Copy

NAPNIEUWS
EDITIE 45 - januari 2017
> NAP Contactbijeenkomst 2 februari 2017  "World Café Industrie 2040"
> Certified Cost Engineer Course (CCE) is live!
> De eerste afgeronde MOOC!
> SIG Process Safety bezoekt OCI Nitrogen
> Professorale overpeinzingen
> Activiteitenagenda
 
NAP Contactbijeenkomst 2 februari 2017 "NAP World Café Industrie 2040"

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de aankomende contactbijeenkomst.  

Het is de missie van 'NAP Young Professionals' (NAP YP) om jonge ingenieurs en junior management versneld in te voeren in de procesindustrieketen en in het NAP netwerk. NAP YP is een interactief platform, gevormd door leeftijd- en carrièregenoten uit de keten, waardoor de deelnemers zich op persoonlijk en professioneel vlak kunnen ontwikkelen.

Het is een platform waar ideeën en dilemma’s kunnen worden gedeeld en nieuwe inzichten kunnen worden opgedaan.

De NAP YP-ers zijn gevraagd om tijdens deze contactbijeenkomst hun visie op de toekomst van de procesindustrie te geven. Graag nodigen wij u dan ook uit om in dialoog te gaan tijdens het ‘NAP World Café Industrie 2040’ op donderdag 2 februari 2017 in Hotel Houten.  

De wijze van dialoog is gebaseerd op een World Café setting. Tijdens een drietal korte ‘Carrousel rondes’ gaat u onderling de discussie aan en brainstormen over de verwachte trends en ontwikkelingen in de komende decennia. Daarbij wisselt u gedurende avond per ronde van thema en tafel. Uiteindelijk vindt in de 4e ronde een ranking van de ideeën plaats, welke met alle deelnemers worden gedeeld door de tafelvoorzitters. 

Lees verder >

 

Certified Cost Engineer Course (CCE) is live!
CCE 2.0 is Live!
Op maandag 16 januari 2017 hebben de studenten van de opleiding Certified Cost Engineer (CCE) toegang gekregen tot de online leeromgeving Shareboard, en daarmee is de totaal vernieuwde CCE-opleiding begonnen. Hier is een lange voorbereiding aan vooraf gegaan, waarbij het gehele curriculum opnieuw is bekeken, en waar DACE samen met gespecialiseerde partners een groot deel van het lesprogramma heeft herzien. Voor de vakken Project Management, Cost Estimating, Scheduling en Cost Management & Control zijn we langdurige samenwerkingen aangegaan met nationale en internationale partners.
In de komende 16 maanden gaan we een groep van 19 studenten van diverse achtergronden binnen de hele keten van DACE-bedrijven opleiden tot Certified Cost Engineer. De nieuwe opzet is volledig engelstalig, bevat een uitgebreid online leertraject, en heeft zes contactmomenten van steeds drie dagen. Van 14 tot 16 februari komen de studenten voor het eerst bij elkaar in Houten, daarna zullen de contactmomenten ook plaatsvinden bij bedrijven. De nieuwe opzet is spannend, en wij hopen dat het programma nu nog beter aansluit bij de behoeften van de Cost Engineer in de huidige markt. Samen met onze partners en docenten hebben wij er veel zin in, en zullen we er alles aan doen om deze opleiding tot een (nog groter) succes te maken.

Edward Rademaker - Technical Coordinator DACE-CCE-Course
De eerste afgeronde MOOC!

Onze eerste MOOC ervaringen
Marian Bosch-Rekveldt, Hans Bakker, Marcel Hertogh
 
Ervaringen met een MOOC in projectmanagement. Een wat? Een zogeheten Massive Open Online Course (spreek uit: MOEK). Afgelopen jaar hebben we vanuit de TU Delft een MOOC ontwikkeld op het gebied van project management en vanaf 12 oktober hebben we deze voor de eerste keer “gegeven”. Met ruim 11.000 geïnteresseerden, zo’n 1200 actieve deelnemers waarvan zo’n 250 de eindstreep hebben gehaald kijken we - nog steeds enthousiast - terug op deze eerste run. Deze 250 overblijvers lijkt een kleine groep, maar MOOC-kenners weten dat dit als zeer acceptabel gezien kan worden, zeker voor zo’n eerste keer. In de online wereld is het o-zo makkelijk om wel te beginnen, maar iets niet af te maken, zeker als het een gratis cursus betreft. Onze MOOC was gratis beschikbaar op het edX platform (www.edx.org), een samenwerkingsverband van een groot aantal gerenommeerde universiteiten zoals MIT, Harvard en Berkeley, en waaronder de TU Delft. Nu eerst iets meer over de aanleiding en de inhoud van de MOOC, daarna blikken we terug op de ontwikkeling en de uitvoering. Wat een klus!

Lees meer >

SIG Process Safety bezoekt OCI Nitrogen

Op vrijdag 16 december is de SIG Process Safety van NAP op bezoek geweest bij OCI Nitrogen in Geleen. Na een hartelijke onvangst en wederzijdse introducties gaf van de heer Bob van Woezik, Process Safety Manager bij OCI, de werkgroep een introductie van het bedrijf.  Hierbij werd onder andere uitgelicht hoe vanuit stikstof producten als ammoniak, kunstmest en melamine worden geproduceerd. En er werd ingegaan over de wijze waarop OCI zijn procesveiligheid in hoofdlijnen organiseert. In 2010 is de productielocatie van DSM overgenomen door OCI, een van origine Egyptisch bouwbedrijf.

Daarna verplaatste het gezelschap zich naar het hart van de locatie Chemelot. Deze van origine volledige DSM site met ooit ca 30,000 werknemers is op dit een bedrijvenpark met meer dan 50 verschillende ondernemingen op de site. De plant-tour bij de Melamine Fabriek van OCI Nitrogen, die al sinds de jaren zestig bestaat, werd afgetrapt door de heer Diederik van Heugten, Plant Manager van de Melamine fabrieken. Een indrukwekkende operatie waarbij process safety van groot belang is, gezien de hoge drukken, grote hoeveelheden en aanwezigheid van ammoniak gas. Deze zeer interessante ochtend werd afgesloten met een netwerk lunch.

Bijzonder dank aan Diederik van Heugten en Rob-Jan Venhuizen die dit bezoek bij OCI Nitrogen hebben mogelijk gemaakt.

Professorale overpeinzingen

In het kader van een IPMA publicatie over trends in projectmanagement (IPMA, december 2016) ben ik gevraagd om mijn licht te laten schijnen over de projectificatie van de wereld. Ik wil deze gedachten ook met de NAP lezers delen in deze column. Projectificatie wordt gezien als een trend, maar de oudste artikelen dateren al van 1989 (Midler over Renault). De projectificatie van de wereld betekent niet alleen dat de bedrijven meer en meer activiteiten in de vorm van projecten uitvoeren en opleveren, maar dat de maatschappij in zijn geheel meer via projecten doet. Niet alleen de gezondheidszorg, onderzoek, publieke sector, maar ook in het privé leven denken en doen we steeds meer in de vorm van projecten. Het eerste gevolg van projectificatie is dat de diversiteit van de projecten zal toenemen maar ook de diversiteit in het project management. Waren in het verleden de meeste project managers technisch opgeleid, als gevolg van de projectificatie zullen meer en meer mensen van diverse pluimage ook project management gaan praktiseren. Als gevolg daarvan zullen geleidelijk aan ook de project management methodes gaan veranderen.

Lees verder >

Activiteitenagenda
Een overzicht van de komende activiteiten binnen het NAP netwerk.
Voor de volledige activiteitenagenda klik hier
2 februari 2017 Contactbijeenkomst "NAP World Café Industrie 2040"
18 mei 2017 NAP Contactbijeenkomst
Value Summit 2017
Is uw bedrijf deelnemer van NAP en heeft u geen inlogcodes voor het Extranet op onze website? Dan kunt u deze hier aanvragen bij het bureau.
U ontvangt NAPNieuws omdat u zich hiervoor ingeschreven heeft. Eerder verzonden NAPNieuws kunt u hier vinden op onze website.
NAP draagt bij aan de versterking van de totale keten in technologisch, organisatorisch en maatschappelijk opzicht.
Copyright © 2017 Stichting NAP, All rights reserved.


Wilt u de manier waarop u deze emails ontvangt wijzigen?
U kunt uw voorkeuren wijzigen of uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp