Copy
View this email in your browser
In deze nieuwsbrief:
Heeft u al voldaan aan uw ISPS-verplichtingen voor dit jaar?
We sommen ze nog even voor u op, zodat u eenvoudig kunt controleren of alles is afgevinkt, of dat er voor dit laatste kwartaal nog werk aan de winkel is:
Inspiratie of ondersteuning nodig? Wij helpen u graag!
Nieuwe suggesties voor uw ISPS-oefening! 

In onze nieuwsbrief bieden wij u elke keer een aantal ideeën voor oefeningen om u te helpen voldoen aan uw jaarlijkse oefenverplichting. Ook nu weer hebben we er een paar bedacht, die u van achter uw computer kunt uitvoeren. Zo helpen we samen om de coronabesmettingen weer onder controle te krijgen.
 1. Oefening ladingcontrole: Casus: U ontvangt vandaag (7 oktober 2020) de bijgevoegde Bill of Lading. Hoe controleert u die en wat concludeert u na uw controle? Stuur uw reactie naar ons op via info@portsecuritycenter.eu en ontvang van ons het juiste antwoord! Voor leden is deze oefening gratis. Niet-leden betalen € 25,- excl. BTW.
 2. Het was afgelopen maandag weer de 1e maandag van de maand. Heeft u uw alarmsystemen en/of sirenes toen getest? Zo niet, dan kunt u dat alsnog doen. Doe hierbij meteen een ontruimingsoefening en controleer daarbij op het verzamelpunt of uw bezoekersregistratie/paslog sluitend is.
 3. Laat iemand proberen ongemerkt de havenfaciliteit op te komen. Lukt dat? Tot waar kan de persoon komen, voordat deze wordt opgemerkt? Hoe wordt er verder gehandeld? Klopt dat met uw procedures? NB: Heeft u hier zelf niemand voor beschikbaar? Neem dan contact met ons op. 
 4. Oefening controle DOS: De Declaration of Security (DOS) is verplicht wanneer een schip aan een havenfaciliteit afmeert met een hoger veiligheidslevel dan het veiligheidsniveau van de havenfaciliteit. Bij wijze van oefening hebben wij een casus voor u opgesteld. Aan de hand van deze casus kunt u de standaard DOS of uw eigen model DOS invullen. Stuur de ingevulde DOS naar ons op via info@portsecuritycenter.eu en wij controleren hem voor u!
  Voor leden is deze oefening gratis. Niet-leden betalen € 25,- excl. BTW.
 5. Als uw havenfaciliteit opschaalt naar level 2, betekent dit bij de meeste havenfaciliteiten dat personen die niet strikt noodzakelijk op de havenfaciliteit hoeven te zijn, niet meer worden toegelaten. Bekijk eens samen met de receptie/portier/beveiliging de lijst van bezoekers van 1 dag en bepaal wie wel en wie niet strikt noodzakelijk toegelaten zou mogen worden. 
Als u uw jaarlijkse exercise nog niet gedaan heeft, hebben we ook daarvoor een interessant scenario:
 1. Stel: Uw havenfaciliteit is het doelwit criminelen die gevoelige informatie over de havenfaciliteit proberen te verzamelen en inzicht willen krijgen in de zwakke punten van uw beveiliging. Laat één of meerdere mensen eens proberen op verschillende manieren toegang tot de havenfaciliteit te krijgen, te zoeken naar zwakke punten en proberen gevoelige informatie aan uw medewerkers te ontfutselen. Van uw medewerkers wordt verwacht dat ze de verdachte situaties herkennen en op de juiste wijze (incl. signalement) melden. Tip: U kunt hiervoor eigen personeel inzetten (bij wijze van 'insider threat') of acteurs inhuren. Meer leren over deze wijze van Red Teaming? Volg onze masterclass op 28 oktober! 
 2. U kunt natuurlijk ook een security awareness training voor uw personeel geven!
Andere wensen of ideeën  Laat ons weten hoe we u kunnen helpen via info@portsecuritycenter.eu.
Kijk- en Leestip: thema Piraterij

Piraterij is één van de dreigingen waar schepen op zee mee te maken kunnen krijgen. Zo werd begin september de Water Phoenix, een vrachtschip van het Groningse Seatrade, voor de kust van Nigeria aangevallen door piraten, waarbij er twee Russische bemanningsleden zijn gekidnapped.

Als havenfaciliteit heeft u hier meestal vooral indirect mee te maken: via de verhalen van schepen en hun bemanning die er wel direct mee te maken kregen, of in de toekomst mogelijk als er bewapende beveiliging aan of van boord gaat.

Voor wat meer achtergrondinformatie over dit onderwerp verwijzen we u graag naar de - bij velen van u vast al bekende - film 'Captain Phillips', met Tom Hanks in de hoofdrol en het boek 'Blood Ransom' van John Boyle. In beide wordt een beeld geschetst van piraterij voor de kust van Somalië, aan de andere kant van Afrika dan Nigeria.

Captain Phillips - Paul Greengrass, 2013

'Captain Phillips' toont het waargebeurde verhaal van de kaping van MV 'Maersk Alabama' door Somalische piraten in 2009. Het was het eerste onder Amerikaanse vlag varende vrachtschip dat in tweehonderd jaar werd gekaapt.

Tom Hanks speelt in de film de heldenrol van kapitein Richard Phillips. De film is gebaseerd op het door de kapitein van het schip geschreven boek 'A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea'.Blood Ransom - John Boyle, 2015
Een paar duizend mannen, vaak nog jongens, stropen samengepakt in open boten en gewapend met oude AK-47's tot wel duizend mijl van Somalië, hun thuiskust, de zee af. Niemand weet hoeveel piraten er op zee sterven. Af en toe winnen ze de jackpot door schepen te kapen en deze met hun bemanningsleden te gijzelen en voor miljoenen dollars losgeld te laten vrijkopen.

De hedendaagse piraterij is een oorlog die de wereldeconomie in één jaar tijd naar schatting maar liefst $ 18 miljard heeft gekost. Een reden waarom de marines van verschillende landen in de westelijke Indische Oceaan gezamenlijk de strijd aanbinden tegen deze gemeenschappelijke vijand.

De auteur, voormalig advocaat en bekroonde filmmaker John Boyle, ontmoette alle betrokkenen - van piraten tot presidenten, marine-commandanten tot onderhandelaars en van helden tot gijzelaars. Hij legt uit waarom deze jonge mannen ervoor kiezen hun leven en vrijheid op het spel te zetten. In het boek beschrijft hij de realiteit van het leven als piraat, de verdedigingstactiek van de internationale scheepvaart en de hulp die ze van de marines kunnen verwachten. En wat er daarna gebeurt.
Maak kennis met Red Teaming!
28 oktober 2020
Main Deck, Spijkenisse
(onder voorbehoud)

Elke terminal is anders door de ligging, ladingstromen en aanwezige assets. Elke terminal kent daardoor andere bedreigingen en vereist dus ook een andere beveiliging. 

Wat valt er bij uw havenfaciliteit te halen? Wat zou een tegenstander aan kennis, informatie en middelen nodig hebben om een aanval op uw organisatie succesvol uit te kunnen voeren? Waar haalt hij die vandaan? Is uw organisatie daar voldoende tegen beveiligd? 


Red Teaming leert u kritisch te kijken naar uw assets, beveiligingsbeleid, de fysieke maatregelen en het beveiligingsbewustzijn van uw medewerkers. Dit geeft inzicht in:
 • de dreigingen waarmee uw organisatie geconfronteerd kan worden en
 • hoe effectief de door uw organisatie daartegen getroffen preventieve maatregelen zijn.
Na een Red Teaming beschikt u over nieuwe inzichten die u kunt gebruiken om de getroffen beveiligingsmaatregelen waar nodig aan te scherpen en nieuwe effectieve maatregelen te implementeren.

Masterclass Red Teaming
In deze masterclass van Port Security Center en Preforce Consultancy gaan we actief aan de slag met Red Teaming. Aan de hand van twee praktijkcasussen bedenkt u als blauwe team een beveiligingsplan en stelt u als rode team een aanvalsplan op. Zijn de beveiligingsmaatregelen van het blauwe team sterk genoeg om de aanval van het rode team te weerstaan?


Kruip in de huid van uw opponent, toon kwetsbaarheden aan en leer hoe u uw beveiliging kunt verbeteren!

Download hier het volledige programma

Waarom deelnemen?
 • Leer wat Red Teaming inhoudt en maak onder andere kennis met het driepoorten-model, de BowTie en scenariodenken
 • Maak op een toegankelijke manier kennis met Red Teaming en ervaar wat het voor uw eigen organisatie zou kunnen betekenen
 • Netwerk in ongedwongen sfeer met andere deelnemers
 • U kunt uw deelname opvoeren als ISPS-oefening, mits u aangeeft welke inzichten het voor uw eigen beveiliging heeft opgeleverd
 • U ontvangt na afloop een bewijs van deelname en een samenvatting van de informatie die u deze dag heeft ontvangen
LET OP:
Deze masterclass gaat door bij minimaal 5 deelnemers. Wegens het interactieve karakter en corona kunnen er maximaal 15 deelnemers inschrijven. Bij voldoende interesse wordt een extra datum gepland.


Kosten:
De deelnamekosten van deze bijeenkomst bedragen 195,- voor leden en 235,- voor niet-leden. Bedragen zijn per persoon excl. BTW. Annulering kan kosteloos tot 2 weken voor het evenement.


De workshop kan ook incompany gegeven worden. Neem hiervoor contact met ons op.
Aanmelden
Train uw personeel in security awareness!

Port Security Center
heeft de afgelopen maanden bij verschillende bedrijven een security awareness training verzorgd. Hierbij wordt kort ingegaan op de wet- en regelgeving achter de ISPS-Code en de gevolgen daarvan voor de eigen havenfaciliteit. Aan de hand van aansprekende interactieve oefeningen wordt vervolgens de security awareness van het personeel getoetst. 

Enkele reacties:
"Ik ben nu een stuk achterdochtiger dan voor deze training!"
"Droge stof leuk gebracht!"
"Ik weet nu beter waar ik op moet letten en wat ik moet melden."

 
Tijdens de training komen ook de dilemma's aan bod wat je moet doen als je zelf benaderd wordt voor criminele handelingen en hoe je er mee omgaat, als je je collega niet wilt verlinken of je je niet veilig voelt bij de meldkanalen binnen je eigen bedrijf (PFSO of vertrouwenspersoon) of bij de overheid (politie, douane of meld misdaad anoniem). 

   

Deze training wordt in company gegeven en wordt in overleg aangepast op de specifieke situatie op uw havenfaciliteit om de herkenbaarheid bij uw personeel te vergroten. Ook kunnen bepaalde controlevaardigheden worden getraind. Voor meer informatie: info@portsecuritycenter.eu.
Wijziging Havenbeveiligingswet: 
aanpassing opleidingseisen havenbeveiligers en PFSO's

 
Tot 27 augustus jl. kon gereageerd worden op de voorgenomen wijziging van de Havenbeveiligingswet (Hbw).

 
De voorgestelde wijzigingen betreffen:
 • Opnemen van een trainingsvereiste voor PFSO's/veiligheidsbeambten van de havenfaciliteit
 • Borging van het kwaliteitsniveau van havenbeveiligers door centrale examinering via SVPB (i.p.v. erkenning van de opleiding) 
 • Beperking van de geldigheidsduur van het Havenbeveiliger certificaat tot 5 jaar
 • Verhelderen toezicht en handhavingsbevoegdheden 
 • Enkele verbeteringen en verduidelijkingen
De voorgenomen datum voor inwerkingtreding van de wetswijziging is juli 2021. 

Omdat deze wetswijziging ook ISPS-gecertificeerde havenfaciliteiten raakt, heeft Port Security Center mede namens haar achterban gereageerd. Deze en andere publieke reacties kunt u nalezen op www.internetconsultatie.nl.
Meer weten? Mail ons!
Wegens succes herhaald! 
Excursie naar Duinkerke
Woensdag 4 én/óf donderdag 5 november
(onder voorbehoud i.v.m. coronaontwikkelingen)


Sinds juli 2019 wordt de haven van Duinkerke door Eamus Cork Security (ECS) bewaakt met een autonome drone: de Skeyetech. Duinkerke is daarmee de eerste haven ter wereld die gebruik maakt van autonome drones in aanvulling op de inzet van havenbeveiligers en technische systemen.

Duinkerke is een van de grootste havens van Frankrijk. Jaarlijks passeren hier meer dan 3 miljoen passagiers en 7 miljoen ton vracht. De haven is ISPS-plichtig en heeft daarvoor diverse organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen getroffen. De inzet van een autonome drone bleek daarbij van toegevoegde waarde om de beveiliging in de 'Restricted Areas' te vergroten.

De Skeyetech van Azur Drones is het eerste onbemande luchtvaartuig (unmanned aerial vehicle, UAV) dat in Europa uit het zicht autonome vluchten mag uitvoeren. De drone kan op elk moment met één druk op de knop opstijgen en voert geheel zelfstandig surveillances uit. Met optische en thermische camera's kunnen dag en nacht parameter patrouilles en specifieke controles worden uitgevoerd. Om op afstand cameratoezicht te houden, is de drone gekoppeld met Genetec's Security Center en het Omnicast video management systeem.

Port Security Center organiseert in samenwerking met Azur Drones en Eamus Cork Security (ECS) een tweede excursie naar de haven van Duinkerke. U krijgt hierbij de gelegenheid de Skeyetech drone in werking te zien en vragen te stellen over de techniek, de bediening en de toegevoegde waarde voor de beveiliging. Bij de excursie worden ook uw vragen over de Nederlandse wet- en regelgeving en benodigde opleidingen beantwoord.

Tijdens de excursie worden coronamaatregelen in acht genomen. We reizen op eigen gelegenheid naar Frankrijk. 
Deelname aan de excursie kost € 35,-. Hiervoor ontvangt u de rondleiding, een lunch en een goody bag.

In verband met het feit dat het gebied rondom Duinkerke momenteel oranje gekleurd is, waardoor na een verblijf 10 dagen thuisquarantaine vereist zou zijn, is de datum van 4 en/of 5 november nog onder voorbehoud. Wanneer u zich aanmeldt, houden we u op de hoogte.
Aanmelden voor de excursie
Coronaproof werken?

Zoekt u nog een oplossing om uw personeel en bezoekers op een snelle manier te controleren op hun gezondheid? Dan biedt Securitech een contactloze triage unit, die geïntegreerd kan worden in bestaande processen, zoals tijd- en aanwezigheidsregistratie en bezoekersregistratie.
Met de triage unit worden personen voor het verlenen van toegang snel automatisch gescreend op temperatuur, ademhaling en hartslag. De zuil wordt via spraak of hoofdbewegingen bestuurd, zodat hij niet hoeft te worden aangeraakt. Dit voorkomt contactbesmetting. Lees er meer over in de brochure of neem contact op met Securitech.

Agenda

De volgende ISPS-oefeningen en trainingen zijn wellicht interessant voor in uw agenda:  Hou onze nieuwsbrief in de gaten of kijk op onze website voor meer informatie over onze aankomende evenementen en die van derden

Ook interessante evenementen laten toevoegen in onze agenda?
Dat kan! Neem hiervoor contact met ons op.
Nog geen lid van Port Security Center?

Lees in onze flyer wat Port Security Center voor u kan betekenen.
Word in oktober 2020 lid en ontvang het lidmaatschap tot eind 2020 helemaal gratis! (vanaf 2021 € 350,- excl. BTW per organisatie per jaar) U profiteert meteen van de korting op onze oefeningen en evenementen! 
Ik word lid!
Copyright © 2020 Port Security Center, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp