Daan Manneke over Daan Manneke
Dierbare allen, bij deze toch een notitie die wellicht dienstig kan zijn mbt een universele toelichting op mijn werk.

Mijn hele oeuvre wordt eigenlijk bepaald door het fenomeen r u i m t e.
In de eerste plaats de fysieke ruimte, de plaats waar de muziek klinkt. Binnen-buiten, gulle of een juist droge ruimte.
Huiskamer, plein, kathedraal of fabriekshal. In alle gevallen is de ruimte een soort zangbodem-klankbord-schalbeker.
Veel van mijn werken zijn ook qua muzikale inhoud ruimtelijk: hybride, niet-consistente vormen, veelsoortige texturen.
Sedert de jaren ‘80 hanteer ik een muzikaal concept, het zogenoemde ‘archipel-concept’.
Dicht bij elkaar gelegen ‘eilanden’ met elk zijn eigen[aardig] gedrag. Ze kunnen met elkaar versmelten, wederzijdse beïnvloeding. Zo ontstaan nieuwe mogelijkheden en dynamieken.
Maar tevens kan een eiland verzelfstandigen, isoleren, als rudiment blijven bestaan of totaal verdwijnen. Metaforen die mij inspireren zijn bijvoorbeeld: ver-dichtbij, stollen-verdampen,
ruw-glad, status quo. Het zijn [buitenmuzikale] denkmiddelen om de verschillende tijdsbelevingen te boetseren en te sturen.
Belangrijke [ en veelgebruikte] literaire bronnen zijn onder meer het werk van Arthur Rimbaud, Paul van Ostaijen, Guido Gezelle en de Bijbel, met name het oeroude, voorchristelijke Psalmenboek.
Door de Joden Tehillim genoemd: lofprijzingen. Werelderfgoed.
In de loop der jaren heeft deze tijdloze, krachtige poëzie me voortdurend geboeid.
Een inspirerend voorbeeld is al vele decennia mijn landgenoot de Amsterdamse organist-componist Jan Pzn Sweelinck, 1562-1621.
Ton de Leeuw over mijn werk.
[...] Door zijn hele oeuvre komen we constanten tegen: de zin voor sterke directe contrasten, signaal-achtige motieven en complexen.
Voor sensuele, bijna tastbare klankkleuren en plastische muzikale gebaren, alsof de componist voor een denkbeeldig theater schrijft.
Daarnaast zijn er de donker getimbreerde klankblokken. Een nostalgie naar een verloren paradijs, of de vluchtigheid van een verre melodie: echo’s van ‘oude’ muziek.
Kortom zijn muziek vormt een veelkleurig patroon met een extravert, lijfelijk karakter.
|
|
|
Sint-Catharinadal op Classic Wings & Wheels 2019
Op de laatste dag van augustus organiseerde de Stichting Classic Wings & Wheels onder de bezielende leiding van Henk Janus voor de 9e keer haar tweejaarlijks oldtimer auto- en vliegtuigen festijn op de Vliegbasis Gilze-Rijen. Vanaf 10.00 tot 18.00 uur waren er diverse (lucht)shows en kon een aantal gelukkigen mee racen en zelfs mee vliegen in een van de vele werkelijk schitterend- en perfect onderhouden oldtimers. Daarnaast waren vele tientallen bijzondere race- en clubauto’s te bewonderen. Voor de inwendige mens werd de hele dag goed gezorgd.
Op deze zeer warme 31e augustus was een koel biertje niet te versmaden. Genoot je van een glas witte wijn of rosé, dan dronk je gegarandeerd een glas wijn van Sint-Catharinadal. Wij zijn meer dan trots dat onze wijn door organisatie geselecteerd en door de vele gasten zo gewaardeerd werd.
Samen met Marc en Simone Mulder van All About Wine had Kloosterwinkel De Blauwe Camer een stand die door de dag heen goed werd bezocht. Niet alleen onze wijn, maar ook de diverse abdij- en streekproducten vonden zo hun weg Europa in.
In de gistingsfles op de foto zaten 251 kurken die (bijna) goed geraden voor de winnaar een mooie geschenkdoos met een fles blend + 2 glazen van Sint-Catharinadal opleverden. De gelukkige was de heer Ton Keim, die met 253 het dichtst bij de denkbeeldige roos zat.
Met het doel van deze dag, financiële ondersteuning van de Prinses Maxima Foundation en het Maagkankerfonds, werd met een opbrengst van ruim € 25.000,-- het hart getroffen. Alleen maar winnaars deze mooie dag!
|
|
|
|
|
Colofon:
Eindredactie: Onno Luske en Sjef Kock.
Foto's: Arjan van Dijk e.a.
Ontwerp: Dutchgraph.
|
|
|
|
|