Copy
No nyt on mielenkiintoista asiaa vesiensuojelusta!
View this email in your browser
SAARISTOMEREN VEDENLAADUN PARANTAMINEN PELTOJEN KIPSIKÄSITTELYLLÄ

SAVE-hankkeen uutiskirje


SAVE-hanke on tutkimusprojekti, joka selvittää peltojen kipsikäsittelyn soveltuvuutta laajaan vesiensuojelukäyttöön. Tulevana syksynä viljelijät Liedossa ja Paimiossa kokeilevat kipsiä Savijoen varrella 1550 hehtaarin peltoalalla. Hankkeen aikana seuraamme vaikutusta muun muassa Savijoen vedenlaatuun.

Uutiskirjeen avulla kuulet ensimmäisten joukossa hankkeen vaiheista ja tuloksista parin kuukauden välein vuoden 2018 loppuun asti! Uusimmat kuulumiset löydät myös nettisivuiltamme.

Mikä ihmeen kipsikäsittely?

Maatalouden fosforipäästöjä on tarpeen vähentää rannikkovesiemme tilan parantamiseksi. Peltojen kipsikäsittely parantaa fosforin säilymistä maassa ja viljelyskasvien käytössä. Asiantuntijamme Petri Ekholm kertoo kuinka kipsin vaikutuksia tutkitaan.

Kipsi herätti kiinnostusta

Juttutuokiot alueen viljelijöiden kanssa osoittivat, että kipsille löytyy kiinnostusta, mutta se herätti myös liudan kysymyksiä. Lopulta kuitenkin yli puolet ilmoittautui halukkaaksi osallistumaan hankkeeseen! Lue kuinka tässä onnistuimme.

Viljelijät innolla mukaan

Tilaneuvottelijamme Terhi Ajosenpää ProAgriasta vieraili alueen tiloilla sopien kipsinlevityksestä siitä kiinnostuneiden viljelijöiden kanssa. Lopputulos oli huikea: syksyllä kipsiä levitetää 1550 peltohehtaarille! Lue lisää Terhin seikkailuista!

Pilottialue löytyi Savijoelta

Tutkimuksen kohdealueeksi valikoitui Savijoen keskiosan valuma-alue Varsinais-Suomessa. Tältä peltovoittoiselta alueelta oli tavoitteena saada mahdollisimman suuri osuus peltoalaa mukaan pilottiin. Lue lisää nettisivuiltamme.

Tiimi SAVE-hankkeen takana

SAVE on Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteinen hanke, joka saa rahoitusta ympäristöministeriöltä ja EU Central Baltic -ohjelmasta NutriTrade-hankkeen kautta.
Vasemmalta Samuli Puroila (HY), Antti Iho (Luke),  Markku Ollikainen (HY), Petri Ekholm (SYKE) ja Eliisa Punttila (HY). Yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme.

Seuraavassa uutiskirjeessä: kipsin kuljetukset

 
1550 hehtaaria peltoalaa tarkoittaa 6200 tonnia kipsiä. Tämän määrän kuljetus on organisoitava Siilinjärveltä pilottialueelle huolella, jotta kipsinlevitys saadaan onnistumaan loppukesästä ja alkusyksystä. Muun muassa näistä mielenkiintoisista vaiheista kerromme lisää seuraavassa uutiskirjeessä. Nyt toivotamme oikein mukavaa kesää!
 Saat tämän viestin, koska olet osoittanut kiinnostusta SAVE-hanketta kohtaan ja liittynyt uutiskirjeen postituslistalle. Jos haluat peruuttaa uutiskirjeen tilauksen, lähetä sähköpostia osoitteeseen eliisa.punttila@helsinki.fi


This email was sent to <<Sähköposti>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Helsingin yliopisto · Latokartanonkaari 5 · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by MailChimp