Copy
Talven mittaukset vahvistavat uskoa kipsikäsittelyyn!
View this email in your browser
SAARISTOMEREN VEDENLAADUN PARANTAMINEN PELTOJEN KIPSIKÄSITTELYLLÄ

SAVE-hankkeen uutiskirje nro 6

On kevään uutiskirjeen aika, ja tällä kertaa vilkaisemme vedenlaadun kehitykseen. Talven aikana tehty seuranta Savijoessa lisää uskoa kipsikäsittelyn toimivuuteen - vedenlaatutulokset noudattelevat ennakoituja lukemia. Lisäksi uutiskirjeessä on tarinaa kipsikäsittelyn innovaatiotutkimuksesta, rakennekalkista ja maaperä- sekä kasvustoseurannasta. Kirsikkana kakun päällä on Janne Artellin ottamat hienot valokuvat pilottialueelta. Nautinnollisia lukuhetkiä!
Paljon on vettä jälleen virrannut Savijoessa sitten viime vedenlaatukatsauksen - on siis uuden kirjoituksen aika! Tälläkin kertaa Petri Ekholmilla on hyviä uutisia kerrottavana viimeaikaisista mittaustuloksista ja kipsikäsittelyn vaikutuksesta. Käy lukemassa Petrin mietteet nettisivuiltamme.

Tapahtumia ja uusia blogeja!

Kipsikäsittelyn vaikutusten seurannassa seuraavaksi esittelyvuorossa ovat maaperä- ja kasvustovaikutukset. Tästä meille kertoo professori Markku Yli-Halla.
Kipsistä keskusteltaessa esiin nousee usein myös rakennekalkki. Eliisa Punttila käsittelee blogissa, voidaanko rakennekalkkia käyttää vesiensuojelussa kuten kipsiä.
Anna-Kaisa Kosenius tutkii kipsikäsittelyä maatalouden vesiensuojelun innovaationa Ålandsbankenin Itämeriprojektin tuella. A-K:n kirjoitus aiheesta löytyy täältä.
Lauantaina 29.4. järjestettiin Helsingin Herttoniemessä rantatalkoot osana Rantojen siivousaaltoa. Eliisa osallistui talkoisiin ja esitteli samalla kipsipilottia. Lue täältä uutinen talkoopäivästä.
Viikin koetilan perinteiset laidunkauden avajaiset pidetään tänä vuonna lauantaina 6.7.. Tilaisuudessa on paikalla myös Markku Ollikainen kertomassa SAVE-hankkeesta. Tervetuloa paikalle!

Kevään valumavesien valokuvausta

Kävimme maaliskuussa ottamassa valokuvia Liedon seudulla. Lumien sulaessa oli mielenkiintoista selvittää, onko kipsin vaikutus silminnähtävissä. Valokuvia ja pienen kertomuksen tutkimusmatkalta löydät Facebook-sivuiltamme ja englanniksi NutriTraden kotisivuilta. Muista myös tykätä Facebook-sivustamme, jos et ole sitä vielä tehnyt!

Seuraavassa uutiskirjeessä: 

Vedenlaadun tulokset ovat aiheena seuraavassakin uutiskirjeessä, kun saamme lisää tietoa kipsikäsittelyn vaikutuksesta liuenneeseen fosforiin. Lisäksi luvassa on tarinaa ainakin kevään näytteenottokierrokselta sekä kipsin käyttöön soveltuvien alueiden kartoituksesta. Mielenkiintoisia uutisia on siis luvassa jatkossakin!
SAVE-hanke on tutkimusprojekti, joka selvittää peltojen kipsikäsittelyn soveltuvuutta laajaan vesiensuojelukäyttöön. Viime syksynä viljelijät Liedossa ja Paimiossa kokeilivat kipsiä Savijoen varrella 1550 hehtaarin peltoalalla. Hankkeen aikana seuraamme vaikutusta muun muassa Savijoen vedenlaatuun. SAVE on osa Juha Sipilän hallituksen kiertotaloutta edistävää kärkihanketta ja se saa rahoitusta ympäristöministeriöltä. Kipsipilotti on myös osa EU Central Baltic -ohjelman rahoittamaa NutriTrade-hanketta.
Saat tämän viestin, koska olet osoittanut kiinnostusta SAVE-hanketta kohtaan ja liittynyt uutiskirjeen postituslistalle. Kirjeen avulla kuulet ensimmäisten joukossa hankkeen vaiheista ja tuloksista parin kuukauden välein vuoden 2018 loppuun asti! Jos haluat peruuttaa uutiskirjeen tilauksen, lähetä sähköpostia osoitteeseen eliisa.punttila@helsinki.fi


This email was sent to <<Sähköposti>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Helsingin yliopisto · Latokartanonkaari 5 · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp