Copy

Het jaar zit er bijna op!

En wat voor een jaar! Voor ons een jaar met hele grote veranderingen, maar gelukkig allemaal goed. De verhuizing is inmiddels achter de de rug en wij zijn al aardig gesetteld op onze nieuwe stek in Nieuw Heeten. De paarden zijn gelukkig ook allemaal gewend en lijken het heerlijk te vinden in hun nieuwe weides. 

De feestdagen staan al weer bijna voor de deur. Dit jaar zijn wij ivm kerstvakantie vanaf 21 december t/m 12 januari gesloten, dus houd daar rekening mee bij het opsturen van monsters en bij het plaatsen van je bestelling. 

Kortom, wij sluiten het jaar erg positief af en om dat te vieren hebben wij zo in de laatste weken nog een paar mooie aanbiedingen voor jullie!
 

In deze nieuwsbrief

 • EPG Tracker t/m 30-11-2019
 • Heb je nog mestkits met ons oude adres (in Emst) liggen?
 • Supersale Mestonderzoek 15% korting (ook op alle staffels!), profiteer nu!
 • Heeft mestonderzoek in deze tijd zin?
 • Nieuw in het assortiment; VitaSporal vitaminespuiten, aantrekkelijke introductieprijs € 6,50
 • Definitieve leverbotprognose
 • Superstunt Lijnzaadolie voor € 5,00
 • Publicatie van ons wetenschappelijke onderzoek in het Tijdschrift voor de Dieregeneeskunde
 • Zandaanbieding 1 kuur HippoSupport Zandweg voor € 17,50
 • Zelf leren mestonderzoek te doen? Neem deel aan de cursus
Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen


Team HippoSupport
 

EPG Tracker

Sorry! Het is al weer even geleden dat wij de EPG tracker uitstuurd. Door alle verhuisperikelen is dat er even bij in geschoten. Hoog tijd dus om daar weer aandacht aan te besteden. En dat is nodig ook. 
Hoewel wij sinds augustus een mooie daling zagen van de gemiddelde EPG, zien wij in november toch weer een piek in de gemiddelde infectiedruk én in het percentage geinfecteerde monsters! 
Maar liefst 21% bevatte een zware bloedworminfectie (EPG >500). Daarmee is direct bevestigd dat mestonderzoek in deze tijd van het jaar zéker zin heeft, maar meer daarover kun je verderop in deze nieuwsbrief lezen. 
Lees hier meer over de EPG Tracker

Heb je nog mestkits liggen met ons oude adres?

Het kan zijn dat je nog mestkits van ons op de plank hebt liggen met ons oude adres in Emst er op. Die kun je uiteraard gewoon nog gebruiken om monsters naar ons op te sturen!

Wij raden echter aan om voor alle zekerheid een etiket met het nieuwe adres over het oude adreslabel te plakken. Ons nieuwe adres is;

Hipposupport mestonderzoek
haarlesedijk 16-a
8112 PD Nieuw Heeten


Wij maken gebruik van de zakelijke doorzendservice van PostNL, wat inhoudt dat alle post die naar het oude adres gestuurd wordt, zonder vertraging doorgestuurd zou moeten worden naar ons nieuwe adres. In de praktijk zien wij echter dat er een enkele keer nog wel een mestkit tussendoor glipt die dan tóch op het oude adres wordt bezorgd. Heel vervelend natuurlijk, want dan komt hij met flinke vertraging pas bij ons terecht. Daarom willen wij voor de zekerheid nieuwe adreslabels opsturen, maar je mag natuurlijk ook gewoon het adres op de mestkit veranderen.
Als je ons doorgeeft hoeveel mestkits je nog hebt liggen en waar wij de nieuwe labels naartoe mogen sturen, dan ontvangt je zo snel mogelijk de labels.
Deze maand maar liefst 15% korting op al ons mestonderzoek in onze webshop.

-Actie geldig tot en met 20 december 2019
-Je hoeft geen codes te gebruiken, de korting is al verwerkt in de webshop. 
-De mestkits zijn onbeperkt houdbaar, dus je kunt ze gewoon op voorraad leggen, dan grijp je nooit mis!

Geldig op al het mestonderzoek;
-Standaard Mestonderzoek (op alle staffels)
-Groeps- en stalpakketten
-Aanvullend mestonderzoek
Profiteer direct en bestel je mestonderzoek

Heeft het zin om in deze tijd mestonderzoek te doen?

In deze tijd van het jaar krijgen wij bij HippoSupport vaak de vraag of het wel zin heeft om mestonderzoek te doen, omdat veel paardeneigenaren in deze periode sowieso ontwormen met Equest Pramox en omdat over het algemeen een beeld lijkt te bestaan dat wormen in de winterperiode niet actief zouden zijn. 

Een tipje van de sluier; Mestonderzoek in de winter is zeker niet zinloos. Mestonderzoek is namelijk nóóit zinloos. Het geeft je altijd informatie. De kunst is dan om die informatie op een juiste manier te interpreteren. Dat geldt voor ieder mestonderzoek dat gedaan wordt, en des te meer wanneer dat in de winter wordt gedaan. 

Betekent dat dan dat je voor ieder paard in de winter ook gewoon mestonderzoek zou moeten doen? Nee, dat is te simpel gesteld. In het uitgebreide artikel kun je alles lezen over mestonderzoek in de winter en in welke gevallen dit zeker verstandig is. 

Klik op de link hieronder voor meer informatie over mestonderzoek in de winter.
Meer over mestonderzoek in de winter
Op speciaal verzoek nu ook beschikbaar in onze webshop; 

Vitasporal Horse. Dé opkikker voor paarden, een complete boost van energie en vitaminen!

Vitasporal
 is de boost injector voor als het paard extra behoefte heeft aan voeding, energie en vitaminen.
Vitasporal bevat plantaardige vetten en oliën en essentiële vitamine A, D en E.
Vitasporal is makkelijk in te geven door de handige injector met smakelijke pasta. Het paard neemt het uitstekend op.
 
Uitstekend inzetbaar
• Vlak voor een wedstrijd
• Bij herstel tijdens of na ziekte
• Bij veulens direct na de geboorte
• Bij dragende of zogende merries
• Bij opgroeiende veulens of jonge paarden
• Bij oudere paarden
• Bij dof haarkleed of tijdens verharen
• Elke 4 weken tijdens de ‘R’ in de maand
• Bij verkoudheid of ondersteuning tijdens therapie
• Tijdens het ontwormen van paard of pony

-Actie geldig tot en met 20 december 2019
-Exclusief verzendkosten
-Je hoeft geen codes te gebruiken, de korting is al verwerkt in de webshop. 
 
Bestel direct de VitaSporal en profiteer van de introductiekorting

Definitieve leverbotprognose

De Werkgroep Leverbotprognose verwacht weinig leverbotbesmettingen en adviseert daarom om alleen te behandelen als een besmetting is vastgesteld.

Over het algemeen verwacht de Werkgroep Leverbotprognose weinig leverbotbesmettingen. Er zijn niet veel leverbotslakken gevonden en de besmettingsgraad in de gevonden slakken is laag.

Op kleine schaal kan, in gebieden waar door een verhoogd waterpeil de greppels en laaggelegen gedeelten vochtig zijn gebleven, een leverbotbesmetting optreden. In deze gebieden kan door de gunstige temperaturen en vochtige omstandigheden een leverbotbesmetting op het gras zijn afgezet. In Noord-Holland zijn in augustus, september en oktober op enkele plekken geïnfecteerde leverbotslakken waargenomen.

Bron: Werkgroep Leverbotprognose
Leverbotinfecties zijn met Standaard Mestonderzoek niet aan te tonen. Hiervoor is aanvullend onderzoek vereist. HippoSupport kan dit aanvullende leverbotonderzoek uitvoeren.
Bestel hier je leverbotonderzoek (tot en met 20 december met 15% korting)

Profiteer nu van onze scherpe aanbieding Lijnzaadolie. 1 liter voor € 6,50, 2x1 Liter voor slechts € 10,-

-Actie geldig tot en met 20 december 2019
-Exclusief verzendkosten (€ 6,96)

Bestel nu de voordelige Lijnzaadolie

Wetenschappelijk onderzoek naar werkzame periode Equest/Pramox gepubliceerd in Tijdschrift voor de Diergeneeskunde

In deze tijd van het jaar worden veel paarden (na mestonderzoek of zonder mestonderzoek) ontwormd met Equest Pramox (moxidectine + prazyquantel). Bij HippoSupport besteden wij daar ook ieder jaar aandacht aan en adviseren wij met de eigen dierenarts te overleggen of dat nodig is. Lees er hier meer over. 
Wij zien echter dat gedurende de rest van het jaar ook steeds vaker moxidectinehoudende wormmiddelen (Equest en Equest Pramox) worden gegeven bij paarden, ongeacht de ernst van de infectie. Sterker nog, het gebruik van moxidectinehoudende middelen voor de behandeling van bloedworminfecties (bij de paarden waarvoor wij het mestonderzoek doen) is in de afgelopen jaren toegenomen van 59,3% in 2015, tot maar liefst 75,11% in 2018 in vergelijking met ivermectine. Zie de grafiek hieronder.  Dit baart ons toch wel wat zorgen, mede gezien de resultaten van het wetenschappelijke onderzoek dat wij onlangs hebben uitgevoerd en dat deze maand is gepubliceerd in het Tijdschrift voor de Diergeneeskunde. (Bron: data HippoSupport Mestonderzoek. Gebruik van andere middelen dan ivermectine en moxidectine ter behandeling van bloedworminfecties is nihil en daarom achterwege gelaten in deze grafiek)
In dit wetenschappelijke onderzoek is gekeken of de zogeheten Egg Reappearance Period (ERP, de tijd tussen het geven van de wormkuur en het moment dat er weer wormeitjes gevonden kunnen worden in de mest) van moxidectine nog wel overeen komt met de 13 weken die in de bijsluiter vermeld is. Het korter worden van de ERP zou kunnen duiden op tekenen van resistentie. De studieopzet en resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke Tijdschrift voor de Diergeneeskunde van november 2019. Deze data onderschrijven dat de in de moxidectinebijsluiters genoemde werkzame periode van dertien weken in de praktijk niet altijd wordt gehaald. Bespreek dit artikel en de resultaten daarom met je dierenarts als je een moxidectinehoudende kuur voorgeschreven krijgt. 

Klik op de afbeeldingen hieronder om het artikel te lezen. In deze tijd van het jaar vinden wij regelmatig zand in de mestmonsters die binnenkomen. Logisch, veel paarden staan nu op het zand in de paddock omdat weides niet meer begaanbaar zijn. Daardoor lopen zij meer risico zand binnen te krijgen.

Daarom nu deze superaanbieding; 1 kuur HippoSupport Zandweg voor slechts € 17,50

-Actie geldig tot en met 20 december 2019
-Exclusief verzendkosten (€ 6,96)

Bestel Zandweg


Cursussen Wormmanagement 2020

In 2019 kwam het er even niet van om Cursussen Wormmanagement in te plannen, maar voldoende interesse willen wij dat zeker weer gaan doen komend jaar. Voor komend jaar willen wij ook kijken of er interesse is om bijvoorbeeld een "terugkomdag" en/of een gevorderden cursus in te plannen voor de mensen die al eerder een cursus bij ons hebben gevolgd. 
 

Basiscursus Wormmanagement

De basiscursus wormmanagement cursus bestaat uit 2 delen;
 • Theoretisch gedeelte (1 dag van 09:30 tot 16:30)
 • Praktijk gedeelte mestonderzoek doen (1 dag van 09:30 tot 16:30) - OPTIONEEL
Er is bewust gekozen om de cursus in 2 delen aan te bieden en voor beide onderdelen 1 dag in te plannen. Enerzijds omdat de hoeveelheid informatie die van belang is om een goed beeld te vormen over dit onderwerp zich eigenlijk niet in een dagdeel laat proppen. Dat gaat ten koste van de informatie overdracht. Daarnaast gaat het voor veel mensen juist om het opbouwen van meer kennis over wormen en de bestrijding en preventie daarvan en heeft niet iedereen de behoefte om zelf mestonderzoek uit te voeren. Daarom kun je bij ons kiezen voor alléén de theoriedag, of ook voor de praktijkdag. De praktijkdag staat niet op zichzelf, maar bouwt voort op de theorie van dag 1 van de cursus. Daarom is het in principe niet mogelijk alleen de praktijkdag te volgen.

Voor wie is deze cursus?
De cursus is gericht op iedereen die meer wil weten over mestonderzoek, maagdarm-wormen bij paarden en de preventie en bestrijding daarvan.
Wat kun je met de kennis die je opdoet tijdens de cursus? Met de kennis die je tijdens de cursus op doet, kun je beter inschatten welke risico's je paard loopt op worminfecties, hoe je deze zoveel mogelijk kunt voorkomen, hoe je in goed overleg met jouw dierenarts de beste bestrijding kunt afstemmen en hoe je mestonderzoek op betrouwbare manier kunt inzetten als basis voor het wormmanagement van jouw paard. Als je kiest voor de complete cursus, inclusief het praktijk gedeelte op de 2e dag, kun je na de cursus zelf standaard mestonderzoek uitvoeren bij jouw paard.

Wat is de inhoud van de cursus?
Om iets meer inzicht te geven in de onderwerpen die tijdens de cursus zullen worden behandeld, hieronder enkele van de belangrijkste thema's.
 • Wormsoorten bij paarden
 • Resistentie problematiek
 • Mestonderzoek als basis voor goed wormmanagement
 • Preventieve maatregelen
 • Wat je moet doen als mestonderzoek uitwijst dat je paard wormen heeft
Het praktijk gedeelte is gericht op het zelf leren uit voeren van mestonderzoek. Dit deel van de cursus is optioneel.

Wat zijn de kosten voor de cursus?
Bij de genoemde bedragen zijn lunch en drinken gedurende de dag inbegrepen.
 • Theoriedag €50,-
 • Theoriedag + praktijkdag € 115,-
Waar wordt de cursus gegeven?
De cursus wordt op de bovengenoemde dagen gegeven bij HippoSupport in Nieuw Heeten. Zou je de cursus graag bij jou op locatie willen laten geven? Neem dan contact met ons op.
 

Terugkomdag

Lijkt het je leuk om in een informele sfeer met andere cursisten van de gedachten te wisselen over jouw ervaringen met het zelf doen van mestonderzoek? Wil je leren van hoe anderen dingen aanpakken, of deel je graag jouw tips? Heb je specifieke vragen voor ons waar anderen ook baat bij kunnen hebben? Of wil je lekker voordelig benodigdheden voor mestonderzoek inslaan? Dan is de terugkomdag echt een aanrader. Het exacte programma moeten wij nog in elkaar zetten, maar houd rekening met een dagdeel (max 4 uur) in de ochtend of de middag. De kosten zullen ergens rond de € 25,- komen en het aantal deelnemers is maximaal 10. 
 

Gevorderden cursus

Heb je het mestonderzoekvirus echt te pakken en zou je graag willen leren welke soorten onderzoek je nog meer kunt doen? Dan is de gevorderden cursus echt iets voor jou. Denk aan je eigen infectieuze bloedwormen kweken, testen op leverbot of longworm of de aarswormtest. 
Als er meer geïnteresseerden zijn zullen wij hier een leuk programma voor gaan inrichten. Qua tijdsinvestering zal het een hele dag gaan worden denken wij. De kosten zullen rond de €60,-/€70,- liggen.
Interesse in een van de cursussen? Neem contact met ons op

NIEUW IN HET ASSORTIMENT

Onze Stiefel Kruidenlijn is inmiddels goed bekend onder onze klanten en de resultaten zijn erg positief. 
Wij zijn daarom blij met de nieuwste uitbreiding van het Stiefel assortiment;

Vloeibare kruidenmixen van de belangrijkste kruiden in ons assortiment. De onderstaande "kruidensappen" zijn vanaf nu beschikbaar in onze webshop. 

Darmkruidensap 1Ltr

Ter voorkoming of behandeling van problemen in het maagdarmkanaal, zoals diarree, winderingheid en neiging tot koliek. 

Bestel direct

Immuunkruidensap 1Ltr

Ter ondersteuning van het afweersysteem, bij extra prestaties, stress, seizoenswisselingen of na  ziekte of een worminfectie. 

Bestel direct

Maagkruidensap 1Ltr

Bij paarden met maag en spijsverteringsproblemen. De kruiden kunnen ook in acute situaties gegeven worden.

Bestel direct

Metabolismekruidensap 1Ltr

Ter ondersteuning van de stofwisseling bij paarden die gevoelig voor suikers en gemakkelijk overgewicht krijgen. 

Bestel direct

Silenciokruidensap 1Ltr

Bij paarden die last hebben van bijvoorbeeld stress, spanning en/of nervositeit en waarbij magnesiumpoducten niet werken

Bestel direct

Wormkruidensap 1Ltr

Bij gevoeligheid voor worminfecties. Reguleren van de darmflora en als ondersteuning bij gevoeligheid voor worminfecties.

Bestel direct

Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2019 HippoSupport Mestonderzoek, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp