Copy
View this email in your browser
In deze nieuwsbrief:
De scholen zijn weer begonnen  - *nieuw* Onderwijs in het nieuws  - Leestip Agenda
De scholen zijn weer begonnen!
Wist je dat direct na de zomervakantie het risico op een ernstig ongeluk bij fietsende scholieren van 12 jaar twee keer zo groot is als in de rest van het jaar?

Veel gemeentes hangen daarom her en der spandoeken op om verkeersgebruikers te attenderen op het feit dat de scholen weer beginnen en het dus een stuk drukker op straat wordt.
Ken jij de verkeersregels allemaal?
Weet je welke regels de afgelopen jaren gewijzigd zijn?
Klik op onderstaande link om weer op de hoogte te zijn. 
Wijzigingen in de verkeersregels
Onderwijs in het nieuws
Een nieuwe vaste rubriek!
Vanaf deze nieuwsbrief zullen we steeds een item uit het nieuws uitlichten.
Deze week: het kabinet kijkt naar uitstel van de schoolkeuze.

Minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs vindt dat de keuze voor vmbo, havo of vwo later gemaakt moet worden dan nu het geval is. Hij ergert zich aan de kansenongelijkheid die ontstaat door het huidige systeem. Een mogelijke oplossing kan zijn om te kiezen voor een brede brugperiode van een aantal jaar.

Minister Wiersma is bezig om verschillende opties uit te werken voor het uitstellen van de schoolkeuze. Naar verwachting komt hij dit najaar met meer informatie.
 
Lees het volledige artikel hier
Leestip 
Wereldgericht onderwijs - Gert Biesta

Dit keer een boek dat niet door iedereen als even leesbaar wordt ervaren, maar toch echt de moeite waard kan zijn. Het biedt zeker stof tot nadenken.

Inhoud boek:
Onderwijs is niet alleen bedoeld om leerlingen toe te rusten met de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om zich staande te kunnen houden in de wereld.  Daarom zou onderwijs niet kindgericht, leerstofgericht of toekomstgericht moeten zijn, maar dient het altijd te werken vanuit een wereldgerichte oriëntatie.

In de zeven hoofdstukken van dit boek laat Gert Biesta zien waarom onderwijs wereldgericht dient te zijn, wat dit betekent voor de onderwijspraktijk, en wat dit vraagt van de leraar. Hij laat zien dat lesgeven ertoe doet, met name om de aandacht van leerlingen te vestigen op de wereld en op wat de wereld van hen vraagt. De school komt daarmee in beeld als de ruimte en tijd die we aan de nieuwe generatie ter beschikking stellen om de wereld, en zichzelf in relatie tot die wereld, te ontmoeten.

Interesse in het boek? Klik hier of bestel hem bij je lokale boekhandelaar.
Is een samenvatting voldoende voor je? Stichting nivoz maakte een samenvatting (pdf).

Er is ook een podcast met Taco Visser waar Gert Biesta te gast is en vertelt over het boek.

Koop het boek hier
Aankomende evenementen 
ONA en researchED - 7 september 2022

Het Onderwijskennis Netwerk Amsterdam wil samen met de Amsterdamse onderwijsprofessionals constante verbetering van het onderwijs, door gebruik te maken van gefundeerde kennis. Deze kennis te benutten en samen te creëren.

Op 7 september is de KICK-OFF van het project.

Wat researchED NL te maken heeft met ONA? 
researchED NL is een partner in de communicatie en bereik, helpt bij het verzorgen van masterclasses en events en denkt mee over verduurzaming van de ONA-activiteiten.

Meer informatie over ONA
AOb en researchED - 24 september 2022

AOb 25 jaar, jubileumfestival:
een klasse apart.

Op zaterdag 24 september is het 25-jarig jubileum van de AOb. Samen met leden en (nog-)niet-leden vieren zij dit met een speciaal jubileumfestival in de Woonindustrie in Nieuwegein, waar we met researchED Nederland het inhoudelijk deel van het programma voor onze rekening hebben genomen.

Het belooft een inspirerende dag te worden met nieuwe inzichten en bijzondere ontmoetingen, voorzien van een typisch researchED-deel met 12 sessies waar onderwijs en onderzoek samenkomen zoals je dat van onze congressen kent.

Een Klasse Apart gaat in op de buitengewone prestatie die allen die in het onderwijs werken dagelijks leveren. Met sessies voor leerkrachten, OOP'ers en schoolleiders. Voor alle onderwijssectoren

Meer informatie over dit jubileumfestival
regionale researchED en VOG  - 29  september 2022

Op 29 september organiseert de Veluwse Onderwijsgroep samen met researchED Nederland een inspirerend onderwijscongres voor al het onderwijspersoneel van de Veluwse Onderwijsgroep.

Op het congres komen onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk bij elkaar. Met elkaar gaan we op zoek naar onderwijsvernieuwing gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Op het programma komen grote onderwijsnamen te staan aangevuld met sessies vanuit de Veluwese onderwijsgroep. Er gebeurt veel op het gebied van onderwijsvernieuwing ook binnen de Veluwse onderwijsgroep en dat willen we met elkaar delen.

Voor alle mensen die niet bij de Veluwse Onderwijsgroep horen hebben we goed nieuws: jullie kunnen er online bij zijn! Op die manier wordt de berg aan informatie gedeeld met iedereen die geïnteresseerd is. Samen kunnen we het Nederlandse onderwijs verbeteren!

Meer informatie over dit onderwijscongres
regionale researchED  - 5  oktober 2022

Op woensdag 5 oktober 2022 organiseren de Gooise Scholen Federatie, de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht in samenwerking met researchED Nederland een regionale researchED-editie.

Op deze dag presenteren we samen een inspirerend congresprogramma met ruim 40 sessies op vijf verschillende programmalijnen: 
  1. Opleiden en doorlopende professionalisering
  2. Toetsing en formatief handelen
  3. Digitalisering
  4. Gelijke Kansen en 
  5. Vakdidactiek.
Naast externe sprekers zullen ook medewerkers van de eigen organisaties op het podium staan. Een mooie wisselwerking tussen onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk om samen hun onderwijs nog iets beter te maken.
Heb je zelf interesse om te komen spreken (kan ook in twee- of drietal), vul dan onderstaand sessievoorstelformulier in en wie weet zien we je op de Dag van de Leraar terug op het podium.
Aanmelden als spreker
Website
Website
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
YouTube
YouTube
Copyright © 2022 researchED Nederland, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.