Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 11. januar 2021

EU-Kommissionen svarer på vaccinations-kritik

I forrige uge kritiserede den tyske avis Spiegel EU's vaccinestrategi for at have forhåndskøbt for få af de to vacciner som har vist sig mest effektive. Kritikken har siden da været hård, og tirsdag formiddag vil Sandra Gallina, ansvarlig for EU's vaccinestrategi, svare på spørgsmål fra medlemmer af Miljø- og Sundhedsudvalgets (ENVI) hvor Margrete sidder.

Dele af kritikken er berettiget. Siden vaccinestrategiens fødsel i september har De Grønne kritiseret Kommissionen og medlemslandene for at hemmeligholde centrale oplysning om vaccinepriser, erstatningsforpligtelser i tilfælde af bivirkninger, adgang til klinisk data og sågar hvem forhandlerne egentlig er.

Ikke desto mindre ligner vaccinestrategien en succes nu hvor EU i fredags meddelte at man har købt tilstrækkelige doser af Pfizer/Biontechs vaccine til at vaccinere 83% af den europæiske befolkning. Selvom flokimmunitet endnu har lange udsigter i Europa, forventes kun 20% af befolkningerne i lavindkomstlande at blive vaccineret ved hjælp af WHO's COVAX-initiativ ved udgangen af 2021.

I følge World Economic Forum koster den raserende pandemi de vestlige økonomier 129 milliarder US dollars om året. Med fokus på behovet for global vaccineadgang holder Handelsudvalget (INTA) og Miljø- og Sundhedsudvalget (ENVI) en høring i samme tidsrum om muligheden for at udstede tvangslicenser. Med andre ord at opløse industriens patenter og give f.eks. Indien, som i forvejen producerer halvdelen af verdens medicin, mulighed for at producere vaccine og reducere vaccineknaphed. Du kan følge mødet her.

Slut med gratis plastikposer i Danmark

Nytårsaften kunne man - udover at sige velkommen til 2021 - også fejre at EU’s plastikposelov, som Margrete var Parlamentets hovedforhandler (rapporteur) på, nu får effekt i Danmark. Derfor er det nu endelig slut med at dele plastikposer gratis ud til højre og venstre i Danmark!

Når butikkerne åbner fra coronanedlukning, skal de nemlig tage mindst 4 kroner for en plastikpose. Forhåbentlig får det endnu flere til at tage en (mule)pose med hjemmefra.

Vi europæere bruger hvert år mere end 100 milliarder poser, mange af dem ender i naturen og i maver på især fugle og fisk. Så der er hårdt brug for en voldsom opbremsning! Mange lande er allerede godt i gang. Danmark har nølet, men er omsider med.

Brexit-aftale i hus juleaften

24. december 2020 kom der endelig en aftale om det fremtidige samarbejde mellem EU og Storbritannien. Det er dog kun en midlertidig handelsaftale på fem år, men den er væsentligt mere omfattende end andre almindelige handelsaftaler.

Handlen med Storbritannien bliver i fremtiden sværere da briterne nu skal etablere et kæmpe toldsystem. Alle EU-borgere skal samtidig fremover til at være opmærksomme på hvor mange penge de e-handler for i Storbritannien fordi der kommer told på varerne.

Termen ’Level playing Field’ har været afgørende i alle forhandlinger og betyder at standarder på varer skal være godkendte, og markederne skal spille efter de samme regler så der ikke er konkurrencemæssige fordele ved at have sin virksomhed i Storbritannien. Den del af aftalen er den mest komplekse og især vigtig fordi briternes handel har en meget stor indflydelse på det globale marked.

Rådet og det britiske parlament har allerede godkendt aftalen. Europa-Parlamentet skal stemme om aftalen til plenarsamlingen i februar eller marts så vi arbejder os gennem den i øjeblikket.

Medicinsk apartheid: Israel undlader at vaccinere 5 millioner palæstinensere

Vaccinationstempoet i Israel er imponerende, og Netanyahu har lovet sin befolkning at alle over 16 år vil være vaccineret når israelerne i marts går til deres fjerde parlamentsvalg på bare to år.

Det lyder forbilledligt, men COVID-19 virker som en fremkaldervæske og blotlægger Netanyahus apartheidregime ved fuldstændigt at ignorere sit ansvar for at levere vacciner til palæstinenserne. I kraft af sit medlemskab af verdenssundhedsorganisationen WHO samt jf. Geneve-konventionen artikel 55 og 56 har besættelsesmagter pligt til at sørge for det besatte lands borgeres sundhed.

Udviklingen er desværre forudsigelig: Israel overtræder international lov, det internationale samfund fordømmer, og intet sker før USA eller Europa kommer palæstinenserne til undsætning. Tirsdag mødes Margrete med den palæstinensiske repræsentation i Irland for at drøfte b.la. dette.

En levende og mangfoldig natur er et værn mod fremtidens pandemier

Torsdag byder på en særdeles spændende høring i Miljøudvalget om hvordan EU’s kommende biodiversitetsstrategi kan modarbejde den 6. masseuddøen og blandt andet – og ikke mindst – afværge opkomsten af nye pandemier.

Naturens skønhed og rigdom er grund nok til at vi skal passe på den. Men det er værd at huske at en mangfoldig natur med plads nok også reducerer risikoen for at der opstår nye pandemier. Forskning viser nemlig at knap en tredjedel af alle nye udbrud af smitsomme sygdomme er forbundet med udpining af skove og økosystemer. For når vi fælder regnskov og ødelægger de vilde dyrs levesteder, presser vi dyrene og de virusser de bærer rundt med, tættere på os selv. Og der er kun én art der kan holdes ansvarlig: Mennesker.

Forhåbentlig kan det argument få beslutningstagere – og os alle - væk fra vores arrogante forhold til naturen og passe bedre på vores skønne planet, Jorden.

Portugal har overtaget formandsstolen i EU

Den 1. januar 2021 overdrog Tyskland formandsstolen i Rådet til Portugal for de næste seks måneder, og det bliver endnu et formandskab præget af coronakrisen. I forbindelse med overdragelsen lagde portugiserne vægt på at de vil få Europa ud af krisen ved aktivt at arbejde at styrke de sociale rettigheder i EU-samarbejdet, blandt andet øremærket barsel til mænd.

Portugal vil også prioritere den grønne og digitale omstilling, arbejdet med at opkvalificere både arbejdspladser og lønmodtagere til fremtidens arbejdsmarked og kæmpe for flere eksterne handelspartnere efter Brexit.

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.