Copy
Syyssateet osoittivat kipsin tehon!
View this email in your browser
SAARISTOMEREN VEDENLAADUN PARANTAMINEN PELTOJEN KIPSIKÄSITTELYLLÄ

SAVE-hankkeen uutiskirje nro 4

On vuoden viimeisen SAVE-uutiskirjeen aika. Hankkeen alkutaival on ollut täynnä toimintaa: pilottialueen kartoitus, osallistujien haastatteleminen, toimitusketjun organisointi, kipsin levitys ja vedenlaatututkimuksen käynnistäminen ovat kaikki tapahtuneet ensimmäisen vuoden aikana. Lisäksi työtä on riittänyt useiden ennakoimattomien haasteiden parissa, kuten pilottiprojektin luonteeseen kuuluu.

Takana on siis vauhdikas vuosi. Nyt kun itse pilotti, ja sen myötä suurin toiminnallinen rypistys on takanapäin, vaikutusten tutkimisessa ja analysoinnissa päästään kunnolla vauhtiin. Kipsin vaikutuksesta Savijoen vedenlaatuun on saatu jo merkkejä ja lisää on luvassa ensi vuonna. Myös viljelijöiden kokemusten kartoittaminen on aloitettu, ja tuloksia odotetaan suurella mielenkiinnolla.

Ensi vuodesta on siis tulossa erittäin mielenkiintoinen. Kiitos, että olet seurannut hanketta - toivottavasti pysyt mukana myös jatkossa!

Oikein hyvää joulua ja uutta vuotta koko SAVE-hankkeen puolesta!
SAVE-hanke järjesti lokakuussa iltamat onnistuneen kipsinlevitysvaiheen kunniaksi. Paikalle kutsutut viljelijät ja muut toteutuksen mahdollistaneet tahot saivat kuulla mm. ministeri Kimmo Tiilikaisen terveiset.

Lue juttu iltamista ja katso ministeri Tiilikaisen videotervehdys täältä!
Syksyn sateet ja niiden myötä sulaneet ensilumet toivat Savijokeen kauan odotetun valuntapiikin.

Petri Ekholm kertoo kirjoituksessaan, kuinka kipsikäsittely osoitti tehonsa ensimmäisessä todellisessa testissä.
Lokakuussa kerroimme, kuinka hankkeessa selvitetään kipsin vaikutuksia jokien vesieliöstöön. Ensimmäisiä tuloksia on nyt saatu ja ne lupaavat hyvää. SYKEn erikoistutkija Matti Leppänen kertoo, mitä vuollejokisimpukat tuumaavat kipsistä.

Seuraavassa uutiskirjeessä: 

 
Ensi vuonna katseet kiinnittyvät entistä tiukemmin vedenlaadun tutkimustuloksiin. Ennen lumien sulamista pohditaan kuitenkin hieman koko Itämeren tilaa ja kipsikäsittelyn roolia sekä mahdollisuuksia kansainvälisestä vinkkelistä. Lisäksi meillä on kerrottavaa viljelijöiden kokemuksista kipsipilottiin liittyen. Myös Ålandsbankenin Itämeriprojekti on ratkennut ja voittajat selvillä. Toivottavasti meillä on hyviä uutisia kerrottavana tähän liittyen!
SAVE-hanke on tutkimusprojekti, joka selvittää peltojen kipsikäsittelyn soveltuvuutta laajaan vesiensuojelukäyttöön. Tänä syksynä viljelijät Liedossa ja Paimiossa kokeilivat kipsiä Savijoen varrella 1550 hehtaarin peltoalalla. Hankkeen aikana seuraamme vaikutusta muun muassa Savijoen vedenlaatuun.
Saat tämän viestin, koska olet osoittanut kiinnostusta SAVE-hanketta kohtaan ja liittynyt uutiskirjeen postituslistalle. Kirjeen avulla kuulet ensimmäisten joukossa hankkeen vaiheista ja tuloksista parin kuukauden välein vuoden 2018 loppuun asti! Jos haluat peruuttaa uutiskirjeen tilauksen, lähetä sähköpostia osoitteeseen eliisa.punttila@helsinki.fi


This email was sent to <<Sähköposti>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Helsingin yliopisto · Latokartanonkaari 5 · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp