Copy
Ensimerkit kipsin vaikutuksista ovat jo havaittavissa!
View this email in your browser
SAARISTOMEREN VEDENLAADUN PARANTAMINEN PELTOJEN KIPSIKÄSITTELYLLÄ

SAVE-hankkeen uutiskirje nro 3


Tervehdys! Edellisen uutiskirjeen jälkeen kipsipilotti on edennyt vauhdilla. Meillä on ilo kertoa, että kipsinlevitys on saatu onnistuneesti päätökseen. Miten kipsin toimitusketju Pohjois-Savosta Varsinais-Suomeen pelasi, selviää Eliisan blogikirjoituksesta. Nyt kipsinlevityksen vaikutuksia tarkkaillaan innokkaasti. Tässä kirjeessä keskitymmekin vedenlaatuun - kuinka sitä tutkitaan ja mikä merkitys sillä on vesieliöstölle.
Vimmainen kalamies ja Luken erikoistutkija Antti Iho pohtii kirjoituksessaan Savijokea ja Vantaanjokea, veden kirkkautta ja sen virkistävää vaikutusta.
Matti Leppänen:
Jokieliöiden hyvinvointi kipsityksen yhteydessä varmistetaan huolellisin laboratoriotutkimuksin.
Lue lisää.
Jarmo Linjama:
Kuinka jokien virtaamaa mitataan ja miksi veden määrä on tärkeä tietää myös kipsihankkeessa?
Lue lisää.
Petri Ekholm:
Savijoen vedenlaatua tarkkaillaan 24/7 ja ensimerkit kipsin vaikutuksista on jo nähty.
Lue lisää.

Savijoen vedenlaadun kehitys on nyt jokaisen kiinnostuneen seurattavissa Luodedatan sivuilla!

Ja jos kuvaajat eivät tunnu heti aukeavan, niin ohjeet niiden tulkitsemiseen löytyvät nettisivuiltamme.

Jos et vielä seuraa meitä Twitterissä, niin nyt on hyvä aika aloittaa! Ensimmäisiä tuloksia vedenlaadun kehityksestä ilmestyy pian, ja Twitterin kautta niistäkin liikkuu tieto nopeasti.

Löydät meidät nimellä @savekipsihanke, keskustelet meistä tunnisteilla #kipsitys ja #kipsipilotti.
Savijoen kipsipilotissa toimitaan maanviljelyn ja vesiensuojelun parissa, kipsin ja fosforin näytellessä pääosia. Kuinka tähtien fuusioreaktiot ja räjähtelevät supernovat oikein liittyvät tähän? Se selviää, kun luet Turun yliopiston tähtitieteilijä Tuomas Kankaan kirjoituksen fosforin alkuperästä.

Seuraavassa uutiskirjeessä: alustavia tuloksia?

 
Vuoden viimeisessä uutiskirjeessä on taatusti mielenkiintoista luettavaa. Syyssateiden pyyhkiessä Suomen yli tulemme näkemään niiden vaikutuksen vedenlaatuun. Lisäksi kerromme hankkeen vierailusta Ruotsiin sekä viljelijöille järjestetystä päättäjäistilaisuudesta. Loppuvuonna on luvassa myös analyysi kipsin vaikutuksesta maaperään ja kasvustoon sekä yhteenveto koko hankkeen ensimmäisestä vuodesta. Pysy siis kuulolla!
SAVE-hanke on tutkimusprojekti, joka selvittää peltojen kipsikäsittelyn soveltuvuutta laajaan vesiensuojelukäyttöön. Tänä syksynä viljelijät Liedossa ja Paimiossa kokeilivat kipsiä Savijoen varrella 1550 hehtaarin peltoalalla. Hankkeen aikana seuraamme vaikutusta muun muassa Savijoen vedenlaatuun.
Saat tämän viestin, koska olet osoittanut kiinnostusta SAVE-hanketta kohtaan ja liittynyt uutiskirjeen postituslistalle. Kirjeen avulla kuulet ensimmäisten joukossa hankkeen vaiheista ja tuloksista parin kuukauden välein vuoden 2018 loppuun asti! Jos haluat peruuttaa uutiskirjeen tilauksen, lähetä sähköpostia osoitteeseen eliisa.punttila@helsinki.fi


This email was sent to <<Sähköposti>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Helsingin yliopisto · Latokartanonkaari 5 · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp