Op donderdag 29 september was Het Onderwijscongres in Apeldoorn; een samenwerking tussen researchED Nederland en de Veluwse Onderwijsgroep.
30 sessies en een keynote van Iliass El Hadioui.
Sessies met 4 hoofdthema's:
1. Effectieve didactische interventies
2. Professionalisering
3. Kansengelijkheid
4. Innovaties in het onderwijs
researchED Laren vond plaats op woensdag 5 oktober. Samen met de Gooise Scholen Federatie, de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht hebben we een prachtig regionaal congres neergezet. We mochten honderden congresgangers verwelkomen die keuze hadden uit ruim 40 verschillende sessies, verdeeld over drie locaties. Gedurende de dag was er ook nog een hackathon van stichting Beeld & Geluid een aansluitend aan het congres vond de Leraar van het Jaar-verkiezing plaats.
We kijken terug op een zeer geslaagde dag met veel inspiratie en interessante inzichten!
Een groot deel van het programma van researchED Laren is online terug te kijken. Welke sessies beschikbaar zijn die je op het programma.
Interesse? Je kan nog een online ticket kopen.
Op woensdag 5 oktober zijn de nieuwe winnaars van de Leraar van het Jaar-verkiezing bekendgemaakt. Andrew Niemeijer, voorzitter Stichting Leraar van het Jaar, en Dennis Wiersma, minister Primair en Voortgezet Onderwijs, maakten de winnaars bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst. De leraren van het Jaar 2022 zijn:
Rectificatie:
In de nieuwsbrief van vorige week schreven we over het verkeerd gebruik van oefensoftware en het effect hiervan op leerlingen. Hierbij is per ongeluk een verkeerde link geplaatst. Bij deze alsnog de juiste link:
Wist je dat researchED NL zijn eigen podcast-kanaal heeft?
Enkele feiten:
- ze zijn in totaal 8399 keer afgespeeld
- gemiddeld wordt elke aflevering 262x afgespeeld
- 30% beluistert onze podcasts via Spotify
- 56% beluistert onze podcasts via Apple Podcasts
- aflevering 1,5 en 2 zijn het best beluisterd: René Kneyber, Paul Kirschner en Inge de Wolf waren daar te gast.
Rijke teksten zijn een veelzijdig middel om aan de taalontwikkeling en de kennisopbouw van leerlingen te werken. Ze nodigen uit tot diep lezen, gesprekken en discussie. Een rijke tekst kan het vertrekpunt zijn om te werken aan woordenschat, leesbegrip, en spreek- en schrijfvaardigheid. Bovendien helpt het hen om hun eigen ervaringen in een ander licht te plaatsen. Daarom zijn rijke teksten breder inzetbaar dan in taallessen alleen.
Op rijketeksten.org geven ze je informatie over wat rijke teksten zijn, hoe je ze herkent en waarom het zo belangrijk is ermee te werken. Daarnaast vind je hier ook voorbeelden van rijke teksten voor leerlingen van 6 tot 18 jaar om jouw taal- en zaakvaklessen mee te verrijken.
Volgende week maken we de datum van researchED Nederland 2023 bekend.
Wordt het weer in januari? Gaan we zoals in 2022 over op juni? Of verrassen we iedereen met een compleet andere maand?
We houden het nog een weekje stil.