Der er brug for et stærkt europæisk gensvar til Iran.
Derfor opfordrede vi i EU-Parlamentet i sidste uge Rådet (regeringerne) til at sætte den iranske revolutionsgarde på EU’s liste over terrororganisationer. Revolutionsgarden udgør en central del af det brutale iranske regime og bruges til at undertrykke legitime folkelige protester i landet.
Tidligere på måneden sagde Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, at der er behov for at EU øger presset på det konservative præstestyre i Teheran efter at den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt og at regimet tidligere på måneden henrettede to unge mænd.
Foruden de grove menneskerettighedskrænkelser fra det iranske regime leverer Iran også militære droner til Ruslands overfaldskrig i Ukraine så der er brug for at svare klart igen fra europæisk side.
Nu ser vi frem til at de lytter.
Bedste hilsner,
Kira og Margrete
Margrete forhandler om lægemidler: Behov for mere lighed i sundhed
Til marts kommer EU-Kommissionens forslag til en revision af lægemiddellovgivningen, og Margrete skal forhandle for De Grønne.
Det er tiltrængt at få bedre styr på koordinering og regulering: skabe større lighed i sundhed, håndtere mangel på lægemidler, stoppe antibiotikaresistens og sikre udvikling af den medicin der er brug for - frem for den som medicinalindustrien tjener flest penge på.
Vi skal have indsigt i hvordan medicinalindustrien bruger de offentlige midler og skabe åbenhed om forsøgs- og forskningsresultater så den nye medicin der kommer på markedet, både er sikker, effektiv, nødvendig og mulig at betale for forbrugerne. Samtidig er det enormt vigtigt at få begrænset de miljømæssige konsekvenser af lægemiddelproduktionen og affaldsproblemerne.
Vi bliver mødt af en enormt lobbyindsats, men vi vil stå fast på vores mål om en mere bæredygtig lægemiddelstrategi hvor det fælles bedste er i fokus frem for afkast til industriens aktionærer. Vi skal prøve at komme den udbredte inhabilitet i medicinalsektoren til livs. Læger der udskriver medicin, må altså ikke have økonomiske interesser i industrien. Og industrien må ikke sidde så tæt på beslutningstagerne, fx Kommissionen, som den gør nu.
Bier og bønder til høring i miljøudvalget
I morgen eftermiddag afholdes der i EU-Parlamentet en omfattende offentlig høring om det succesfulde EU-borgerforslag ’Save bees and farmers’. Høringen er et samarbejde mellem miljø- og landbrugsudvalgene med deltagelse af borgerklageudvalget (PETI) som Margrete er meget aktiv i.
Høringen er opdelt i tre paneler hvor eksperter og politikere skal diskutere henholdsvis udfasning af sprøjtegifte, genopretning af biodiversitet og støtte til landmænd.
Det foregår fra 14.30-18.30 og kan følges live her.
På vej mod en aftale om mere lønåbenhed
Kort før jul afsluttede Kira forhandlingerne om EU’s nye lønåbenheds-direktiv, og aftalen er tiltrådt af Rådet (regeringerne).
Direktivets formål er at sikre at europæiske ansatte får adgang til den information de skal bruge til at vurdere om de får en fair løn. For store virksomheder betyder det at de systematisk skal beregne og offentliggøre deres løngab mellem mænd og kvinder. For små virksomheder medfører det at deres ansatte og deres fagforening for mulighed for at indsamle data og sikre at kvinder og mænd bliver betalt det samme for arbejde af samme værdi.
På onsdag er det så EU-Parlamentets tur til at godkende aftalen. I første omgang er det beskæftigelse- og ligestillingsudvalgene samlet der skal stemme om hvorvidt aftalen kan sendes til afstemning i hele EU-Parlamentet. I fald det bliver vedtaget, kommer det endelige slag til plenarforsamlingen i februar.
Sverige har overtaget formandskabet i Rådet
Med formandskabet får den svenske regering en betydelig rolle som leder af de forhandlinger der skal sætte retningen for EU. Men det er ingen hemmelighed at Sverigedemokraterne kommer til at styre slagets gang, og det vil selvfølgelig også påvirke lovgivningsarbejdet i EU. Især på klima- og migrationsspørgsmål vil det være en kæmpe udfordring.
Ifølge den svenske statsminister, Ulf Kristersson, er Sveriges vigtigste prioriter sikkerhed, konkurrenceevne, grøn omstilling og demokrati, og i disse uger besøger de relevante svenske ministre EU-udvalgene. Det lyder jo pænt.
Ugens tweet
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet, så tilmeld dig nyhedsbrevet her: