Copy
View this email in your browser
NIEUWS UIT SINT-CATHARINADAL 2019 nr.3
Kruisdagen
De dagen voor Hemelvaart worden de Kruisdagen genoemd.
Op de Kruisdag 29 mei werd  tijdens de bidprocessie de Litanie voor de vruchten der aarde
gebeden.
Voorafgegaan door het gedragen processiekruis werd tijdens het lopen langs de wijngaard en moes- en kruidentuin onder anderen het gebed gezongen:
Dat er groeikracht mag zijn en leven,
Dat er zegen mag rusten op het verstand van de mensen,
Dat zij eerlijk omgaan met leven en dood,
Dat zij elkanders belangen behartigen,
Dat zij het natuurlijk evenwicht bewaren,
Dat zij zich een deel weten van de schepping,
Dat zij zorg hebben voor land-en tuinbouw.
Heer zegen onze grond en onze tuinen.


En het dankgebed:
Voor het aandeel van medemensen in ons leven,
Voor de arbeid van hun handen,
Voor de vruchten van hun geest,
Voor allerlei vruchten, bloemen en kruiden
Danken wij U.
Aan allen die met elkaar verbonden waren in het project “Vastwel”
 
Met de viering van onze Ordesstichter Sint-Norbertus op deze 6e juni, is er tevens zicht op de 50e dag van Pasen waarop wij Pinksteren mogen vieren. 
Heel spontaan doet het mij nu terugdenken aan de 40 dagen die aan Pasen voorafgingen.
Is de voorbereidingstijd vanaf Aswoensdag naar Eerste Paasdag, ieder jaar al een bijzondere periode, dit maal droeg het een extra dimensie door ons samen optrekken rond het project “Vastwel”.
 
Bezinning. Bewustwording. Beleving. Zo mochten velen het initiatief vanuit het Leer- en Inspiratiehuis van Sint-Catharinadal ervaren.
Velen in Oosterhout, omgeving of zelfs van verder weg, gaven gehoor aan de uitnodiging om aan de 40-daagse tocht een betekenisvolle invulling te geven. Het gevarieerde programma bood in die zin ook wel voor elk wat wils.
De reacties waren talrijk en méér dan positief. “Vastwel”  heeft zeker veel losgemaakt en opgeroepen in de harten van mensen; als een bron van inspiratie en met de vraag naar een vervolg.
 
Wij wensen u nu toe dat kleine vonkjes zingeving en vreugde, in én om u heen mogen blijven stralen van moment naar moment, in de komende tijd!
 
Met dankbare en warme, Norbertijnse groet,
namens onze Norbertinessengemeenschap!
 
Zr. Maria Magdalena van Bussel
Priorin van Sint-Catharinadal

 
Beste mensen
Van vrijdag 2 augustus - zondag 4 augustus is er een stilteweekend in Oosterhout. Dit is een individuele bezinning waarin je, weg van de drukte, tot jezelf mag komen. Dagelijks zijn er stiltemeditaties. In een persoonlijk begeleidingsgesprek is er ruimte om te verhelderen wat jou bezighoudt. Je mag wandelen in de (moes)tuin en wijnvelden van de zusters Norbertinessen, waar we te gast zijn, en deelnemen aan hun gebedstijden.
meer info
Opgave: galama@spiritwijs.eu of via contactpagina spiritwijs.eu

Een hartelijke groet en tot ziens,
Petra Galama
SpiritWijs: spiritualiteit op eigen wijze.
Nieuwe wijn in nieuwe flessen
 
“Het was afgelopen jaar een pracht seizoen voor de wijn”, aldus Frits in ’t Groen, leidinggevende bij het bottelen van de St. Catharinadalwijn 2018. “Er was veel zomerzon en in de laatste maand voor het plukken gelukkig weinig regen”.
De druiven hebben maar liefst ongeveer 41.000 liter wijn opgeleverd, die in twee dagen in ongeveer 55.000 flessen zijn gebotteld. “Zowel kwantitatief, zegt Frits ,was het een goed wijnjaar, maar zeker ook in kwalitatief opzicht”.
En dat zal in al de drie soorten wijn, die zijn geproduceerd de Blend (35.000 flessen), de Chardonnay ( 10.000 flessen en de Rosé ( 10.000 flessen) te proeven zijn.
Donderdag 6 juni zou de dag zijn waarop het bottelen zou gaan plaatsvinden; vol enthousiasme stond de eerste shift vrijwilligers klaar om te beginnen, maar…… de machine bleek het niet te doen. Machine dezelfde dag terug naar Duitsland en het euvel kon gelukkig dezelfde dag worden verholpen.
Ondanks die tegenslag en lichte teleurstelling vanuit de vorige dag stonden de volgende dag weer veel vrijwilligers klaar om in ploegen de verloren tijd weer in te halen; vanaf 07.00 uur tot maar liefst 23.00 uur werd er aan een stuk door gewerkt onder professionele begeleiding van Marc Mulder en Andries Burger. Zaterdag 8 juni kon al op het einde van de ochtend begonnen worden aan de laatste 10.000 flessen Rosé.
Op de vraag wat Frits nu het meest was opgevallen tijdens deze dagen kwam meteen naar voren dat hij vol enthousiasme is over de vele vrijwilligers, die zich voor deze klus hadden aangemeld. “Geweldig hoe die zich inzetten. Vanaf het eerste moment van onze oproep voor vrijwilligers, konden we met gemak iedereen indelen op de 4 dagdelen van de bottel-dagen. Het is hartverwarmend om dat zo te mogen meemaken”.
“Dit alles laat weer zien hoe waardevol de unieke combinatie zusters en wijn is. Zonder deze zusters niet deze wijn en niet deze wijn zonder deze zusters”.
Lang verwacht en ………….. gekomen!

Zo kan de manager van de kloosterwinkel Fons Metsaars constateren.
Vanaf 29 juni om 11.00 uur komen de wijnen van Sint-Catharinadal oogstjaar 2018 in de verkoop in Kloosterwinkel De Blauwe Camer. Waren we vorig jaar binnen 4 weken uitverkocht, dit jaar kunnen we wat langer doorgaan met de verkoop Het was een mooie- zonnige zomer in 2018 en daarmee een goed wijnjaar. Voorlopig hoeven we u dus geen “nee” te verkopen. 
De blend van de Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris druiven komt voor € 11,50 in het schap te liggen. Dat geldt ook voor de rosé van de Gamay en Pinot Noir druiven. Voor de houtgelagerde Chardonnay is de prijs op € 14,50 vastgesteld.
Dit jaar presenteren we speciale Sint-Catharinadal geschenkverpakkingen bestaande uit een mooie geschenkdoos waarin of 3 flessen, of 2 flessen met 1 glas of 1 fles met 2 glazen feestelijk worden verpakt. Voor de losse fles is een mooi wijntasje met een bijzondere sluitzegel ontworpen.
 
Wijn van Sint-Catharinadal: een feest om te geven, een feest om te drinken. Het team van de winkel wil u er graag van laten genieten.
Colofon:
Eindredactie: Onno Luske en Sjef Kock.
Ontwerp: Dutchgraph.
Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal,
Kloosterdreef 3, 4901 PH Oosterhout Nb
www.sintcatharinadal.nl | Bank: NL82RABO01399 01 485

https://sintcatharinadal.us13.list-manage.com/unsubscribe?u=475895a1a00179699b16f80e5&id=e0b000a5dc&e=[UNIQID]&c=e04247cfae


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sint-Catharinadal · Kloosterdreef 3 · Oosterhout, Noord-Brabant 4901 PH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp