Copy
Al het nieuws uit het Bijenlandschap

Hallo!                                                       Mei 2018

Dit is de nieuwsbrief van Groene Cirkel Bijenlandschap. Hierin zetten bewoners, boeren, overheden, scholen, wetenschappers en bedrijven zich samen in voor verbindingen voor bijen in en rond het Land van Wijk en Wouden. Door bijvriendelijke inrichting en beheer maken we een netwerk van bloemrijke tuinen, erven, parken, bermen, bedrijventerreinen, recreatie- en natuurgebieden. Een aantrekkelijk en kleurrijk landschap om de bestuiving van landbouwgewassen en wilde planten veilig te stellen. U ontvangt deze nieuwsbrief als contact van het Bijenlandschap, Bijen in de Buurt of Stichting Land van Wijk en Wouden.
Volg ons op Facebook of kijk op de website.

Fotowedstrijd: Stuur je mooiste foto in

Vanaf 10 mei kun je je foto een maand lang indienen voor de Bijenlandschap-fotowedstrijd. Op 17 juni, tijdens de Bent-woudbuitendag, is de prijsuitreiking. Maak een foto van een bij of een hommel, of van een bijentuin of bijenlandschap waar jij van kunt genieten, en maak kans op mooie bijenprijzen! Doe mee en stuur je bijenfoto in, gemaakt in de regio van Bijenlandschap. 
Ga naar de fotowedstrijd

Bijenlandschap-event: 1 juni

Van harte welkom! Kom vrijdag 1 juni naar het Bijenlandschap-event bij Hei-neken in Zoeterwoude. Op het pro-gramma onder andere Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Natu-ralis, over het bijenlandschap, het Deltaplan Biodiversiteit en de Nationale Bijenstrategie, Lodewijk Hoekstra over aanleg van tuinen en parken, en zoemt heel Nederland al door het postcode-loterijproject NL Zoemt? 
Meer info en aanmelding

Help mee oevervegetatie in en om Leiden in kaart te brengen

Ook voor niet-biologen. Naturalis en CML (Centrum voor Milieuwetenschappen Universiteit Leiden) willen in kaart brengen met welke oevers het goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren. Daarvoor zijn gegevens over oever-plantensoorten voor 5 tot 10 jaar nodig. Dat is veel werk en het zou mooi zijn als veel mensen meehelpen. Daarom is er een onderzoek opgezet waar veel mensen aan mee kunnen werken. 
Meer info en meedoen

Ook in Nederland dramatische achteruitgang van insecten

Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ook in Nederland het aantal insecten dramatisch afneemt. Op basis van metingen en analyses over de afgelopen decennia blijkt een afname van 54% (nachtvlinders) tot zelfs 72% (loopkevers). Dit sluit aan bij recente Duitse, Franse, Engelse en Nederlandse onderzoeken. Lees meer
De berm komt tot bloei in Zuid-Holland

Meer bijensoorten op de rode lijst

Voor het eerst sinds 2003 is er een nieuwe Rode Lijst van de Nederlandse bijen opgesteld. Op deze lijst staan de in ons land bedreigde soorten. Hieruit blijkt dat het niet goed gaat met onze bijenfauna: 55% van de bijensoorten staat op de Rode Lijst; 46 soorten zijn uit ons land verdwenen. De achteruitgang van de bijen heeft zich in de 21e eeuw voortgezet. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Lees verder

Bestuurders op de bres voor de bij: Ook in jouw gemeente?

Wil je als bestuurder van betekenis zijn voor de bedreigde bij in jouw gemeente? Dat kan en is hard nodig. Maar wat betekent het als een gemeente overschakelt op bijvriendelijk beheer? In de Groene Cirkel Bijenlandschap is hier al ervaring mee opgedaan. In een flyer zetten wij kort deze ervaringen voor u op een rij. Conclusie: Bijvriendelijk beheer is goed uit te voeren en de kosten zijn uiteindelijk vaak lager.
Meer weten
Zoemseizoen Zoeterwoude geopend

Een bijenhotel in de tuin…

Heb jij een bijenhotel in je tuin? Houd hem de komende periode dan maar goed in de gaten. Jeroen van Naturalis spotte bij zijn hotel namelijk niet alleen een koppeltje parende rosse metselbijen, maar ook deze metselbij die voorzichtig haar kop uit de nestgang stak. Zelf een bijenhotel bouwen of je eigen zaadbommen maken?
Download de gratis DIY-instructies

Veel bijen geteld tijdens Nationale Bijentelling

Er zijn héél véél bijen geteld tijdens de eerste Nationale Bijentelling op 21 en 22 april, door maar liefst 4369 tellers. Nederland Zoemt is overweldigd door alle media-aandacht en het grote aantal deelnemers: Nu kunnen we oprecht zeggen: héél Nederland Zoemt.
Bekijk het resultaat
Leestip: Gids 'Hommels voor beginners'
Copyright © 2016 Bijenlandschap, alle rechten voorbehouden.
U krijgt deze mail vanwege uw interesse in het bijenlandschap.

Adres:
Bijenlandschap
Postbus 9517
2300 RA Leiden, ZH
Nederland

Wilt u veranderen hoe u deze e-mails ontvangt? Voorkeuren updaten of afmelden


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bijenlandschap · Postbus 9517 · Leiden, Zh 2300 RA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp