Copy
September på Regionmuseet

September på museet

Efter en fin sommar med mycket besök är vi tillbaka med besked. I september inviger vi tre stycken utställningar, varav en, Fira demokratin! invigs den 22/9 av Riksdagens talman, Andreas Norlén.

Under september drar vi även igång vår nya satsning Pubquiz och givetvis är Filmmuseets filmvisningar tillbaka. Läs mer i månadens nyhetsbrev.

Mer information om våra övriga programpunkter och så klart våra utställningar finns på regionmuseet.se.

IF YOU DON'T LIKE ART, GOODBYE, FUCK OFF, GO HOME…

Nordic Contemporary Art Collection kan betraktas som en "tidskapsel" - ett specifikt tvärsnitt av samtida konst som det var vid det givna ögonblicket, detta då alla konstverken är inköpta mellan 2013 till 2015.

Är det möjligt att observera och ta pulsen av samtida konst nästan när den skapas? Många skulle betrakta det som en omöjlig uppgift, eftersom samtidskonsten är lika föränderlig som det ögonblick då den produceras. Sista dag för utställningen är 29/9. 

17/9 kommer direktören för Nordic Contemporary Art Collection, NoCo, Göran Christensson och samtalar om att samla på samtidskonst. Göran är tidigare chef för Malmö Konstmuseum och den som stått för urvalet bakom NoCo.

Jobbcirkus

En utställning om gymnasievalet som ibland kan kännas som rena rama cirkusen.

Jobbcirkus ska hjälpa åttonde- och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Utställningen är också ett värdefullt stöd för lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som på olika sätt arbetar med att stötta elever inför valet till gymnasiet.

Jobbcirkus ska inspirera, vidga vyer och ge exempel på olika möjligheter. Med ett personligt tilltal och en kravlös, lekfull gestaltning tar utställningen med besökaren på en resa mot yrkeslivet. Utställningen är producerad av Arbetets museum och anpassad efter skånska förhållande. På invigningen den 15/9 blir det cirkusframträdande av Cirkus Saga och sen invigs utställningen av Anna Jähnke, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

LasseMaja & Cirkusmysteriet

LasseMaja & Cirkusmysteriet är en klurig och interaktiv utställning som utspelar sig bland trollkarlar och clowner. Hela familjen kan hjälpa Lasse och Maja lista ut vem som stjäl värdesaker från Cirkus Splendidos besökare!

Doften av sågspån, popcorn och spänning fyller luften i Cirkus Splendidos randiga tält. Det är kvällsföreställning och publiken låter sig roas, ovetande om att det pågår något fuffens alldeles i deras närhet. Plånböcker, telefoner och halsband försvinner spårlöst … Lasse och Maja är på plats och anar snart att det är någon av de anställda på cirkusen som är den skyldiga.
Utställningen invigs 21/9 av clownerna

Fira demokratin!

Utställningen "Fira demokratin!" är en vandringsutställning från Sveriges riksdag.

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste riksdagsbeslut. Nu uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land genom ett fyra år långt demokratijubileum. Fira demokratin är en utställning som visas på muséer runt om i landet under 2019–2021.

Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.

Utställningen invigs 22/9 kl 14.00 av talman Andreas Norlén.

llustration: Sara Teleman


25/9 Föregångerskan

I Föregångerskan porträtteras en av pionjärerna inom kampen för kvinnlig rösträtt; Gulli Petrini, detta i form av en monolog framförd av Catherine Westling.

Föregångerskan är en monolog skriven av Lisa Lindén, i regi av Karin Enberg och med musik av Laleh, Annika Norlin/Säkert, Anna Järvinen, Salt n Pepa med flera. Biljetterna kostar 100 kronor och säljs via Nortic. Direktlänk till biljetterna finns på vår hemsida. 

25/9 Föregångerskan

26/9 Pubquiz

Premiär för museets pubquiz med historiskt tema. Samla dina vänner, gnugga geniknölarna och visa vilka som har de vassaste kunskaperna i stan.

De som vinner får presentkort på 500 kronor i Café Miró. Under kvällen håller Café Miró öppet och det går att beställa något gott att äta eller dricka från deras fina à la carte meny.

26/9 Pubquiz med historiskt tema

Höstens filmprogram

Hela höstens söndags- och onsdagsfilmer är nu publicerat. Först ut är Apollo 11 den 15/9 och hela programmet finns på länken. I Apollo 11 om den första månlandningen för 50 år sen får vi följa både de i rymden och de på jorden.

Nytt för terminen är att vi numera säljer digitala biljetter via Nortic, allt för att underlätta era besök. Länkar till alla biljetter finns på vår hemsida.

Höstens filmer på Filmmuseet

Lunch på Café Miró

Hela världens mat – med en skånsk grundton. Med ett speciellt koncept serverar Café Miró mat och fika för hela familjen. Vår hälsosamma och ekologiska buffé serveras tisdagar till fredag, 11.30–13.30 och kostar 109 kronor.

Café Mirós hemlagade helgmeny innehåller allt från värmande soppor och matiga smörgåsar till läckra bakverk, allt med ett helhetsgrepp på miljötänkandet.

Café Miró

Regionmuseets hemsida
Facebook
YouTube
Instagram
Twitter
Museets biljetter på Nortic.
Stora Torg, Kristianstad
Öppettider:
        Tisdagar - Söndagar: 11 - 17
 
Copyright © 2019 Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, All rights reserved.


Uppdatera inställningar  Avprenumerera