Na het eerste deel van dit schooljaar, waarbij sommigen ongetwijfeld last hebben gehad van het welbekende personeelstekort en uitval door ziekte, hopen we dat jullie lekker kunnen genieten van deze twee weken vakantie.
Ook wij klappen onze laptops even dicht, dus in de vakantie geen nieuwsbrieven. Na de vakantie zijn we natuurlijk weer terug!
Via deze weg willen we jullie namens het hele team van researchED ook alvast fijne feestdagen wensen. Geniet van de kerstdagen en maak er een goede jaarwisseling van!
Prof. Dr. Paul Kirschner benoemd tot lid Raad van Advies
researchED Nederland verwelkomt Prof. Dr. Paul Kirschner als eerste lid van onze Raad van Advies. Professor Kirschner is ’s werelds meest geciteerde onderwijspsycholoog en wij zijn vereerd dat hij bereid is om toe te treden tot onze Raad van Advies.
In 2023 zal deze Raad van Advies verder vorm krijgen, uiteraard houden we jullie daarvan op de hoogte.
De Raad van Advies adviseert researchED Nederland over de inhoud van ons jaarlijkse nationale congres en over de ontwikkelingen op de langere termijn in het onderwijs en de betekenis daarvan voor de researchED-beweging in Nederland.
Alle belangrijke informatie voor rEDNL23 tot nu toe
Achter de schermen zijn we druk bezig en researchED Nederland 2023 begint steeds meer vorm te krijgen. We kunnen niet wachten tot 11 maart, als we met zijn allen in Nijkerk samenkomen voor weer een inspirerend congres!
We zijn begonnen met het bekendmaken van de eerste sprekers, en zullen hier de komende tijd mee doorgaan. Wil je niks missen? Volg ons dan op social media.
Op dit moment verkopen we de tickets voor 11 maart nog met korting. Deze early-bird actie loopt binnenkort af. Wil je erbij zijn? Zorg dan dat je niet te lang wacht met het kopen van je ticket als je nog wil profiteren van de korting. Twijfel je nog? Kijk dan bijvoorbeeld eens wat bezoekers en sprekers van de afgelopen editie vonden: https://bit.ly/testimonialsrEDNL22
Als laatste hebben we dit jaar ook iets speciaals voor scholen, besturen, lerarenopleidingen en andere (onderwijs)instellingen. Met (een deel van) jullie team kunnen jullie extra voordelig online aansluiten bij ons congres. Op de dag zelf kan je live sessies volgen en tot 3 maanden daarna kan je sessies terugkijken op ons online platform.
Gebruik het opleidingsbudget zinvol en zorg dat iedereen zich optimaal kan ontwikkelen. Elk congres heeft tientallen sessies over diverse belangrijke onderwerpen zoals curriculumontwerp, kansengelijkheid, inclusief onderwijs, taal- en leesonderwijs en formatief handelen. Iedereen steekt er wat van op!
CPB-onderzoek: ‘Ranglijsten internationaal onderwijs zijn onbetrouwbaar'
Is het echt zo slecht gesteld met de lees- en rekenvaardigheden van Nederlandse kinderen? Vergeleken met leeftijdgenoten in andere rijke en opkomende landen? Die vraag dringt zich op nu onderzoekers van het CPB ‘Een blik op de Nederlandse positie in internationale onderwijsranking’ hebben gepubliceerd.
De onderzoekers legden de vergelijkingsmethodiek van PISA, TIMSS en Pirls onder de loep en wat blijkt: lees- en rekenvaardigheden in diverse landen zijn amper met elkaar te vergelijken. In het ene land doen zwakkere leerlingen bijvoorbeeld niet mee in de toetsen voor de vergelijking, in het andere land (zoals Nederland), leveren te weinig scholen resultaten aan om een representatieve steekproef te organiseren.
Lesdoelen vermelden, feedback geven, herhalen: de meeste leerkrachten weten dat dit krachtige middelen zijn om het leren bij hun leerlingen te bevorderen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Waarom leren kinderen makkelijker als hun leerkracht deze didactische gereedschappen inzet?
De auteurs van dit boek leggen de relatie tussen deze didactische principes (de Breinsleutels) en kennis uit de neuropsychologie, in het bijzonder over de zogenaamde executieve functies. De auteurs leggen uit waarom het zo belangrijk is om dat lesdoel te vermelden, wat er gebeurt in de bovenkamer van je leerlingen als je meteen gerichte feedback geeft en waarom kennis door herhaling beter beklijft.
Doorloopjes webinar ‘bevragen & feedback’ - donderdag 9 februari 2023
Om 15:30 en 19:00 vertellen Valentina Devid (onderwijsadviseur en docent) en Teun Kuipers (docent) alles over het stellen van de juiste vragen en feedbacktechnieken.
researchED Nederland 2023 - zaterdag 11 maart 2023
Op zaterdag 11 maart 2023 organiseren we weer ons jaarlijkse researchED-congres. Het vindt in Nijkerk plaats, in het Corlaer College, waar we de afgelopen jaren ook te gast waren. De eerste sessies zijn inmiddels bekendgemaakt en het belooft weer een mooie en inspirerende dag te worden.