Copy
 

Nyhedsbrev

December 2016
Velkommen til Smagens Dags nyhedsbrev.
 
I dette nyhedsbrev får du information om:

Nordea-fonden støtter Smagens Dag 
 

Nordea-fonden har givet projektet Lær at smage med Smagens Dag et stort skulderklap for arbejdet med børns evne til at smage. Med 2,8 millioner kroner fordelt over en 3-årig periode får projektet mulighed for at gøre endnu mere for de mindre erfarne smagsløg.

”Vi glæder os rigtig meget over, at Nordea-fonden giver os dette boost. Med støtten får vi mulighed for at nå endnu flere børn og lærere med det vigtige budskab: Lær at smage med Smagens Dag,” fortæller Helle Brønnum Carlsen, der er formand for foreningen Smagens Dag. Smagens Dag har masser af ideer klar til at gøre projektet endnu mere interessant og varieret end før. ”Vi har nu fået mulighed for at producere nye spændende smage-materialer til skolerne. I smageskeen har vi eksempelvis plakater om smag, en digital læringsportal og en spændende smage-kasse. Ikke mindst bliver der kurser for de lærere og pædagoger, der gerne vil vide mere om, hvordan de sætter evnen til at smage på skoleskemaet,” siger Helle. 

”Smagens Dag styrker madglæden og begejstringen. Med nye, sjove læringsforløb vil endnu flere børn blive bevidste om smagen og få større mod på at prøve nyt og forskelligt mad,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden. Fonden støtter også det tværfaglige forsknings- og formidlingscenter, Smag for Livet, som samarbejder tæt holdet bag Smagens Dag.
 

Smagen af jul
 

Smag og duft er centrale fokusområder, når temaet er jul i madkundskab. Smagen af jul er et undervisningsmateriale om smage og krydderier, der ofte forbindes med den traditionelle danske jul.

Se materialet: http://www.smagforlivet.dk/materialer/madkundskab-smagen-af-jul

Undervisningsmaterialet er udviklet af Cathrine Terkelsen, der er smagsambassadør og læremiddelredaktør i Smag for Livet.

En temadag  - fuld af smag


På N. Zahles Seminarieskole holdt vi et brag af en Smagens Dag – Sidste Onsdag i September 2016. SOS for smagsløgene, som vi plejer at sige. Det var dog ikke kun i madkundskab, der blev smagt og oplevet. Der var også gang i emnet smag i en række andre fag og discipliner, alle med tilknytning til mellemtrinnet. Læs og smag med i artiklen, der er fyldt med konkrete ideer til, hvordan du også kan brede Smagens Dag ud til hele skolen.

Læs artiklen her: En temadag – fuld af smag”.

Smagens Dag fik besøg af japansk læringsforsker

Fra venstre: Hisae Shinohara, University of Miyazaki, Kirsten Marie Pedersen, Smagens Dag, Lise-Lotte Hedegaard, Smag For Livet, UCL.

Læringsforsker ph.d. Hisae Shinohara fra University of Miyazaki besøgte 7. klasse på Hjalleseskolen i Odense. Eleverne havde arbejdet med Smagens Dag før og kendte de 5 grundsmage og Smage-5-kanten. Klassens lærer Mona Kvistgård satte fokus på smagssansen og grundsmagen umami, da eleverne udtrykte, at det var vanskeligt at genkende smagen – den ”svære” smag blev grundsmagen umami kaldt.

Eleverne arbejdede med workshop 1 og 6 fra årets materiale http://smagensdag.dk/materialet-2016/ og så filmen om grundsmagen umami: http://www.smagforlivet.dk/materialer/smagsfilm-oplev-grundsmagene-og-det-stærke. Hisae Shinohara skal bruge materialet i en rapport og i undervisning af studerende, hvor indholdet handler om at udvikle undervisningsmaterialer.

Se materialet fra Hjalleseskolen her. 

Smagens Dag gav oplæg på Foreningen for Madkundskabs landskursus: Smag for Livet

På landskurset præsenterede Kirsten Marie Petersen og Hanne Birkum Smagens Dag materialet 2016: Smag smagen med fokus på elevernes analyse af smagsoplevelserne, når de bruger Smage-5-kanten. Kursusdeltagerne fik konkret mulighed for at arbejde med Smage-5-kanten, da de analyserede grundsmagene i forskellige juicer.

På landskurset fortalte Kirsten Marie og Hanne også lidt om de nye spændende Smagens Dag-aktiviteter for 2016 – 2019.

Se oplægget her: Oplæg til landskursus

Smage-5-kanten indgår i materialet til Madkamp 2017


Hvis dine elever ikke har arbejdet med Smage-5-kanten før, kan du her se, hvordan eleverne kan introduceres til Smage-5-kanten. 

Se: http://madkamp.nu/wp-content/uploads/2015/01/ELEV_A4_elevhaefte_WEB.pdf 
Smage-5-kanten er en analysemodel, der hjælper og støtter eleverne til at vurdere grundsmagene i en fødevare eller en ret. Eleverne markerer den enkelte grundsmags styrke ved at farve et eller flere felter under hver grundsmag. Opleves grundsmagen svag, markerer eleven kun det inderste felt 1. Opleves grundsmagen middel, farver eleven to felter osv.
 Smage-5-kanten viser den enkelte elevs smagsvurdering, gør smagsoplevelsen tydelig
for eleven selv og for de andre elever og for underviseren. Modellen giver grundlag
for dialog og diskussion af smagsoplevelsen. Smage-5-kanten er derfor et godt
fundament for at udvikle elevens fagsprog og faglige begreber om smag.

Hvad påvirker oplevelsen af de 5 grundsmage, sødt, surt, salt, bitter og umami?


I programmet Madmagasinet fra den 16. november 2016 eksperimenteres der med smagsoplevelsen og hvordan det veldækkede bord med glas, og bestik, anretningen af maden og stemningen alt sammen påvirker smagen.

Se eller gense programmet: https://www.dr.dk/tv/se/madmagasinet/madmagasinet-4/madmagasinet-2016-11-16

De støtter Smagens Dag 2016


Alle undervisningsmaterialer er ganske gratis at bruge for lærere og elever.

I 2016 er Smagens Dag støttet af: Nordea-fonden, Landbrug og Fødevarer, Smag for Livet, Dansukker, Fiskebranchen og Frie Fagskoler. Tak for det!
www.smagensdag.dk • Sekretariatet, Glentevej 3 • 2670 Greve
☎ 43 60 00 76 • ✉ info@smagensdag.dk


Vi har sendt nyhedsbrevet til: <<E-mail>>. Er der noget galt? Så ret dine indstillinger eller afmeld nyhedsbrevet fra Smagens Dag fuldstændigt.

2016 - Smagens Dag.

Email Marketing Powered by Mailchimp