Copy

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ZAND 

 

Het 10.000e mestmonster is de deur uit gevlogen afgelopen weekend! En speciaal daarvoor hebben we een superscherpe aanbieding van onze Zand-weg kuur. En omdat er nog vaak onduidelijkheden zijn over hoe het nou precies zit met zand bij paarden, hebben wij deze Zand-Special in elkaar gezet. In het kort kun je in deze nieuwsbrief alles lezen over;
 

Hoe weet je of je paard (teveel) zand binnenkrijgt?

Wat moet je doen als je paard teveel zand binnenkrijgt?

Hoe voorkom je dat je paard teveel zand binnenkrijgt?
 

En zoals beloofd natuurlijk die superscherpe aanbieding! 

Het 10.000e mestonderzoek is de deur uit gevlogen, dus tijd voor een mooie actie om die mijlpaal te vieren!

Het einde van het weideseizoen zit er al weer een beetje aan te komen en dat is traditioneel gezien het moment dat wij veel zand in de mestmonsters tegenkomen. Logisch; ze proberen nog net dat laatste polletje gras binnen te krijgen, of de paarden gaan weer meer op de paddock, waar ze ruwvoer bijgevoerd krijgen (op het zand). Op die manier krijgen paarden zand binnen.

Zand dat achterblijft in de darmen kan voor problemen zorgen, waaronder zandkoliek. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt je paard in dat geval preventief een zandkuur geven (maximaal 1 keer per maand). Zo voorkom je problemen. En voor de prijs hoef je het niet te laten, want een betere zandkuur voor € 17,50 vind je nergens! Actie geldig t/m 30-9-2020.

Oh ja, wij geven het eerlijk toe; wij zijn een beetje lui geweest, dit is een foto van de oude verpakking. Onze Zand-weg zit namelijk in een ecologisch verantwoorde kartonnen verpakking tegenwoordig, maar daat moeten we nog een foto van maken...
Het liefste voorkom je natuurlijk dat je paard zand binnen krijgt. Verderop in deze nieuwsbrief lees je enkele tips om je hierbij te helpen.

Bestel direct Zand-weg

Zand in de darmen. Hoe zit dat nou?

Bij HippoSupport zien wij in deze tijd van het jaar vaak zand in de mestmonsters van paarden, wat betekent dat paarden regelmatig zand binnen krijgen. Zand in de darmen kan voor grote problemen zorgen en moet serieus genomen worden. De stelregel hierbij is: Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er ook ondersteunende maatregelen die je kunt nemen wanneer je paard toch onverhoopt zand binnen heeft gekregen.
 

 

Welzijnsprobleem

Iedere paardeneigenaar wil natuurlijk het beste voor zijn paard! Waarschijnlijk is juist dat dé oorzaak van het vaker voorkomen van problemen door zand in de darmen bij paarden. Paarden worden tegenwoordig steeds minder op stal gehouden, en staan steeds vaker buiten. De paarden staan vaker op schrale weides en zandpaddocks om een overvloed aan voedingsstoffen te voorkomen. Omdat we de paarden tegenwoordig wel graag de hele dag ruwvoer willen aanbieden, dus ook als ze buiten staan, wordt er in veel gevallen dagelijks hooi op de schrale weide of paddock gevoerd. Het voeren van hooi op een korte weide of in de paddock verhoogt het risico van zandopname bij paarden. Het is dus zeer aannemelijk dat de toenemende zandproblemen hierdoor veroorzaakt worden.
 

Vooral nu aan het einde van het weide seizoen

Bij HippoSupport onderzoeken wij alle monsters die binnen komen als service op de aanwezigheid van zand. In de afgelopen weken zien wij weer steeds vaker zand in de monsters. Het korter wordende gras aan het einde van het zomer seizoen, en het verhuizen van de weide naar de paddocks voor de winter, speelt hier waarschijnlijk een belangrijke rol.
 

 

Paarden kunnen ook zand "eten"

 

Zand "eten"

Het kan ook zijn dat je jouw paard soms ook zand ziet eten of likken. In dat geval is er iets anders aan de hand. Het kan zijn dat er sprake is van verveling, maar in de meeste gevallen gaat het om een mineralen tekort. In het zand zitten mineralen en op die manier krijgen ze deze binnen. Geef dan een liksteen (en als ze die al hebben, probeer dan een liksteen met andere samenstelling) of voer extra mineralen bij. Bijvoorbeeld met de Stiefel Organic Minerals
 

Probleem serieus nemen

Zand in de darmen van het paard is een probleem dat niet onderschat moet worden. Als het zand zich gaat ophopen in de darmen (dikke darm) kan dit de darmen ernstig beschadigen. De darmbewegingen zullen slechter worden door opgehoopt zand, waardoor er zich weer makkelijker nog meer zand ophoopt. Een neergaande spiraal die zeer ernstig is. Zand in de darmen van het paard kan voor ernstige en zelfs levensgevaarlijke situaties zorgen.
 

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk de oorzaken van het binnen krijgen van zand te achterhalen. Op de schrale weide blijven de paarden aan het korte gras eten, waarmee ze zand binnen kunnen krijgen. Op de paddock kan het zijn dat de paarden direct van het zand gevoerd krijgen, of gemorst hooi van de zandgrond opeten. Moeten de paarden dan maar weer meer op stal staan en alleen op stal eten? Nee, dat is niet de meest paardvriendelijke oplossing natuurlijk. En gelukkig zijn er nog een heel aantal andere maatregelen die je kunt nemen.
Er zijn handige voersystemen om het morsen van hooi op de zandbodem zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar iedere paardenhouder weet hoe lastig het is om paarden te leren netjes (met mes en vork) te eten. Hoe goed je ook je best doet er belanden altijd plukken hooi naast het voersysteem, deze restjes eten de paarden later weer op. Kijk daarom ook eens kritisch waar het eventueel gemorst hooi terecht komt. Het is verstandig de ruimte rondom het voersysteem zandvrijhouden door de verharden of bijvoorbeeld rubberen matten neer te leggen.
Een hooinet of voersysteem op een verharde uitloop die goed zandvrij gehouden wordt kan al een mooie verbetering zijn. Daarnaast kun je een hooinet ook nog boven een groot voerkrat hangen zodat daar het (meeste) gemorste hooi invalt.
Het is belangrijk te realiseren dat deze maatregelen om te voorkomen dat het paard zand binnen krijgt, noodzakelijk zijn om problemen te voorkomen. Maatregelen om zand af te voeren uit de darmen van het paard zijn nooit een oplossing als er niet iets aan de oorzaak wordt gedaan.
Wanneer het gaat om het eten van zand, dan zou het kunnen helpen om een liksteen op te hangen. Als er al een liksteen aangeboden wordt, dan kan het verstandig zijn om te kijken of een liksteen met een andere mineralensamenstelling wel helpt.
 

Maatregelen als je paard zand in de darmen heeft

Als je paard problemen heeft zoals verstopping/koliek, neem dan altijd direct contact op met je dierenarts.
Er zijn echter ook dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat het een (groot) probleem wordt. Er bestaan middelen die een zandafvoerend effect hebben in de darmen van het paard. Een stof die hiervoor veel wordt gebruikt, en goed werkzaam lijkt te zijn in praktijk, is Psyllium (zaad of husk). Psyllium vormt een soort slijmerig substantie waar het zand zich aanbind en werkt laxerend. Op die manier wordt zand, na het voeren van psyllium, naar buiten afgevoerd. Psyllium kan ook gecombineerd worden met pre/probiotica, Magnesium Sulfaat of oliën. Er zijn verschillende aantal artikelen die erop wijzen dat deze stoffen elkaars werkzaamheid kunnen versterken (Landes et al 2008; Niinistö et al 2014 en Hotwagner en Iben 2007). De oliën en Magnesium Sulfaat zorgen waarschijnlijk voor een extra laxerend effect, waar de pre/probiotica de darmen zullen ondersteunen in hun herstel en daarmee de darmbewegingen wellicht sneller normaliseren. Het is goed om je te realiseren dat niet altijd alle paarden goed zand afvoeren door het geven van een psyllium kuur. Neem daarom zandopname serieus en probeer dit vooral te voorkomen.
 

Psyllium

Wie het internet afstruint komt verschillende adviezen tegen over het gebruik van psyllium. Aangezien de werking van psyllium in de darmen van het paard nog lang niet volledig begrepen en onderzocht is, is het moeilijk om hier duidelijk waar- en onwaarheden van elkaar te onderscheiden. Een aantal feitjes op een rij:
Psyllium kan worden afgebroken in de darmen van het paard en daardoor zijn werkzaamheid verliezen. Om deze reden kan het verstandig zijn psyllium niet nat te maken voor het voeren.
Psyllium werkt laxerend, hierdoor kan opname van andere voedingsstoffen verminderd worden. Daarnaast wennen de darmen ook aan psyllium waardoor ze het beter/makkelijker gaan afbreken als het regelmatig gevoerd wordt. Om deze redenen wordt aangeraden maximaal 1 keer maand een psyllium kuur te geven aan je paard.
Psyllium is er in verschillende vormen; zaad, husk en poeder. Het is niet aangetoond welke vorm beter werkt. Het zaadje wordt wellicht moeilijker afgebroken en blijft daarmee langer werkzaam in het maagdarmkanaal. Aan de andere kant vormen de fijnere vormen (husk en poeder) en grotere massa doordat er meer vocht wordt opgenomen. Wij zien in de praktijk erg goede resultaten met Zand-weg in de vorm van poeder en om die reden hebben wij dit product onder ons eigen label in het assortiment opgenomen. Klik hier
 

Altijd alert zijn op symptomen

Vertoont je paard symptomen van koliek, dunne ontlasting en vermagering, raadpleeg dan altijd een dierenarts! Geef daarbij altijd duidelijk aan of je paard eventueel zand binnen heeft kunnen krijgen ondanks alle preventieve maatregelen die je hebt genomen. 
Lees het artikel

Twijfel je of jouw paard zand in de darmen heeft?


Bij HippoSupport worden alle monsters standaard gecontroleerd op de aanwezigheid van zand. Maar je kunt dit ook heel gemakkelijk zelf controleren;
 

" Vu een halve emmer met water en voeg 5 á 6 toe te. Laat de emmer een uur en controleer daarna de inhoud. Ligt er meer dan 1 theelepel zand op de boden van de emmer, dan heeft het paard te veel zand binnengekregen. Ter voorkoming van darmongemakken en/of verstoppingen geef je deze zandkuur."


Laat je het liever door ons controleren? Bestel dan nu je mestonderzoek en stuur een monster in. Heb je vragen over hoe je zoveel mogelijk kunt voorkomen dat je paard zand binnen krijgt? Neem dan vooral contact met ons op. Wij denken graag met je mee. 
Bestel Mestonderzoek
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2020 HippoSupport Mestonderzoek, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp