Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 15. marts 2021

Parlamentet erklærer EU for en LGBTIQ+ frihedszone!

Efter forslag fra blandt andet Kira og De Grønne erklærede Parlamentet fredag EU for en LGBTIQ+ frihedszone.
 
Forslaget er et modsvar på anti-LGBT+ tiltag i EU-lande som Polen og Ungarn. Siden 2019 har mere end 100 polske kommuner indført LGBT-fri zoner. I Ungarn er der vedtaget forfatningsmæssige ændringer som begrænser LGBT+-personers rettigheder. Ændringerne tager ikke hensyn til eksistensen af transpersoner og ikke-binære personer og begrænser deres muligheder for at stifte familie. Det er helt på månen!   
 
Det vil vi ikke finde os i og derfor gør vi det nu klart at der skal være plads til alle i EU. LGBT+-personer skal have friheden til at leve og vise hvem de er i offentligheden, uden frygt for intolerance, diskrimination eller forfølgelse.
 
Vi er glade for at resolutionen blev stemt igennem, og vi fortsætter kampen for at beskytte LGBT+-personers fundamentale rettigheder overalt i EU.

WHO og EU’s medicinalagentur svarer på MEPernes spørgsmål

Mandag er både Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og det europæiske medicinalagentur, EMA, inviteret til endnu en gang at diskutere vaccineulighed, immunitet og bivirkninger. Margrete og kollegaer vil spørge WHO om hvor alvorlig den ulige adgang til vacciner er og hvordan vi løser udfordringen.
 
Hvad mener WHO om EU's blokering af fattige landes ønske om at få adgang til medicinalindustrien i rige landes data? For EMAs vedkommende vil vi vide om agenturet er enig i Danmarks midlertidige suspendering af brugen af AstraZeneca-vaccinen? Burde andre lande følge et lignende forsigtighedsprincip, og modtager agenturet mon tilstrækkelig information om bivirkninger fra alle EU-lande?  
 
Du kan følge mødet her mandag 13.30-15.45.

Kira diskuterer lønåbenhed med ligestillingskommissæren

I denne uge skal Kira hele to gange tale med Ligestillingskommissæren, Helena Dalli, når hun både i beskæftigelsesudvalget og ligestillingsudvalget skal fremlægge sit store svendestykke: Forslaget til et direktiv om lønåbenhed. 
 
Vi forventer at stemningen bliver god til møderne. I hvert fald hilser vi forslag velkommen med begejstring fordi vi tror at det kan gøre en reel forskel og hjælpe med at lukke løngabet for både danske og europæiske arbejdstagere - og altså være med til at sikre at kvinder får en ordentlig løn. 
 
Forslaget giver bedre muligheder for at sammenligne arbejde af samme værdi i medlemslandene, gør det lettere for arbejdstagere at få information om hvorvidt man får en retfærdig løn og for ansatte at få retssager om diskriminerende lønninger.
 
Selvfølgelig ser vi plads til forbedringer - eksempelvis skal vi have styrket tillidsrepræsentanter og fagforeningernes rolle, og det vil Kira spørge ind til på mødet. Men roses, det skal forslaget også!

Vi skal ikke sylte retsstatsmekanismen

Hvis retsstatsprincipperne ikke overholdes, lukkes der for pengekassen. Det var en af konklusionerne på sidste års langvarige forhandlinger om EU’s 7-årige budget. Men aftalen indeholdt desværre også et kompromis om at mekanismen først skal prøves hos EU-Domstolen før den vil træde i kræft.
 
Derfor indbragte Polen og Ungarn i sidste uge mekanismen for Domstolen i Luxembourg. Formålet er officielt at teste den juridiske hjemmel. Men i realiteten ønsker de blot at sylte sanktionsmulighederne så længe som muligt – især Viktor Órban vil gerne have at beslutningen udskydes til efter det ungarske valg i 2022.
 
Egentlig burde mekanismen allerede være trådt i kraft pr. 1. januar. Men hvis vi virkelig skal vente på en domstolsprøvelse, så bør det foregå som en fremskyndet procedure med beslutning til maj. For retsstatsmekanismen skal ikke syltes – den skal serveres med det samme.

Asylbehandling i tredjelande er praktisk urealistisk og politisk tåbeligt

Regeringen har foreslået at udlicitere behandlingen af danske asylansøgninger til lande der er tættere på de områder mange flygter fra. Ideen er egentligt ikke ny, og rationalet bag den er blandt andet at flygtninge spares lange strabadserende og ofte farlige rejser på deres vej mod en tryg tilværelse.
 
Man kan udlicitere mange ting, men kan man virkelige udlicitere beskyttelse af sårbare og udsatte mennesker? Vel at mærke beskyttelse af mennesker der måske er i fare på grund af hvem de er eller hvem de elsker?
 
Ordningen afhænger af at vi kan finde et land som på vegne af os kan yde den beskyttelse af vores flygtninge som vi gennem international lov er forpligtet til at yde. Men hvilket land skulle det være? Og hvem tager ansvaret hvis flygtningene ikke bliver behandlet ordentligt?
 
Dertil kommer den politiske signalværdi i forslaget: Andre europæiske lande kunne måske få den tanke at Danmark prøver at undvige sig sine humanitære forpligtelser ved at betale for at andre tager ansvaret.
 
Det er et meget uheldigt signal at sende op til efterårets forhandlinger om Migrationspagten i EU. Hvorfor skulle mindre ressourcestærke lande være solidariske, når privilegerede lande som Danmark tilsyneladende har nok i sig selv?

Spændende tysk supervalgår skudt i gang

Weekenden bød på vigtige valg i de to tyske delstater Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. Valgene endte med ren nedtur til Kansler Merkels CDU-parti der i forvejen slås med kritik af regeringens Corona-håndtering og anklager om korruption. Til gengæld blev det et kanonvalg til De Grønne i Baden-Württemberg – de er ligesom SF med i European Green Party.
 
I juni er der delstatsvalg i Sachsen-Anhalt, og den 26. september er der foruden valg til Forbundsdagen også delstatsvalg i Berlin, Mecklenburg-Vorpommern og Thuringen. Der er med andre ord lagt i ovnen til et tysk supervalgår og selvom der stadig er længe til Forbundsdagsvalget i september, understreger dårlige valgresultater til CDU at det ikke er nogen selvfølge at Tysklands største parti ender med at stå i spidsen for en ny tysk regering.

I denne uge er der også valg i Holland, og vi håber på gode valg til De Grønne både der og i Tyskland. Koalitioner med de grønne og evt. en kanslerpost i Tyskland vil  trække Tyskland, Holland og EU i en mere grøn og solidarisk retning, og det er der brug for.

 

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.