no.4 - 6 januari 2017 
View this email in your browser
Hallo,
Het afgelopen jaar toonde veelvuldig dat we in een tijdperk leven van fundamentele en vaak dramatische veranderingen. Elke weg naar de toekomst lijkt een dwaalspoor, soms omzoomd door vrolijkheid en optimisme, dan weer getekend in grijstinten. Stroom zoekt vanuit de kunst nieuwe perspectieven op onze werkelijkheid. In ons programma Attempts to Read the World (Differently) hopen we samen met jullie een glimp op te vangen van wat komen gaat. Want zijn het niet juist kunstenaars die in staat zijn om het ongewone in het (schijnbaar) gewone te zien? Die de werkelijkheid kunnen kantelen? 
In onze expositieruimte is het op dit moment een ontspannen wanorde. We leggen de laatste hand aan de solo van Monira al Qadiri die morgen opent. Quota, fracking, OPEC en boortorens - Al Qadiri beziet de brandstof van onze wereld vanuit een 'post-fossiele', mythische toekomst met intense belangstelling en ironische verwondering. Van Monira Al Qadiri gaan we nog veel horen, het nieuwe jaar staat bol van de beloftes en wij hebben er ongelooflijk veel zin in. Kom morgen naar de opening en laten ons dan toosten op een sprankelende toekomst!
Namens het team van Stroom wens ik jullie hoe dan ook een prachtig 2017.

Arno van Roosmalen, directeur

 

Coming up

7 jan 17:00 uur | OPENING

Three Exhibitions in Five Acts
Act 3: Monira Al Qadiri

Aardolie staat vaak als thema centraal in het werk van Monira Al Qadiri. Voor haar solo-presentatie bij Stroom kijkt deze Koeweitse kunstenaar vanuit de toekomst terug op deze fossiele brandstof. Dan is olie niet langer een economische bron, maar een sprookjesachtige metafoor voor culturele, economische en religieuze ontwikkelingen. Met aanstekelijke verbeeldingskracht herschrijft ze zowel de geschiedenis als de toekomst van haar regio tot een compleet andere werkelijkheid.
Lees verder

do 12 jan 18:00 - 21:30 uur | screening, lezing, gesprek en soep

Uncertainty Seminar #1
Andrew Norman Wilson
 

Zijn onze lichamen misschien marionetten van een economisch netwerk, een genetische code of een algoritme? Klinkt paranoïde. Toch is dit de hamvraag voor de Amerikaanse kunstenaar Andrew Norman Wilson. Hij vertelt erover in de eerste aflevering van de Uncertainty Seminars. Naast nieuw werk en de ontleding van zijn artistieke praktijk presenteert hij filmproducties van buiten het kunstenveld en gaat hij met het publiek in gesprek. Tussendoor is er soep.
Lees verder

do 19 jan 20:30 uur | lezing

Zefir7 

In het ontwerperscafé dat Stroom i.s.m. BNO (Bond Nederlandse Ontwerpers) maandelijks organiseert, spreekt Jeroen Funke, lid van striptekencollectief Lamelos en ontwerpersgroep (+ blog) de Cardboarders. Naast strips en illustraties maakt hij ruimtelijke objecten en monsterpakken voor onder andere het muziekfestival Lowlands en Stripdagen Haarlem.
Lees verder

On view

4 jan t/m 14 mrt | OpZicht presentatie

"Ex-squeeze me, Sir" 

Existentiële hoofdbrekens vormen het vertrekpunt voor de jonge kunstenaar Doris Hardeman. Het draait om tijd die rondom ons in elk ding verstopt zit. Haar presentatie bij Stroom is gebaseerd op brieven van een penvriendin.
Lees verder

What else... 

Koude rillingen bij Back-up

Het eerste deel van de drieluik Back-up kreeg veel aandacht in de pers. Tot eind januari is het werk van Jan Rosseel te zien in De Brakke Grond (Amsterdam). Vanaf 2 december (!) volgt het unieke derde deel bij Stroom. Lotte van Geijn (Metropolis M) beschrijft hoe ze koude rillingen kreeg van Foley, een videowerk dat Rosseel i.s.m. choreograaf Jasper van Luijk heeft gemaakt naar aanleiding van het IS-filmpje op YouTube van de onthoofding van de Amerikaanse persfotograaf James Foley. Het werk Flash Memory is nu al te zien in onze entreeruimte. Lees verder

“Wist je dat oneven getallen zwaarder zijn, dan even?”

De opmerkzaamheid van kinderen is uniek, hun logica vaak onnavolgbaar. Ideale inspiratiebronnen zijn het. Merijn Bolink vroeg leerlingen van de Gerth van Wijkschool na te denken over taal, rekenen, religie en natuur. Aan de hand van het begrip evenwicht. Tijdens zijn workshops maakten ze tekeningen. En die tekeningen vertaalde Bolink in beelden en materialen. Resultaat zijn mobielen, die 25 januari worden opgeleverd. Lees verder

Stroom Tip

Van: Liesbeth Nieuwenweg, medewerker online communicatie en film buff

Erroll Garner: “Playing is like life. Either you feel it or you don't."

Hij staat bekend om zijn virtuoze en 'sappige' speelstijl. Wereldberoemd zijn zijn composities Misty en Penthouse Serenade. Erroll Garner kreeg “ideas from everything. A big color, the sound of water and wind, or a flash of something cool.” Nu, bijna veertig jaar na zijn dood, is er een nieuw studio-album uitgekomen: Ready Take One. Met veertien nooit eerder uitgebrachte opnames, waarvan enkele nieuwe composities!
Website
Facebook
Twitter
Instagram
Stroom Den Haag
Hogewal 1-9
2514 HA Den Haag
T: 070 365 89 85
info@stroom.nl
www.stroom.nl

Afmelden van de nieuwsbrief?
Klik hier
Beeld: Jhoeko, The Rodina, Vincent de Boer en Stroom Den Haag

Stroom Den Haag wordt financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds en de gemeente Den Haag.
 
Copyright © Stroom Den Haag, 2016
All rights reserved.


This email was sent to lnieuwenweg@stroom.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stroom Den Haag · Hogewal 1-9 · The Hague, Zh 2514 HA · Netherlands