Copy
Nieuwsbrief augustus 2016
Heeft u dit kwartaal uw ISPS-oefening al gedaan?
 
Zo niet, dan inspireren wij u weer graag:
 • Stuur eens een 'phishing' mail aan uw collega's en kijk wie er op klikt. Laat de link uitkomen op een webpagina binnen uw bedrijfswebsite, die uitlegt wat 'phishing' is en wat de risico's hiervan zijn voor uw medewerker en het bedrijf. 
 • Controleer de juistheid van uw lijst met belangrijke telefoonnummers, zoals deze in het kader van de ISPS is opgenomen in uw Port Facility Security Plan (PFSP)
 • Simuleer dat er een gat in de omheining van uw terminal zit, bijvoorbeeld door een bord op te hangen met daarop duidelijk zichtbaar de tekst ‘Er zit een gat in ons hek. Wat doet u nu?’. Hoe lang duurt het voordat u als PFSO geïnformeerd wordt over het ‘gat in het hek’? Is de melding conform de procedure uit uw PFSP bij u terecht gekomen? Wie heeft het 'gat' allemaal gezien en mogelijk niet gemeld? Waarom niet? Welke maatregelen treft u als er een gat in het hek zit? Hoe lang zou het duren om een echt gat gerepareerd te krijgen en wat doet u in de tussentijd? (Controleer bijvoorbeeld of u op de camerabeelden kunt achterhalen hoe het gat er is gekomen, roep op tot extra waakzaamheid omdat er een indringer zou kunnen zijn en repareer of blokkeer het gat met beschikbare middelen)
 • Speel het 'Scan for Suspicious Activity' spel van de Port Authority van New York en New Jersey en test of u oog heeft voor onverdeelde bagage en andere veiligheidsrisico's.
 • Test uw alarmen en/of sirenes
Of neem deel aan een van de onderstaande evenementen

Vergeet natuurlijk niet er ook even een oefenrapport van op te stellen.
7 september 2016 – World Port Center Rotterdam
Workshop Cybersecurity in het kader van de ISPS-Code

De ISPS-Code beoogt onze havens weerbaarder te maken tegen criminaliteit. Met een steeds verder gevorderde automatisering en de opkomst van het “internet of things”, wordt cybercrime een steeds groter risico om rekening mee te houden.
 
De IMO heeft in juni de 'Interim Guidelines on Maritime Cyber Risk Management' goedgekeurd. Cybersecurity zal in de toekomst dan ook een ‘hot item’ worden bij uw ISPS-beoordeling. Van u als PFSO wordt verwacht dat u weet of uw organisatie ook op dit vlak ‘In Control’ is.
 
Port Security Center helpt u graag uw kennis over dit onderwerp te vergroten en biedt u praktische handvaten voor het stellen van de juiste vragen aan uw IT-manager en het creëren van draagvlak en budget voor noodzakelijk verder onderzoek en het treffen van maatregelen.
 
De workshop kunt u opvoeren als oefening in het kader van de ISPS-CodeDownload hier het programma. We verwachten inmiddels ruim 50 deelnemers. U kunt zich nog aanmelden tot en met woensdag 24 augustus. Let erop dat uw betaling uiterlijk 6 september binnen is bij Port Security Center.
 
Voor meer informatie en om u aan te melden kunt u contact met ons opnemen via info@portsecuritycenter.eu

Met dank aan onze partners:

      
Wilt u weten waarom Port Security Center aandacht aan Cybersecurity besteed? Lees dan de volgende artikelen:
2-3 september 2016 - RDM Rotterdam
WORLD PORT HACKATHON

Op 2 september start voor de vierde maal op rij de World Port Hackathon. Ditmaal zelfs met een internationaal tintje! De Hackathon draait deze keer om de volgende 3 thema's:
 1. Infrastructuur & Logistiek
 2. Energie en klimaat
 3. Verstoor de haven 
Tijdens de hackathon worden door verschillende belanghebbende partijen datasets ter beschikking gesteld. Aan u de vraag hoe deze datasets te gebruiken om de haven veiliger, beter en slimmer te maken. Help mee met het co-creëren van de haven van de toekomst! 

Meer informatie vindt u op www.worldporthackathon.com.
WhatsApp Buurtpreventie groep voor Port Security

Port Security Center start een 'WhatsApp Buurtpreventie' groep voor Port Facility Security Officers en autoriteiten. Doel van de groep is elkaar in noodgevallen snel te kunnen bereiken. Aan het gebruik zijn geen kosten verbonden. 

U kunt zich hiervoor aanmelden door uw naam, functie en mobiele nummer door te geven aan info@portsecuritycenter.eu. Lees de gebruiksregels op onze website.
29 september 2016
World Maritime Day

Het thema van de World Maritime Day thema 2016 is "Shipping: indispensable to the world". 

Volgens de UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) wordt ongeveer 80 procent van het volume en meer dan 70 procent van de waarde van de wereldhandel over zee vervoerd. Zonder de scheepvaart staat de wereld dus stil. 

Het vervoer wordt gedaan door meer dan 50.000 koopvaardijschepen uit ruim 150 landen over de hele wereld. Onze wereldvloot is bemand door meer dan een miljoen zeevarenden van vrijwel elke nationaliteit. En in en om de havens werkt nog eens een veelvoud hiervan aan mensen.

IMO zorgt al meer dan 50 jaar voor regelgeving die de scheepvaart steeds veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker maakt. World Maritime Day wordt gevierd op 29 september 2016, maar het hele jaar door worden evenementen en activiteiten gericht op het thema gehouden.

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.imo.org.
10-15 oktober 2016
Week van de Veiligheid

De Week van de Veiligheid 2016 staat in het teken van Goed Voorbereid Personeel. Goed voorbereid personeel is criminaliteit de baas, en weet bijvoorbeeld hoe te handelen bij een overval en kent het RAAK-principe. Daarmee zijn goed voorbereide medewerkers onmisbaar in uw onderneming. U hoopt natuurlijk dat er nooit iets gebeurt. Toch is het verstandig om u zelf en uw personeel te trainen op onverwachte gebeurtenissen.  Kijk voor meer informatie op www.deweekvandeveiligheid.nl of twitter mee op @WvdVeiligheid
 
Agenda
 
Noteert u ook alvast de volgende data in uw agenda!
 • 30 november 2016  –  Drill/Exercise Q4 – thema volgt binnenkort
 • 22 maart 2017  –  Drill/Exercise Q1 – Thema 'Controle van personen' (onder voorbehoud)
 • 21 juni 2017  –  Drill/Exercise Q2 – thema volgt
 • 20 september 2017  –  Drill/Exercise Q3 – thema volgt
 • 22 november 2017  –  Drill/Exercise Q4 – thema volgt
Hou www.portsecuritycenter.eu in de gaten voor meer informatie over onze aankomende evenementen. 
Nieuws
 • Op 31 juli 2016 heeft Italië het veiligheidsniveau in toeristische havens verhoogt van 1 naar 2. Ook Calais heeft haar beveiliging aangescherpt na een waarschuwing voor een potentiële aanval van ISIS op veerboten.
 • IMO heeft begin juni de Interim Guidelines on Maritime Cyber Risk Management goedgekeurd. Daarmee is de scope van de ISPS-Code van het fysieke domein verbreed naar het cybervlak. Het volgen van de regels is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. En dat is precies waarom Port Security Center op 7 september aandacht aan dit onderwerp besteedt.
 • De FAA heeft eind juni de definitieve versie van haar ‘rules for operating drones’ gelanceerd. De regels worden op 29 august 2016 geëffectueerd.
 • In 2017 krijgen de Nederlandse autoriteiten een volledig nieuw communicatienetwerk. Bekijk hier het korte introductiefilmpje over het nieuwe P2000 systeem.
Lees meer nieuws op www.portsecuritycenter.eu of volg ons op twitter of linkedin.
Deze nieuwsbrief is een initiatief van Port Security Center. Port Security Center ondersteunt ISPS-gecertificeerde ondernemingen bij het behalen en behouden van hun ISPS-certificering. Meer weten? Kijk op www.portsecuritycenter.eu of stuur een e-mail aan info@portsecuritycenter.eu
Copyright © 2016 Port Security Center, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp