Copy

Newsletter April 2018
Netherlands Society for International Surgery

The Netherlands Society for International Surgery (NSIS) is a taskforce that operates under the Netherlands Society for Surgery (NVVH) as well as the Netherlands Society for Tropical Medicine (NVTG).
Our three main objectives are (1) to create awareness for the surgical patient in resource limited circumstances, (2) to improve the quality of surgical healthcare in LMICs (3) facilitating and improving the surgical training of tropical residents in the Netherlands
Read More

Lidmaatschap

Geachte leden, 

Als lid van de NSIS ontvangt u elk kwartaal onze digitale  nieuwsbrief met informatie over onze activiteiten en verhalen uit het veld. Daarnaast worden leden benaderd voor deelname aan interessante projecten en ontwikkelen ze via de NSIS een netwerk van collega's met een passie voor global surgery. Het lidmaatschap kost €30,- per jaar, de factuur heeft u in januari per email ontvangen. Indien u dit nog niet heeft gedaan, verzoeken wij u om dit bedrag over te maken onder vermelding van uw naam en 'Lidmaatschap 2018' naar NL78INGB0006097976
 
Met vriendelijke groet,
 
Het NSIS bestuur

Chirurgendagen 2018: A roadmap to global surgery
Op donderdag 24 mei en vrijdag 25 mei is het weer tijd voor de jaarlijkse Chirurgendagen in Veldhoven. Na het succes van het symposium Surgery in relation to migration georganiseerd door de NSIS vorig jaar tijdens de Chirurgendagen, hebben wij de eer om dit jaar wederom een symposium te mogen verzorgen. Er zullen meerdere sprekers het podium betreden en ook dit jaar zal een van onze sprekers ons middels een live verbinding vergezellen, namelijk Lars Hagander MD, PhD, MPH. dr. Hagander is chirurg met de aandachtsgebieden kinderchirurgie en urologie, is Associate Professor aan Lund University en heeft veel werkervaring op internationaal vlak. 

Wij verwelkomen u graag op donderdag 24 mei van 14:00 - 15:00 uur in de Genderzaal voor het symposium A roadmap to global surgery.
Website
Donderdag 12 april heeft de global surgery onderzoeksgroep van het VU medisch centrum in samenwerking met het International Student Surgical Network (InciSioN) een filmavond georganiseerd met de vertoning van The Rebel Surgeon. Als chirurg in Afrika improviseerde Erik Erichsen (70) met goedkoop doe-het-zelfmateriaal. The Rebel Surgeon registreerde zijn werkwijze en de film was onder andere te zien tijdens IDFA 2017.

De filmavond was zeer geslaagd met een mooie opkomst en een goede discussie over de representativiteit van deze weergave van global surgery.
Health Hub
Op zondag 22 april werd door Humans of Health hun tweede Health Hub georganiseerd: Het paradigma van helpen. Tijdens de eerste Health Hub avond gingen zij in gesprek met visionair Herman Wijffels. Ze spraken over vragen zoals ‘Wat betekent authentiek leiderschap in de gezondheidszorg?’, ‘Hoe draagt dit bij aan duurzaamheid in de zorg?’ en ‘Wat betekent dit voor de huidige generatie?’
NSIS bestuurslid Matthijs Botman was een van de sprekers en er kan teruggekeken worden op een zeer succesvol en inspirerend evenement.

» Health Hub
De Health Hub is een avond waarop mensen bij elkaar komen om in gesprek te gaan over onderwerpen in de zorg. We bieden een platform voor verbinding en inspiratie, waarmee we tot nieuwe inzichten komen om onszelf en de wereld om ons heen te laten ontwikkelen.  

» Vragen die zondag 22 april centraal stonden:
- Wat betekent duurzaamheid? Voor wie is het duurzaam?
- Wat is duurzame ontwikkeling in de gezondheidszorg?
- Wat is ons huidige paradigma van ‘helpen’? 
- Wat is functioneel en wat is niet functioneel?
Facebook
Website

Update Into the World


Na de succesvolle gelijknamige boekpresentatie in december zijn er meer dan 1.000 boeken verkocht en sindsdien hebben we van vele kanten steun ontvangen. Ons vak werd vele malen belicht in de pers, en deze uitingen en tevens de steunbetuigingen zijn hier  terug te vinden op de website.
 
Ondertussen hebben er gesprekken plaats gevonden met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om meer financiële steun te krijgen voor onze opleiding. We blijven hopen op een goede uitkomst, maar helaas laat het goede nieuws nog even op zich wachten.  
 
De komende weken wordt de begroting voor 2019 gemaakt, dus nu is het moment om nogmaals onze stem te laten horen en te zorgen dat de financiering voor de opleiding tot arts Internationale Gezondheidszorg wordt meegenomen.

Om het politieke draagvlak te vergroten, versturen we daarom vandaag naar alle leden van de vaste kamerfractie Gezondheidszorg het boek Into the World met een begeleidende brief. 
Deze actie werd 23 april ondersteund door een interview met David Koetsier en Maria Bakker bij BNR Beter, samen met een reportage bij Alfred van Meurs, kinderarts en opleider voor de arts Internationale Gezondheidszorg in het HAGA ziekenhuis in Den Haag.
 
Het team gaat door met de campagne om de financiering, die onmisbaar is voor het voortbestaan van de opleiding, te realiseren. 
 
Alle steun aan onze lobby is zeer welkom! Steun door het verspreiden van de boodschap en ook door het delen van goede ideeën om de beleidsmakers te overtuigen. Mail of bel gerust voor overleg. We zijn er dichtbij en strijden ervoor om binnenkort met goed nieuws te kunnen komen!  

Boekverkoop

Sinds de boekverkoop van start is gegaan, zijn er inmiddels meer dan 1.000 boeken verkocht. Door de bijdragen van een aantal belangrijke sponsoren en de opbrengsten uit de voorverkoop van het boek is de financiering van het project geslaagd en zullen verdere inkomsten worden besteed aan de opleiding tot AIGT.

Bent u ook geïnteresseerd in het boek Into the World of wilt u nog een of meerdere boeken (Nederlands of Engels) bestellen? Extra exemplaren bestellen kan nog steeds via de website van Arts Internationale Gezondheidszorg, via de website van uitgeverij het Boekschap of eventueel via bol.com. Het boek ligt nu ook in een aantal boekwinkels en het kan in iedere boekhandel worden besteld.

Facebook
Twitter
Website
CURSUSDAG
Externe fixateur
Op zaterdag 7 april vond in het VU medisch centrum de studiedag “externe fixateur” plaats voor AIGT-ers in opleiding. Deze studiedag is opgezet door Joost Horbach en Jan Rijcken en is de afgelopen 23 jaar georganiseerd door eerstgenoemden en Jos Vroemen, chirurg te Breda. Sinds dit jaar is de organisatie overgenomen door de NSIS.

De studiedag was een vast onderdeel van de tropenopleiding oude stijl, maar is sinds de invoering van het nieuwe curriculum voor AIGT-ers facultatief geworden, iets wat de NSIS uiteraard betreurt. Desalniettemin waren 14 enthousiaste AIGT-ers deze zonnige zaterdag naar Amsterdam getogen om zich daar in de ochtend te verdiepen in de theorie achter fractuurgenezing, tractie, fixatiemogelijkheden, de externe fixateur en verschillende technieken voor wondbedekking bij open fracturen om vervolgens, na de lunch, zelf aan de slag te gaan.  Met de hulp van de industrie waren er vier werkstations opgezet waar iedereen kon oefenen met verschillende typen externe fixateurs. De dag werd goed bezocht en onder andere Jos Vroemen, Frank Bloemers als hoofd van de afdeling Traumachirurgie en professor Jaap Bonjer als hoofd van de afdeling Heelkunde, kwamen langs om een kijkje te nemen en zelf ook even te oefenen.

Ook volgend jaar zal de organisatie van deze studiedag in handen zijn van de NSIS en wij willen bij deze nogmaals onze dank uiten naar professor Jaap Bonjer, hoofd van de divisie Heelkunde van het VUmc, voor het aanbieden van deze belangrijke studiedag aan de AIGT-ers in opleiding.  

Global Health & Tropical Medicine course evening: 

Global Surgery

Maandelijks vindt de Global Health & Tropical Medicine Course in het UMC Utrecht plaats. Elke keer staat een belangrijk thema in mondiale gezondheid centraal. Deze cursus wordt hoofdzakelijk georganiseerd voor geneeskunde studenten, maar ook andere studenten en geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen aan individuele avonden of de volledige cursus.

Op 9 mei zullen NSIS bestuursleden Eva Stortelder en Rinse Meester in UMC Utrecht een Global Surgery lezing houden namens NSIS, als onderdeel van de cursus van het UMCU.

De GH&TM cursus wordt georganiseerd door Julius Global Health, in samenwerking met het International Office van het UMC Utrecht en IFMSA-Utrecht. 

Meer informatie en updates over deze cursus is te vinden op de website van Julius Global Health en de Facebook van het International Office.

Facebook
Website

Van 31 mei tot en met 2 juni 2018 zal in het Okura Hotel in Amsterdam het ScarCon ETRS congres plaatsvinden. Tijdens het congres worden de meest recente ontwikkelingen op het gebied van fibrose belicht in de breedste zin van het woord. The co-hosts zijn de Global Scar Society, Scar Academy, Oscare, VU medisch centrum, Dutch Burns Foundation, Association of Dutch Burn Centres en de French Wound Healing Societies. 

NSIS bestuurslid Thom Hendriks zal op vrijdag 1 juni een presentatie geven. Hij wordt voorafgegaan door AIGT i.o. Nathan Beijneveld.

15:50 - 16:00 Nathan Beijneveld, MD
Surgical Burn Care in sub-Saharan Africa: A Systematic Review

16:00 - 16:10 Thom Hendriks, MD
A systematic review on the impact of reconstructive surgical missions in Low and Middle Income countries: current state of affairs and the way forward in the era of Global Surgery

Registreren kan nog via de website.
Facebook
Website
Agenda 2018
 

Algemeen
5 & 6 mei InciSioN Global Surgery Symposium, Leuven België

21 - 26 mei 71st World Health Assembly, Genève, Zwitserland

24 & 25 mei Chirurgendagen NVvH, Veldhoven, Nederland

31 mei - 2 juni ScarCon ETRS, Amsterdam, Nederland 

Cursusdagen
Georganiseerd voor de AIOS-IGT

29 september Darmnaden, pershechtingen en wondbehandeling

NSIS bestuur 2018
Copyright © 
Our mailing address is: surgicalneed@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Netherlands Society for International Surgery · Adm. de Ruijterweg 164 R · Amsterdam, Nederland 1056GX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp