Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 8. februar 2021

Europas overforbrug skal reduceres

Onsdag vedtager Europa-Parlamentet sin position på cirkulær økonomi som Margrete har været ordfører på for De Grønne. Rapporten har allerede været omtalt i flere EU-medier, og her har der især været fokus på at Parlamentet vil sætte bindende mål for at reducere Europas overforbrug af ressourcer – hvilket netop var Margrete og De Grønnes førsteprioritet.
 
Det er nemlig ikke nok at vores produktion bliver mere effektiv – forstået på den måde at der bruges færre ressourcer per produkt. For hvis det blot fører til at der producereres endnu flere produkter, ja, så har miljøet ikke vundet noget. I værste fald kan øget effektivitet faktisk føre til at der bruges flere ressourcer fordi produkterne bliver billigere. Det kaldes for ‘rebound-effekten’.


Så sent som i januar konkluderede det europæiske miljøagentur, EMA, at øget effektivisering og brug af nye teknologier ikke er nok til at gøre vores økonomi bæredygtig - og at det i øvrigt er højst usandsynligt at bæredygtig vækst overhovedet er muligt. Med andre ord må vi opgive tanken om uendelig økonomisk vækst og i stedet fokusere på at skabe velstand og trivsel indenfor planetens bæreevne.

Ved netop at sætte det mål at totaleressourceforbruget skal ned, tager Parlamentet et vigtigt skridt mod et reelt mere cirkulært og bæredygtigt Europa. Følg med i debatten fra cirka 17.30 her.

Fair kritik af EU's vaccinestrategi?

I følge nye tal forventes op mod 220.000 europæere at dø med corona fra nu og indtil juni, og politisk er EU-Kommissionen på sin absolut vigtigste opgave indtil nu med at skaffe vacciner nok til alle.
 
Onsdag kl. 09 diskuterer MEP'erne igen EU's vaccinestrategi i en maratondebat; tre timer! Et tungt problem er at vi ikke ved hvad Kommissionen har aftalt med medicinalindustrien. Indtil nu er kun to af seks kontrakter med industrien offentliggjort, og niveauet af transparens er under al kritik. Og den lyder fra mange sider i Parlamentet.
 
Og hvad med de fattige? Selvom COVAX-initiativet begyndte at fordele de første Pfizer-vacciner til lavindkomstlande i denne uge, forventes blot tre procent af verdens fattigste at blive vaccineret i 2021. Det er både sundhedsmæssigt, økonomisk og moralsk uforsvarligt, og De Grønne vil igen bede EU-Kommissionen og Ministerrådet svare på hvorfor de modsætter sig midlertidigt at suspendere patenterne så flere lande kan producere vacciner.

Ny skatteskandale i Luxembourg

Endnu engang er Luxembourg omdrejningspunktet for en international skatteskandale. Sagen handler om et utal af rige enkeltpersoner og multinationale selskaber der har oprettet skuffeselskaber i Luxembourg for at undgå skattebetaling.
 
Skattely-apologeterne skal nok hurtigt komme frem og fortælle at der som sådan intet ulovligt er i denne praksis. Men når godt otte procent af verdens offshore-værdier er placeret i et land hvis befolkning udgør 0,01 procent af verdens befolkning, så er der åbenlyst noget galt.
 
Det er på høje tid at  få gjort noget ved det. Lad os få EU-lande på EU’s sortliste over skattely. Og lad os få skabt effektive hvidvaskregler og bedre udveksling af information om selskabskonstruktioner mellem lande. Kira vil tage sagen op i underudvalget for bekæmpelse af skattely.

Europa-Parlamentet kræver styrket indsats mod menneskehandel

I den kommende uge stemmer Europa-Parlamentet om en rapport om menneskehandel. Rapporten kræver at Kommissionen dedikerer den nødvendige opmærksomhed og tilstrækkelige ressourcer til at komme fænomenet til livs.
 
Kommissionen har længe nølet når det kommer til menneskehandel, og hvis der er flertal for rapporten, sender Europa-Parlamentet et klart signal om at vi ikke længere kan accepteret deres ubeslutsomhed og fodslæberi.
 
I De Grønne håber vi at Kommissionen fremover vil behandle menneskehandel som et selvstændigt problem og ikke reducere det til en underkategori af indsatsen mod organiseret kriminalitet. Menneskehandel er et mangefacetteret område der omfatter alt fra udnyttelse af illegal arbejdskraft til flygtningespørgsmålet og tvangsprostitution. En så kompleks udfordring kræver total opmærksomhed.
 
De Grønne arbejder for at EU’s indsats mod menneskehandel har ofrene i centrum og sikrer dem den sociale og økonomiske beskyttelse som så ekstremt udsatte mennesker har brug for. Ofrene skal ikke i første omgang behandles som potentielle vidner selvom Kommissionens behandling af sagerne om organiseret kriminalitet behøver dem. De skal lige fra begyndelsen ses som mennesker med behov for støtte.

Kvinderettigheder og Beijing-deklarationen hyldes i Europa-Parlamentet

Beijing-deklarationen var en af de første deklarationer der slog fast at kvinderettigheder er menneskerettigheder. Deklarationen har været med til at sætte den globale dagsorden om at kvinder har ret til at tage en uddannelse og være helt uafhængige.
 
Deklarationen fyldte 25 år i 2020, og der skulle have været en stor konference for at fejre den. Desværre blev alt aflyst på grund af coronakrisen, men onsdag kl. 18.30 bliver Beijing-deklarationen debatteret på plenaren. Vi bruger anledningen til at kigge fremad: Meget er sket, men hvilke store problemer kæmper kvinder stadig med? Og hvordan har coronakrisen forværret situationen for mange kvinder verden over?

Skæbnesvangert møde i Cairo forud for valgene i Palæstina

Mandag mødes repræsentanter for flere palæstinensiske fraktioner, herunder Fatah og Hamas, i Cairo for at drøfte forberedelserne til de planlagte valg i Palæstina i foråret og sommeren 2021.
 
Dagsordenen er lang, og parterne skal blandt andet diskutere alderskravet til kandidater til valget, drøfte muligheden for fælles stemmelister og en række andre udfordringer forud for de længe ventede valg. Mange tvivler endnu på at valget vil blive afholdt, men bliver mødet i Cairo en succes, ser det lyst ud for palæstinenserne.

Jobopslag: Er du Margretes nye rådgiver?

Brænder du for den grønne dagsorden og den grønne venstrefløj i Europa? Har du viden om og gerne praktisk erfaring med EU? Har du lyst til at arbejde i et internationalt miljø? Og vil du være med til at skabe politiske løsninger for hele EU?

Så er du måske den grønne politiske rådgiver Margrete søger i Bruxelles. Læs mere her - og del gerne opslaget med andre!

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.