Copy
Nog even dit en dan genieten van de herfstvakantie!
Bekijk de nieuwsbrief online
BimSem
Ruimte voor ontwikkeling

Nieuwsbrief

jaargang 6 - nummer 1

Een zomerse herfstvakantie 

Op BimSem heeft de herfst sinds vorige week zijn intrede gemaakt. Het schooljaar is echter al een tijdje aan het lopen. En het loopt gelukkig goed op BimSem. De opstart is traditioneel een drukke periode voor het schoolteam en de leerlingen. Zo hoort het ook. Na twee lange maanden van intellectuele leegte zijn de geesten van iedereen weer fris genoeg om nieuwe vaardigheden aan te leren, uitdagende dingen onder de knie te krijgen en de wereld te ontdekken in al zijn facetten. Hoe dat op BimSem gebeurt? Neem gerust eens een kijkje op onze vernieuwde website. U vindt er heel wat foto’s van het bruisende schoolleven op terug.

Met al die activiteiten pakken we graag uit, net zoals met onze leerlingen. Het is een plezier om te mogen zien hoe jongeren hun beste kant laten zien op de klasdagen, tijdens de middagsport, met het aanleren van een nieuwe steek in de handwerkclub, bij het troosten van een klasgenoot die het wat moeilijker heeft… Of nog, op een vrijdagavond op de speelplaats een enthousiaste leerling horen: “Dag meneer, ik ga straks muurklimmen, fijn weekend hè!” Met zo’n leerlingen kan de herfst verrassend zomers aandoen.

Graag geven wij ook een kort woordje uitleg bij onze nieuwe nieuwsbrief. Bij de meeste nieuwsberichten staat er onder de kop een uitgelichte afbeelding. Je kan het volledige artikel lezen door te klikken op de foto. Onderaan de nieuwsbrief vind je ook nog enkele buttons met o.a. de kalender, inschrijvingen en onze contactgegevens.        

Onthaaldagen eerstejaars

Op vrijdag 2 september kregen onze nieuwe eerstejaars een warm onthaal in Mechelen stad.
Ze moesten opdrachten oplossen in het stadscentrum, die ze allemaal tot een goed einde brachten.

Klasdag 1ste, 2de en 3de jaar

Op 16 september gingen onze eerste, tweede en derdejaars op klasdag. Een ideale gelegenheid om elkaar via verschillende spelletjes en activiteiten beter te leren kennen. Doel van de klasdagen is om de groepssfeer in de klas te verbeteren. En als je naar de lachende gezichten op de foto’s kijkt, is deze opzet geslaagd!

"De tijd dat studeren enkel inhield dat je neerpende wat de meester oreerde, is al lang voorbij. Soms is op BimSem zelfs de meester niet meer nodig. Van vier tot zes werkt de school immers trapsgewijs aan toenemende zelfstandigheid in het studeren. Voor de vierdejaars houdt dit in dat ze een halve dag werken aan opdrachten voor hun poolvakken, bijvoorbeeld Latijn of Chemie. Voor de vijfdejaars betekent dit een volle dag zelfstandige studie voor poolvakken. Het orgelpunt komt echter in het zesde: leerlingen krijgen een hele week om zelfstandig voor al hun vakken taken af te werken of leerstofonderdelen te verwerken. Ze krijgen vrije studielokalen toegewezen, een tijdelijke wifi-code, wat coachende leerkrachten en vooral: veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Op het einde van de week vallen alle taak- en toetsdeadlines, wat maakt dat ze hun eigen planning strak dienen op te volgen. Het is nu het derde jaar dat BimSem dit organiseert en de reacties zijn uitermate lovend, zowel van leerkrachten als van ouders en - vooral - leerlingen. Ze ervaren het als zinvol, intensief, interessant en gericht op de toekomst. Typisch den Bim, dus, denken wij dan."

BimSem Mosselfestijn

Graag nodigen we jullie uit op ons BimSem mosselfestijn tijdens het weekend van 18 en 19 november 2016. Voor een keer hebben wij het dan niet over studie, vorming en resultaten. Schrijf je snel in via het inschrijvingsstrookje op de uitnodiging. 
Startvieringen in De Sint-Pieters-en-Pauluskerk voor het 1ste, 2de en 3de jaar.

Theater-voordracht over ‘leren leren’ met Marina De Roover


De Ouderraad nodigt u uit voor een verhelderende, leerrijke én amusante infoavond over de leermethode van Paul Maes, die ook in BimSem wordt gebruikt. Deze leermethode bestaat uit zes stappen en ze wordt de leerlingen van het 1ste jaar tijdens het eerste trimester systematisch bijgebracht tijdens het klasse-uur. Meer info over de studiemethode vind je vooraan in de planningsagenda van uw zoon of dochter.

Al onze eerstejaars krijgen dit interactief toneelstuk te zien op woensdagochtend 9 november. ’s Avonds voorzien we een voorstelling voor de ouders met kinderen in de eerste graad en voor leerlingen van het tweede jaar die de voorstelling vorig jaar niet gezien hebben. Deze voorstelling begint om 19.00 u. Meer informatie over de voorstelling vindt u op de website.

Woensdag 9 november 19.00 in de kelderrefter (ingang Bleekstraat 3). Ouders en eventueel nieuwe leerlingen uit het tweede jaar zijn welkom. Parkeren kan niet op de speelplaats, wel op de parking Zandpoortvest (gratis vanaf 19.00 u.) of op de parking Douaneplein (gratis).

Winst voor BimSem op de eTwinning Awards 


Met de jaarlijkse eTwinning Awards bekroont EPOS vzw de meest innovatieve en grensverleggende projecten in Vlaanderen. Dit jaar vallen er negen Vlaamse projecten in de prijzen, waaronder BimSem met als projectbegeleider Koen Van den Noortgate.

Voorrangsperiode broers & zussen

School

Voorrangsperiode broers en zussen + kinderen van personeelsleden: vanaf zaterdag 18 maart 2017 (van 9.00 u. tot 12.00 u. op school) en de daaropvolgende twee weken (t.e.m. vrijdag 31 maart 2017; op afspraak). Het gaat hier dus enkel om een inschrijving voor het eerste jaar secundair.

Internaat
Voorrangsperiode voor broers en zussen (leerlingen die al een broer of zus op internaat hebben): van maandag 6 maart t.e.m. vrijdag 17 maart: alle weekdagen van 14.00 u. tot 18.00 u., enkel op afspraak (ook op woensdagnamiddag, niet op zaterdag). Het gaat hier om inschrijvingen voor alle jaren van het secundair en de lagere school. 

Opgelet! Nieuw dit jaar is dat er niet enkel een voorrangsperiode is wat de inschrijving op school betreft, maar ook voor de inschrijving op het internaat.
Inschrijven

Restauratiewerken oude kapel zijn gestart

Onze school mag na lang beraad de oude kapel van ons Klein Seminarie vernieuwen. Het plafond, de muren en zuilen zijn dringend aan vernieuwing toe en worden tot in de puntjes gerestaureerd. De kapel werd tot vorig jaar gebruikt als polyvalente ruimte voor maaltijden, vieringen en activiteiten. De duur van de werken wordt geschat op twee jaar tijd.  

Office 2016 op je pc

Wist je dat je het volledige office-pakket als leerling gratis kan installeren op vijf verschillende toestellen? Dat doe je heel eenvoudig door te surfen naar office.bimsem.be en je aan te melden met je bimsem-mailaccount en te klikken op Office 2016 installeren. 

Zorg dat je gezien wordt!

Op donderdag 27 oktober kregen onze leerlingen van het eerste jaar een spoedcursus veilig in het verkeer door onze zesdejaars die peter of meter zijn van een klas. Ze hebben dit mooi uitgewerkt aan de hand van filmpjes en gepaste materialen. Meer informatie over onze zichtbaarheidsactie vindt u hier

Kalender
Contacteer ons
Berthoutinstituut - Klein Seminarie | Bleekstraat 3, 2800 MECHELEN
Tel. 015 20 35 30
----------------
Copyright © Julie Van den Driesschen | Oktober 2016
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BimSem · Bleekstraat 3 · Mechelen 2800 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp