Copy
Dit is de nieuwsbrief van Netwerk Arbo FNV. Indien u deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 
 
 
Nieuwsbrief   11 Mar 2017

Beste abonnees, beste deelnemers aan de FNV Netwerken Arbo en Arbeidstijden en andere lezers,

Bij deze sturen wij jullie de Arbonieuwsbrief maart 2017! Het is weer een goed gevulde nieuwsbrief, met berichten over Worker's Memorial Day, de Decibelmeter, pesten op het werk, en nog veel meer. Wij wensen jullie veel leesplezier!

We beginnen deze nieuwsbrief echter met nieuws over het totaalamendement dat een paar dagen geleden naar de leden van het Netwerk Arbo is gestuurd:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geen totaalamendement namens het Netwerk Arbo FNV

De coördinatiegroep van het Netwerk Arbo FNV heeft op donderdag 9 maart in meerderheid besloten om het door leden van het netwerk voorgestelde totaalamendement op de congresresolutie niet namens het netwerk in te dienen. De coördinatiegroep heeft daarvoor de volgende redenen:
  • Het was te kort dag om het amendement inhoudelijk goed te kunnen bespreken in de coördinatiegroep en in het Netwerk.  
  • Het was te kort dag om de reikwijdte van de gevolgen van dit totaalamendement goed te kunnen overzien.
  • Er was te weinig respons op de Survey Monkey uitvraag over het al dan niet indienen van dit totaalamendement door het Netwerk Arbo.
  • Het amendement was onvoldoende uitgewerkt, met te weinig onderbouwing, gezien de status die het mogelijk op het congres zou krijgen.
Wel zijn er namens het netwerk amendementen op de congresresolutie ingediend.
 

28 april 2017 - Workers memorial day

Jaarlijks overlijden in Europa meer dan 100.000 werknemers als gevolg van bedrijfsongevallen of beroepsziekten. Op 28 april 2017 is Workers Memorial Day, de dag waarop we de slachtoffers in Nederland gezamenlijk herdenken. Ook dit jaar zet FNV zich actief in voor Workers Memorial Day. Lees meer over onze activiteiten voor 2017, en hoe je zelf mee kan herdenken.

 

OPS - 'ik ben altijd heel precies geweest'

Arie de Kruijff heeft jaren gewerkt bij een grafisch bedrijf dat drukplaten maakte. Een fijne baan. Toen werd hij plotseling ziek, en bleek hij OPS te hebben. Zijn leven is ingrijpend veranderd. Hij deelt met ons zijn indrukwekkende verhaal.

 

Werk jij in consignatiedienst of wachtdienst?

In veel bedrijven hebben werknemers consignatiediensten. Dit zijn diensten waarbij je stand-by staat buiten normale werktijden: ’s avonds en in het weekend. Werk jij ook in consignatie-, oproep-, pieper-, piket- of wachtdiensten? Samen met de Radboud Universiteit onderzoekt de FNV het effect op rust, herstel en gezondheid. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Klik hieronder en doe mee met het onderzoek!

 

OR Platform transport en logistiek succesvol

Vorige maand namen 75 kaderleden van 17 OR-en uit de sector Transport en Logistiek in Houten deel aan een bijeenkomst, georganiseerd door het team Transport en Logistiek en het Sectorinstituut Transport en Logistiek, om kennis en vaardigheden op te doen over onderwerpen in de sector die voor de medezeggenschap van belang zijn. Hieronder een verslag van de geslaagde bijeenkomst.

 

FNV pakt teken aan!

Het tekenseizoen komt er weer aan! FNV zet zich al jaren actief in om werknemers te beschermen tegen de teek en de ziekte van Lyme. Kaderlid André Efftink geeft een korte weergave van de activiteiten van FNV.

 

Vakbondsopleiding veilig en gezond werk

Elk jaar geeft de FNV de vakbondstraining veilig en gezond werken aan vakbondsleden door het hele land. Aan de hand van drie cursusdagen leer je hoe je zelf actief aan de slag kan met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden binnen jouw bedrijf. Interesse? Er zijn nog plekken vrij, dus klik snel door en geef je op!

 

Blogje - Zitten is het nieuwe roken

Steeds meer werknemers brengen hun werkdag zittend door. Lekker ontspannen toch? Of is zo lang toch niet zo goed voor je? Kaderlid Belinda vertelt je er meer over in haar nieuwe blog!

 

OR-themadag pesten op het werk

Pesten op het werk. Het overkomt meer mensen dan je zou vermoeden, ook in je eigen bedrijf. Langdurig pesten kan ernstige consequenties hebben. Daarom organiseert het ministerie SZW op 24 maart een OR-themadag over pesten op het werk.

 

Vertrouwenstelefoon FNV

Word je gepest op de werkvloer? Heb je last van discriminatie of seksuele intimidatie? Vragen of klachten? De vertrouwenstelefoon van FNV biedt een luisterend oor. “Het kan iedereen overkomen.”

 

Update decibelmeter FNV

Waarschijnlijk ken je de decibelmeter al. Een app waarmee je binnen een paar seconden kan meten of jij in je werk wordt blootgesteld aan schadelijk geluid. 
De FNV Decibelmeter heeft recentelijk een update gehad en is aangepast aan de nieuwe generatie mobiele telefoontoestellen. Nauwkeurig geluid blijven meten? Zorg dat je de laatste versie van de app hebt! Klik hieronder voor meer informatie en de downloadpagina.

 

Opinieartikel - verbetering positie slachtoffers arbeidsongevallen noodzakelijk

 

Nederland heeft ILO verdrag 121 onderschreven, wat gaat over de compensatie voor slachtoffers van arbeidsongevallen. De ILO heeft aangegeven dat Nederland ondanks de onderschrijving van het verdrag, niet aan alle punten voldoet. Dit opinieartikel onderzoekt die uitspraken, en geeft een concrete weergave van de huidige stand van zaken.

 

 

Arboblooper van de Maand


           

Zoek de nooduitgang!

 

Social Media

                

Het Netwerk ARBO FNV is ook heel actief online en op social media! Hieronder staat een overzicht van plekken waar je het Netwerk allemaal kan vinden:


Websites
Website Netwerk Arbo FNV

Dossier veilig en gezond werken

Dossier werktijden FNV

Blog van de arbeidstijdenadviseurs van de FNV


Facebook
Facebookpagina Netwerk Arbo FNV

Facebookpagina Arbeidstijden

Facebookpagina Werkdruk


Twitter
Netwerk Arbo FNV

Werkdrukcampagne FNV


Overige interessante links
De blog aan van een voormalig inspecteur van de Arbeidsinspectie, Leo Bonefaas.

De pagina van de Working Time Society

 

Lees verder
 
 
Wilt u geen e-mail meer ontvangen klik dan hier
 
Volg ons

Deze e-mail is afkomstig van Netwerk Arbo FNV Copyright © 2017

afmelden    gegevens wijzigen 

Netwerk Arbo FNV · Marius Bauerstraat 30 · 1062 AR Amsterdam, Netherlands ·

Email Marketing Powered by Mailchimp