Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 30. januar 2023

Kære <<Fornavn>>

Hvorfor må vi ikke vide hvad der står i vaccinekontrakterne?
 
Vi har stadig ikke fået lov til at se de vaccinekontrakter EU-Kommissionen forhandlede sig frem til med de store medicinalfirmaer under coronakrisen. Altså kan vi hverken se hvad hver enkelt vaccine kostede, hvem der forhandlede og hvilke forudbetalinger, donationer, forpligtelser og godtgørelser der blev aftalt.
 
For at få det oplyst har jeg med fire andre i De Grønne i EU-Parlamentet trukket Kommissionen i retten.
 
Kommissionens advokater holder stædigt fast på at de ikke kan visse offentligheden kontrakterne uden en hel masse overstregninger da det ville afsløre firmahemmeligheder.

Det holder ikke.

Fællesskabets interesser bør komme før firmaernes industrihemmeligheder og profit.
 
Nu afventer vi svar tilladelse til at holde en offentlig høring om sagen. Læs mere her.


Bedste hilsner,
Margrete Auken

Bedre regler om spildevand skal sikre miljø og folkesundhed

Margrete skal forhandle om opdateringen af det 30 år gamle EU-direktiv om byspildevand. Og der er meget på spil: det handler især om at mindske forurening med farlige kemikalier og andre partikler samt næringsstoffer. Producenter skal have større ansvar for deres forurening, og spildevandssektoren skal være klimaneutral hurtigst muligt.
 
Rettidig omhu i forhold til øget pres fra regnvand forårsaget af klimaforandringer samt retten til adgang til sanitet og bedre demokratiske forhold kommer også til at veje tungt.
 
De kommende måneder byder på møder med interessenter fra civilsamfundet, industrien og myndigheder for at få indspark. Derefter forhandlingerne med ordførerne fra de andre politiske grupper, blandt andre Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.
 
Miljøudvalget stemmer om sit udkast til Parlamentets forhandlingsmandat i slutningen af oktober hvorefter det i november skal godkendes af hele Parlamentet. Derefter kan forhandlingerne med regeringerne (Rådet) begynde og forhåbentligt har vi et færdigforhandlet resultat inden EP-valget i foråret 2024. Flere oplysninger her.

Vi skal have den grønneste union i verden

Klimakrisen buldrer derudaf, og naturens økosystem og biodiversitet er i frit fald. Med rekordhøje temperaturer og voldsomme naturkatastrofer skriger kloden på handling. Vi skal derfor sætte alt ind på at forhindre et omfattende kollaps af klodens rige liv.

Den grønne omstilling medfører samtidig en voldsom vækst i efterspørgslen på grøn elektricitet og andre bæredygtige energiformer. Der skal derfor meget mere fart på etableringen af sol- og vindkraft og på udbygningen af det europæiske el-net (herunder det danske).
 
Opgaverne er mange og påtrængende for det nuværende og ikke mindst det kommende EU-Parlament der skal sammensættes næste år og den nye EU-Kommission der tiltræder efterfølgende. De politiske kampe står i kø, og SF påbegynder her i foråret arbejdet med at nå frem til sinevigtigste EU-politiske prioriteter for de kommende år.

Farvel og tak for denne gang

I dag er vores sidste dag som praktikanter hos Kira og Margrete i Europa-Parlamentet.  Det har været et utrolig lærerigt, spændende og ikke mindst et fornøjeligt halvt år. Vi har oplevet EU helt tæt på og arbejdet med de udvalg Margrete og Kira sidder i samt erfaret hvor vigtigt det er at stå sammen i Europa, især i disse krisetider.
 
Derudover har det heller ikke været værst at bo i Bruxelles og lære den skønne by godt at kende. Vi glæder os til at følge med i deres videre arbejde. EU er helt sikkert i gode hænder! Tak for denne gang - og tak for en uforglemmelig oplevelse.

Ugens tweet

Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet, så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2023 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.