Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 25. januar 2021

Grøn sejr om cirkulær økonomi: Europa skal skære kraftigt ned på ressourceforbruget

Det seneste halve år har Margrete været den Grønne Gruppes forhandler på Europa-Parlamentets rapport om cirkulær økonomi. Det arbejde slutter – i hvert fald i denne omgang – på onsdag hvor Miljøudvalget vedtager rapporten.
 
Rapporten har fået flere solide SF-aftryk gennem forhandlingerne. Først og fremmest er det en grøn sejr at Parlamentet nu eksplicit opfordrer Kommissionen til at sætte bindende mål for en betydelig reduktion af Europas ressourceforbrug allerede i 2030. Europæernes forbrug af nye opvaskemaskiner, AirPods, dyrefoder, forårsjakker og sofaborde er nemlig knap tre gange større end hvad planeten kan bære. Det holder jo ingen vegne hvis der skal være en beboelig planet tilbage til vores børn og børnebørn.
 
Samtidig lykkedes det os at etablere vigtige miljø- og klimakrav til affaldshåndtering og produkter så din smartphone i fremtiden både holder længere og nemmere kan repareres. Det er ikke lov endnu, men det er et vigtigt skridt på vejen, og vi er stolte af resultatet ovenpå de lange, tekniske og komplicerede forhandlinger.
 

Sverige blokerer for afgørende værktøj mod skattely

I fredags havde det portugisiske formandskab i Rådet (regeringerne) indkaldt til diskussion af forslaget om offentlig land for land-rapportering. Det er et redskab der skaber gennemsigtighed i multinationale virksomheders regnskaber og gør det muligt at se hvor de tjener penge og hvor de betaler skat. Så kan vi stille selskaberne til ansvar når de to ikke stemmer overens. Et absolut nødvendigt værktøj hvis vi skal bekæmpe skattely!
 
Forslaget er fra 2016, men hidtil har landene i Rådet ikke kunnet blive enige om et kompromis. Europa-Parlamentet har ellers været klar til at forhandle med dem siden 2019. Nu vil Portugal, der ved årsskiftet overtog formandskabet i Rådet, endelig have forslaget til afstemning, men kun hvis de er sikre på flertal. Lige nu tyder det på at der kun er flertal med +1 hvilket gør det for risikabelt med en  afstemning.
 
Et af de blokerende lande er vores gode nabo Sverige. Her sidder vores søsterparti, Miljøpartiet, i regering med Socialdemokratarna, og det er Löfvens parti der blokerer. Vores svenske gruppefæller i Miljøpartiet presser nu Socialdemokratarna så Sverige forhåbentlig ender med at støtte forslaget.

Antallet af flygtninge i Danmark langt lavere end antaget

Aldrig har flere mennesker været fordrevet eller på flugt. 80 millioner mennesker verden over har brug for beskyttelse og samtidig har Danmark aldrig haft færre asylansøgere.
 
I 2019 blev blot 2.716 asylansøgere registreret – det er mindre end en tiendedel af hvad der kom i 2015. Men ifølge en artikel i Weekendavisen er det tal ikke engang retvisende. Op mod 40% af dem der søgte om asyl i 2019 havde opholdstilladelse allerede – f.eks. i kraft af familiesammenføring.
 
Antallet af ’fremmede’ er altså langt lavere end hidtil antaget – også til flere NGO'ers store overraskelse. Det understreger atter engang at regeringen bør udvise mere solidaritet og tage imod flygtninge fra EU's ydre grænser.

Parlamentet stemte om skattesnydsudvalgets første tekst - og der er meget at fejre!

I sidste uge stemte Parlamentet om skattesnydsudvalgets første tekst, nemlig en beslutning om EU’s skattelyliste der står foran en reform. Resolutionen er virkelig progressiv og styrker Parlamentets position på skattely-spørgsmålet markant!
 
Et par highlights:
 
1. En af de helt store sejre er et krav om styrkede kriterier for listen. I dag er det eksempelvis ikke et kriterium for at komme på listen at man har en selskabsskat på 0%. Det på trods af at nulskatteregimer åbenlyst er attraktive skattely for virksomheder og personer der vil minimere deres skattebetaling. Det har ikke tidligere været et kriterium, og derfor så vi sidste år Caymanøerne ryge af listen selvom de har nulskat.
 
2. Teksten kommer med krav om øget transparens i den Rådsgruppe der laver listen. I dag foregår forhandlingerne bag lukkede døre, og så kan vi som parlamentarikere og befolkning kun se forundret med fra sidelinjen. Beslutningen kræver at offentligheden skal have indsigt i forhandlingerne og at Parlamentet får en observatørrolle.
 
3. Sidst men ikke mindst skal EU’s egne lande screenes efter samme kriterier som dem på listen. Holland, Luxembourg, Malta, Irland og Cypern er nemlig blandt verdens værste skattely. Det her er måske et lille skridt mod at vi i fremtiden kan få EU-skattely på listen.
 
I SF og den Grønne Gruppe er vi enormt glade for teksten. Nu venter vi spændt på hvordan reformen af listen kommer til at se ud, og det ved vi forhåbentligt allerede i år. 

Ligestillingsudvalget sætter fokus på kvinder i usikre job

Kvinder er både overrepræsenterede i omsorgsjob, blandt frontpersonale, i servicesektoren, og de står samtidig for den største del af arbejdet i hjemmet – som ikke er blevet mindre med bl.a. hjemsendte børn under coronakrisen. Kvinder er altså især i faggrupper der i den grad har været udfordret under corona, og det har placeret mange kvinder i usikre ansættelser.
 
På mandag inviteres en gruppe arbejdsmarkedseksperter til høring i Ligestillingsudvalget for at tale om kvindernes udfordringer på arbejdsmarkedet under coronakrisen. Blandt andet skal vi høre hvordan kvinders jobsituation har ændret sig under pandemien, og vi skal snakke om hvordan vi skaber et balanceret arbejdsmarked hvor kvinder ikke er overrepræsenteret i usikre ansættelser.

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.