Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 15. februar 2021

Muligt gennembrud i kampen mod skattely

I næste uge skal EU’s erhvervsministre forsøge at nå til enighed om et centralt lovforslag der skal skabe mere åbenhed om internationale virksomheders overskud og skattebetaling. Såkaldt ’land for land-rapportering’ er et vigtigt element i bekæmpelsen af skatteunddragelse fordi den gør det muligt at se hvad virksomheder tjener i hvert enkelt land.
 
Forslaget om offentlig land for land-rapportering blev oprindeligt fremsat af EU-Kommissionen i april 2016 som et af EU's initiativer mod skattely. På grund af stor uenighed mellem landenes regeringer er det endnu ikke lykkedes at få forslaget vedtaget. I 2017 vedtog Europa-Parlamentet sin holdning og pegede her på en række områder hvor forslaget burde være betydeligt bedre. Heldigvis har den danske regering lagt en ambitiøs linje i forhandlingerne og lyttet til SF’s ønsker.
 
Nu har Portugal, der aktuelt har formandskabet i EU, erklæret at sagen skal på bordet i ministerrådet igen. Der er tegn på at der kan være bevægelse i landenes holdninger så der kan opnås flertal for forslaget. Det håber vi så forhandlingerne med Europa-Parlamentet kan gå i gang og nye ambitiøse regler om offentlig land for land-rapportering kan blive et nyt våben i kampen mod skattely.

I foråret brugte Kina værnemidler strategisk - nu er det vacciner

I foråret sidste år var situationen så slem at lægerne i Bergamo i Italien måtte efterlade patienter uden behandling på gangene. Nogle uger efter den italienske regions råb om hjælp sendte Danmark nogle få gamle ubrugelige respiratorer. Kina derimod sendte jævnligt transportfly med masker, respiratorer og mere til stor hjælp for Italien og andre lande. Det var klogt af Kina.
 
I disse måneder udvikler værnemiddel-udfordringen sig til vaccine-vanskeligheder. Specielt EU's østeuropæiske medlemslande står overfor valget mellem de (EMA-)godkende BioNTech-Pfizer, Moderna og AstraZeneca fra vesten eller kinesiske Sinovac eller den russiske Sputnik. Sundhedspolitik er blevet geopolitik, og EU sakker tilsyneladende bagud for slet ikke at tale verdens fattige lande. Industriens aktionærer vinder – mens folkesundheden, økonomien både i Europa og globalt er truet.
 
Om vi skal begynde at bruge vacciner der ikke er godkendt efter vores system, er tvivlsomt. Hellere sætte mere fart på produktionen. Og så skal industrien dele sin viden så flere lande kan producere vacciner.  Der er kapacitet, og vi skal hurtigt i gang. Modsætter industrien sig, må patenterne midlertidigt suspenderes via WTO – det må EU-Kommissionen ikke blokere for. Industrien er blevet stopfodret med penge og en smule medansvar bør være på sin plads. Vi er i en pandemi og samfundssind gælder ikke kun Brugsen. Der skal pres på industrien nu!

Er EU og Ruslands forhold på vej mod kollaps?

I forrige uge drog EU's Udenrigschef, Josep Borrell, på eget initiativ til Rusland. Det skulle måske han ikke have gjort. I hvert fald ikke i følge de 70 medlemmer af Europa-Parlamentet som efterfølgende forlanger hans afgang.

Borrell har fået en bister lektie i diplomati der sent bliver glemt: Putins egne journalister stillede ham kritiske, næsten fornærmende spørgsmål, og imens den russiske udenrigsminister Lavrov og Borrell sad i møde, arresterede KGB en række europæiske diplomater for angiveligt at have deltaget i oppositionspolitikeren Navalnyjs ulovlige demonstrationer.
 
Borrell har selv omtalt mødet som en skillevej for forholdet mellem EU og Rusland. Han bebuder yderligere sanktioner; fredag eftermiddag udtalte Lavrov at ’Rusland ikke ønsker sig geopolitisk isolation, men er nødt til at være klar til kollaps i forholdet til EU’. Forholdet mellem Rusland og EU er med andre ord på et nulpunkt i en tid hvor Putins regime udvikler sig stadig mere autoritært.

 Stop nyt atomkraftværk i Hviderusland!

Et nyt atomkraftværk i Astravets, Hviderusland, har længe skabt frygt og frustration blandt især de litauiske naboer. Atomkraftværket lever ikke op til internationale standarder for miljøbeskyttelse og nuklear sikkerhed, der er ikke foretaget de nødvendige stress-tests, journalister og tilsyn er blevet forment adgang til byggeriet, og så er det placeret under 50 km fra Litauens hovedstad, Vilnius.
 
Man skulle tro at hviderussernes erindring om Tjernobyl, hvor en fjerdedel af landet blev udsat for radioaktiv forurening, fik dem på bedre tanker. Men selv da en kran tabte en 330 ton tung reaktorskal fra 4 meters højde, blev projektet ikke stoppet. Den russiske entreprenør leverede blot en ny og fortsatte arbejdet.
 
Torsdag stemte et flertal af Europa-Parlamentet for at få stoppet værkets åbning til marts. Det er positivt, men vores kamp er ikke slut. I de senere år har nuklear-kampagnerne taget til i styrke, og flere og flere taler om atomkraft som løsningen på klimakrisen. Det er det ikke! Atomenergi er en syg energiform der skaber flere problemer end den løser. Og så er a-kraftværker hamrende dyre og, i lyset af hvor travlt vi har, også alt for langsomme at bygge.

Jobopslag: Er du Margretes nye rådgiver?

Brænder du for den grønne dagsorden og den grønne venstrefløj i Europa? Har du viden om og gerne praktisk erfaring med EU? Har du lyst til at arbejde i et internationalt miljø? Og vil du være med til at skabe politiske løsninger for hele EU?

Så er du måske den grønne politiske rådgiver Margrete søger i Bruxelles. Læs mere her - og del gerne opslaget med andre!

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.