Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 5. december 2022

Kære <<Fornavn>>

Tak for en fremragende grøn kongres!
 
I weekenden havde vi i SF besøg af 900 grønne politikere, aktivister, meningsdannere og partier til European Green Partys, EGP, store kongres i København.
 
European Green party er paraplyorganisationen for alle grønne partier i Europa, og kongressen stod på en masse spændende oplæg, paneldebatter og taler fra mange inspirerende oplægsholdere. Blandt andet holdt Margrete en tale om vigtigheden af at handle hurtigt på klimakrisen.

Kongressen blev afholdt i et flot oppyntet Øksnehallen, og lørdag aften blev afsluttet med liveband og dans.
 
Kæmpe stort tak til arrangørerne både internt i SF og EGP – og til alle jer der deltog og gjorde kongressen ganske særlig og meget mindeværdig.

Bedste hilsner,
Kira og Margrete

 

Får vi en bund under selskabsskatten i morgen?

Samtidig med at nye tal viser at multinationale virksomheder skjuler op mod 40% af deres profit i skattely, står vi i EU med en aftale der kan være en stor del af løsningen: Nemlig en bund under selskabsskatten på mindst 15 procent. 

I morgen mødes EU’s finansministre, og på dagsordenen er en bund under selskabsskatten. Men det der burde være ligetil at få vedtaget, er endt i et storpolitisk gidsel-spil hvor EU lægger an til at give efter for lusket afpresning og give køb på grundlæggende demokratiske værdier for at få en aftale igennem. Det er helt sort.

Selvom Kommissionen havde fundet en mellemvej ved at godkende Ungarns genopretningsplan med en såkaldt konditionalitetsmekanisme (krav om at de skal leve op til retsstats-principperne for at få udbetalt støttemidler), har Ungarn netop delt på Twitter at landet ikke vil støtte en bund under selskabsskatten.

Nu følger vi Rådsmødet tæt og hvis Ungarn fortsat holder fast i sit veto, sætter vi alt ind for at afsøge andre muligheder for at få vedtaget aftalen.

Skærpede regler for emballage og bioplast

Sidste onsdag leverede Kommissionen to nye udspil på cirkulær økonomi: En overhaling af reglerne for emballage og emballageaffald samt en ’kommunikation’ om biobaseret, bionedbrydeligt og komposterbart plastik.

Overskrifterne blev taget af en ny målsætning om at reducere emballageaffald med 15% per indbygger inden 2040 sammenlignet med 2018. Det vil ifølge Kommissionen reducere den overordnede affaldsmængde med 37%. Forslaget indeholder desuden en lang række andre tiltag der alle sigter mod at afskaffe engangsemballage og reducere mængden af affald. 

Vi fik også en oversigt over Kommissionens ønske om at rydde op i junglen af plastiktyper der er baseret helt eller delvist på biomasse eller som påstås at kunne nedbrydes i naturen eller komposteres. Der er ikke tale om lovgivning, men oversigten vil guide kommende lovgivning. Parlamentet vil sandsynligvis forhandle en holdning til udspillet med Margrete på holdet.

Du kan læse mere om begge udspillene her.

Stærke politiske budskaber fra kongressen i København

På weekendens 6. kongres i European Green Party (EGP) der i weekenden løb af stablen i Øksnehallen i København, blev der forhandlet og vedtaget en lange række politiske resolutioner. De handler blandt andet om grøn politik, social retfærdighed, miljø, klima, menneskerettigheder, ligestilling, retsstat, mental trivsel og krigen i Ukraine. 

Resolutionen om Ukraine fordømmer på det skarpeste Putins ulovlige krig og de krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser Rusland står bag. Desuden opfordrer EGP til at EU's medlemsstater bidrager med al tænkelig hjælp til ukrainerne, herunder de nødvendige våben, og sørger for at ukrainere der flygter fra krigen, bliver godt modtaget overalt. 

Med vedtagelsen af de mange politiske tekster er EGP klar til at føre valgkamp i 2024 med et stærkt grønt og socialt budskab om håb og forandring.

Ugens tweet

Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet, så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2022 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.