterrenbeelden zijn die welke gedurende het gehele jaar door waarnemers op het zuidelijk halfrond gezien kunnen worden. De Goudvis en de Tafelberg zijn twee van deze sterrenbeelden.
Read on »

Japanse maanlander HAKUTO-R maakt tweede koerscorrectie

Artist impressie van de Hakuto-R op de Maan.De HAKUTO-R maanlander van de Japanse startup ispace is, na zijn tweede succesvolle koerscorrectie, op weg naar de Maan. HAKUTO-R werd op 11 december 2022 met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX gelanceerd. De ruimtesonde heeft er inmiddels 1,24 miljoen kilometer opzetten.
Read on »

Danuri stuurt ons foto’s van de Maan en de Aarde

Danuri, de allereerste maan-orbiter van Zuid-Korea, heeft ons zwartwit-foto’s van het maanoppervlak en de Aarde gestuurdDanuri, de allereerste maan-orbiter van Zuid-Korea, heeft ons zwartwit-foto’s van het maanoppervlak en de Aarde gestuurd.
Read on »

Sterrenkunde koeterwaals – Quasar

artist impressie van een quasarIn de Jaren ’50 werden radioastronomen behoorlijk verrast. Ze dachten op zoek te zijn naar interessante radiobronnen in ons sterrenstelsel maar in plaats daarvan vonden ze punten van super intensieve straling die blijkbaar uit de verre ruimte kwamen.
Read on »

Luister naar het geluid van RS Puppis

RS PuppisRS Puppis is een heldere ster die 200 keer groter is dan onze Zon en is omhuld met stof dat
Read on »

Waar hangen de verst verwijderde ruimtesondes uit?

New Horizons artist impressieSinds de lancering van Pioneer 10 in 1972 sturen we al 50 jaar sondes de ruimte in. We hebben nu vijf ruimtesondes die ofwel de randen van ons zonnestelsel hebben bereikt of die rand heel snel naderen: Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1, Voyager 2 en New Horizons.
Read on »

NASA wil ideeën om de Hubble in een hogere baan te brengen

Hubble en een Dragon ruimtevaartuig van SpaceXNASA en SpaceX voeren een haalbaarheidsstudie van zes maanden uit om te beoordelen of een Dragon-missie de baan van de Hubble Space Telescope veilig kan versterken en misschien ook anderszins kan servicen.
Read on »

De meteorenzwerm der Quadrantiden in 2023

Radiant meteorenzwerm BoötidenDe Quadrantiden is een van de weinige meteorenzwermen met een korte piek. Het maximum duurt slechts 6 uur. Lange tijd was de moederkomeet die de Quadrantiden veroorzaakt niet bekend.
Read on »

Copyright © 2023 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp