Copy
View this email in your browser
NIEUWS UIT SINT-CATHARINADAL 2019 nr.2
Een mooie lentetijd!

Al waren de voorbije maanden niet zo heel extreem winters, toch voelt de prille lente als een weldaad. Het lengen van de dagen, de kleurige en geurige bloesem aan boom en struik en het welluidende lied van de vogels stemmen blij en hoopvol. Zo ligt ook de wijngaard, de moes- en kruidentuin er schitterend bij, wachtend op het nieuwe bloeiseizoen Het getuigt van de zorgzame handen en de liefdevolle inzet van onze medewerkers van MidZuid, van onze Sietse en vele vrijwilligers.
De vooravond van het aanbreken van de zomertijd krijgt extra glans. Ieder jaar namelijk schenkt het Oosterhoutse Bijenhoudersgilde een boom. Ditmaal wordt een boom aan onze gemeenschap aangeboden en wel op vrijdag 29 maart. Het stemt dankbaar dat deze speciale lindeboom, een Tilia henryana (Chinese linde) geplant zal worden naast de bijenkasten, hopende dat de vruchten talrijk mogen zijn voor natuur en honingbijen, maar ook dat het tot vreugde mag strekken voor allen die een bezoek brengen aan ons buitendomein.
Een boom planten getuigt van geloof in de toekomst; in die zin heeft het voor ons nog meer betekenis!
 
Betekenisvol is het dat we met zoveel tochtgenoten op weg zijn, doorheen de 40 dagen vanaf Aswoensdag naar het hoogfeest van Pasen. Het project “Vastwel” dat op woensdag 20 februari met een bijzondere Kick Off in het Mgr. Frenckencollege, een mooie start maakte, vindt een goede respons  in Oosterhout en omgeving, maar zelfs in wijdere kring.
De website www.vastwel.life mag zich verheugen in vele bezoekers, de billboards met treffende quotes vinden weerklank en zet aan tot deelname aan de verschillende programma onderdelen.
Spoedig breekt “Zondag Laetare” aan ofwel de “Zondag van de Vreugde” want dan zijn we halfweg op weg naar Pasen. Ook tijdens deze laatste weken bent u van harte uitgenodigd om deel te nemen aan- en aan te sluiten bij wat de agenda nog te bieden heeft aan het palet van verstilling en verdieping door gebed, stilte, meditatie, muziek, verhalen of een wandeling.
Zoals iedere dag in onze kloosterkerk, kunt u in de Goede Week en met Pasen de liturgische diensten met ons meevieren. U bent van harte welkom!
De tijden kunt u vinden op het schema verderop in deze nieuwsbrief.
Het leven, lijden en de dood van onze Heer Jezus gedenken, raakt ook ten diepste al de facetten van ons eigen mensenbestaan, heel dichtbij of in de grote wereld waar wij een onderdeel van zijn.
Moge een strofe uit een hymne in onze liturgie, u daarbij wat sprankeltjes hoop en verrijzenisgeloof aanreiken:
      “Laat achter al het mensenleed op aarde,
      de schaduw staan van uw geheven kruis,
      ten teken dat Gij nooit de mens alleen laat
      en geef ons vrede, Heer, en breng ons thuis”.
 
In deze zin wensen wij u vanuit Sint-Catharinadal een “Lumen Christi” (Licht van Christus) en een mooie lentetijd toe!
 

Zr. Maria Magdalena van Bussel
Priorin van Sint-Catharinadal

Woestijnspiritualiteit in de stad

Begeleiding Petra Galama
Zaterdag 30 maart, 10,30 – 12,30 u. Sint-Catharinadal
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: galama@spiritwijs.eu of via contactpagina spiritwijs.eu
Er zijn geen kosten aan verbonden

Woestijnspiritualiteit laat zich ontdekken in de boeiende gemoedsbeweging tussen stil zitten en het aangaan van jouw innerlijke reis.

Iemand vroeg aan een woestijnmoeder: “Waarom zit je de hele dag in je kluizenaarscel?” En ze antwoordde: “Ik zit niet, ik ben op reis.”

Op reis zijn spreekt ons aan: we willen de wereld zien, de vele uitzichten in de natuur en in andere culturen verkennen. Maar ook is er een verlangen tot verstilling en naar de innerlijke reis. In een van haar meditaties roept een woestijnmoeder ons op te blijven waar je bent en niet steeds van hot naar her te reizen, want in de aandacht voor waar en wie jij nu bent begint je innerlijke reis. Ze zei ook dat het mogelijk is om in de stad te leven en in de geest stil te worden, terwijl anderen op een stille plek zijn maar door al hun gedachten in beslag genomen zijn.

Tijdens twee  bijeenkomsten zullen we mediteren met de wijsheid van de woestijnmoeders en van de kluizenares Julianne van Norwich. Dan doen we door te verstillen op je meditatiebankje of -stoel, en zo aangeraakt te worden door de wijsheid van de woestijnspiritualiteit en door je eigen innerlijke woorden. En daarna mogen we met elkaar de ervaringen uitwisselen die jij op je reis tegenkomt. In zoveel woorden als jij er aan wil geven. Het wordt een boeiende tocht naar jezelf in ontmoeting met de ander! 

13 maart - De Ethiek van Onthouding.
Lezing door Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus en etnoloog.
Op weg van Halfvasten naar Pasen
 
“Maar wat me verwondert, zegt God, is de Hoop.
Daar ben ik van ondersteboven.
Men ziet toch wat er in de wereld allemaal omgaat
en zij geloven dat het morgen allemaal omslaat.
Wat een wonder is er niet voor nodig
dat zij dat kleine hoopje Hoop
nooit als overbodig ervaren.
Maar met voorzichtige gebaren
in hun hand en in hun hart bewaren,
een vlammetje dat keer op keer weer
wankelt en dreigt neer te slaan
maar altijd weer weet op te staan
en nooit wil doven.”

Charles Péguy
Veertig dagen woestijn

Door de woestijn: gedreven, getergd, gelouterd en bevrijd. Verteld door Franck Ploum, gezongen door Capella Vacalis
Zondag 31 maart, Sint-Catharinadal, 15.00 u. Een vrijwillige bijdrage is van harte welkom.
 
De woestijn is sinds mensenheugenis de plek van loutering en doortocht. In de verlatenheid en stilte van niets anders dan jezelf alleen staat de woestijn voor inkeer en bezinning op je levensweg en de keuzes die je maakt. Maar ook ongevraagd en ongewild kun je als mens je leven ervaren als een woestijn van eenzame verlatenheid. De woestijn keert steeds weer terug als metafoor voor de ervaring van mensen en groepen in fases van loutering, herbezinning en het zoeken naar nieuwe toekomst. Bevrijd op weg naar een beloofde toekomst van voorspoed.
 
Welkom bij dit een meditatiefconcert waarin zes teksten van de 40-dagentijd omringd worden door oude polyfone muziek. Gezongen door het vierstemmig mannenkwartet Capella Vacalis o.l.v. Bram Verheijen.
Processie Palmzondag
Gaat 't aan mij, een kruisweg”
Gedichten, beelden en verhalen. Door Pien Storm van Leeuwen en Rob van Uden
Zondag 14 april, Sint-Catharinadal, 15.00u. Een vrijwillige bijdrage is van harte welkom.
 
Aanslagen in de steden, brandende gebedshuizen, een drugslab in je eigen straat, tegenslag op school of op het werk. Maar: Gaat 't mij aan?
Pien Storm van Leeuwen en Rob van Uden schreven een kleine gedichtenbundel rond dit thema, geïnspireerd door een reeks bijzondere schilderijen van broeder Maximinus. Deze Vlaamse schilder trekt de kruisweg naar de hedendaagse tijd door inwoners van Boom met hun alledaagse kleding als model te nemen.

Op de schilderijen ontbreken enkele vertrouwde figuren: geen Pilatus en geen soldaten die het volk op afstand houden. Daardoor gaat de aandacht van de kijker als vanzelf naar de omstanders in hun moderne kleding. Die omstanders zijn passief en soms geïrriteerd, ze maken grappen of tonen compassie.

De kruisweg van broeder Maximinus blijkt tot op de dag van vandaag actueel. Steeds weer worden we geconfronteerd met het lijden van onschuldige mensen. Maar hoe reageren we en hoever kunnen we meegaan in het lijden anderen?


De dichters maakten rond de verschillende personages tijdloze, actuele, soms confronterende, emotionele gedichten. Deze poëzie gaat in op een dilemma van ons mens zijn.
 

Maar: Gaat ‘t mij aan?

 

Vredeswandeling langs oases van rust en bezinning

Goede vrijdag 19 april
Een wandeling in de vroege avond met Piet van der Pluijm.
Vertrek om 19.00 bij bibliotheek Theek 5, Torenstraat 8, 4901EJ. Er zijn geen kosten aan verbonden
 
Een wandeling langs de nieuwe watertappunten in Oosterhout. In het kader van ‘Ik vast! Jij vast ook!’ gaan we wandelend langs een aantal nieuwe watertappunten van Brabant Water in Oosterhout. Deze watertappunten kan je zien als nieuwe bronnen! En in feite zijn ze dat ook! Het is een bijzondere dag om even stil te staan bij jouw eigen bronnen.

Elke (watertappunt) bron staat voor een levensthema, zoals vertrouwen, vergeving, verdriet, ontkenning en liefde. We wandelen met gerichte opdrachten m.b.t. tot de levensthema’s. We lopen zowel in stilte als in dialoog met de ander.  En bij elke bron, krijg je een tekst die juist op Goede Vrijdag actueel is in de wereld van nu. Bij elke bron klinkt muziek die afgestemd is op het thema. Op deze wijze brengen we het nieuwe, de watertappunten, onze levensthema’s in verbinding met het oude verhaal, wat nog steeds iedere dag actueel is. En we sluiten af met de meditatie van de Donkere Metten van Stille Zaterdag in de St. Jansbasiliek. Gezongen door het Schola Cantorum. Tijdens onze tocht drinken we onderweg ergens koffie of thee en is er ruimte voor toilet. De Donkere Metten beginnen aansluitend om 21.15 uur tot 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig.      

Piet van der Pluijm (63) put uit zijn rijke ervaring. De afgelopen 25 jaar heeft hij de wereldvredeactiviteiten georganiseerd in Oosterhout.

Foto van de bijeenkomst Vastenmeditatie.

Deze vindt plaats iedere donderdag in het Poortgebouw van Sint Catharinadal.

Het Heilig Triduüm

Vier het in Sint-Catharinadal, samen met de zusters.
Meerdaags arrangement in de Goede Week naar Pasen.
Weet dat u van harte welkom bent!
 
In het kader van de 40-daagse woestijntocht “VASTWEL”, wordt een meerdaags verblijf aangeboden in het gastenhuis van Sint-Catharinadal. Gasten zijn zo van harte welkom om op het ritme van onze Norbertinessengemeenschap, tijdens het Heilig Triduüm, de weg van Christus’ lijden, dood en verrijzenis te gedenken.
Het roept tevens een stilstaan op bij het leven van iedere mens, in het hier en nu van deze tijd.
 Aankomst: woensdag 17 april, om 11.30 uur
Vertrek:  zondag 21 april, om 10.30 uur,  ná de Hoogmis van Pasen
Voor deze gelegenheid bieden wij u graag een speciaal arrangement met speciale prijs aan.
Kosten bedragen op basis van volpension € 140,-- p.p.
Voor dieetwensen op medische grond, kan gezorgd worden.
Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. In één gedeelte van het gastenhuis is een lift aanwezig.
Voor informatie, vragen of reservering kunt u zich melden op het E-mailadres: secretariaat@sintcatharinadal.nl
 
Weet u van harte welkom om met onze Norbertinessengemeenschap verbonden, het mysterie van leven, lijden, dood en verrijzenis te komen meevieren vanuit de Hoop die steeds weer een weg vindt naar een nieuw begin.
Paaswake
Donkere Metten

Schola Cantorum Oosterhout zingt de Donkere Metten.
Sint-Jansbasiliek, Markt in Oosterhout
Woensdag 17 april om 21.15 uur, de Donkere Metten van Witte Donderdag.
Donderdag  18 april 21.15 uur, de Donkere Metten van Goede Vrijdag.
Vrijdag  19 april om 21.15 uur, de Donkere Metten van Stille Zaterdag.
Schola Cantorum Oosterhout zingt onder leiding van Rudi Oomen.
Een vrijwillige bijdrage is van harte welkom!
 
De Donkere Metten van de Goede Week zijn indrukwekkende meditaties op het lijden van Christus in een opeenvolging van psalmodie, klaagzangen van Jeremia en dramatische responsories. Door de eeuwen heen is het mooiste gregoriaanse repertoire in deze gezangen bijeengebracht. Zo laat Schola Cantorum Oosterhout het nog steeds klinken en het Latijn versterkt de mystiek; The Passion 0.0
 
In kloosters worden de Metten ’s nachts of in de vroege ochtend gezongen.
In de middeleeuwen ontstaat het gebruik om tijdens de Metten in van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag de vijftien kaarsen, die in de verder donkere kerk branden, na het zingen van een psalm één voor één te doven. Zo wordt het steeds donkerder in de kerk: de Donkere Metten!
BIJZONDERE VIERINGEN GOEDE WEEK
EN PASEN

SINT-CATHARINADAL

 
Palmzondag – 14 april - 09.00 uur
               De Eucharistieviering begint met de Palmwiijding Palmprocessie in onze pandgangen.
Woensdag – 17 april - 15.00 uur
Boetedienst    
 Donderdag-vrijdag-zaterdag 08.30 uur
Morgendienst (vergelijkbaar met vroegere Donkere metten)
Witte Donderdag – 18 april
15.00 uur:  Middagdienst
19.00 uur:  Eucharistieviering
Goede Vrijdag – 19 april
15.00 uur: Lijdensherdenking
19.00 uur:  Avonddienst
Paaszaterdag – 20 april
15.00 uur:  Gebed in stilte - samenkomst in de kerk tot 15.30 uur
21.00 uur: Paaswake
Eerste en tweede Paasdag
09.00 uur:  Eucharistieviering
15.00 uur:  Middagdienst
19.00 uur: Avonddienst - de Paasvespers
Uitbreiding wijngaard Sint-Catharinadal

De familie Peeters aan de Hoogstraat 37 is gestopt met hun agrarisch bedrijf. Hun landerijen grenzen rechtstreeks aan het domein van het klooster. Sint-Catharinadal heeft 2,4 ha gekocht voor de uitbreiding van de wijngaard. Dat is een gedeelte van het totale perceel dat eigendom is van de familie, want zij blijven daar namelijk wonen. De grond van de buurman is maar een keer te koop.
Wanneer de uitbreiding van de wijngaard gerealiseerd kan worden, hangt  af van de snelheid waarmee de voorbereidingen gerealiseerd kunnen worden. We moeten nog plannen maken, grondverbetering toepassen, druivenstokken inkopen  en dergelijke.
 
Op het aangekochte perceelgedeelte van de familie Peeters staat een kas, die zal worden gesloopt. In ruil voor de sloop van de kas, krijgt de familie Peeters een bouwmogelijkheid voor een woning. De zusters waren voornemens om dat recht op de bouw van een woning over te nemen. Tegen dit voornemen kwam veel verzet. Daarom heeft zuster Maria-Magdalena, priorin, besloten hiervan af te zien: “Sint-Catharinadal wenst de vrede te dienen en de saamhorigheid onder de mensen te versterken”.

 
Evenementen in het klooster
Dit jaar zal het klooster op de volgende dagen haar poorten openen voor het publiek:
  • Landelijke kloosterdag   19 mei van 14.00 uur tot 17.00 uur
  • Dag van het kasteel       10 juni van 14.00 uur tot 17.00 uur
  • Monumentendag            14 september  van 13.00 uur tot 17.00 uur
VASTWEL is een initiatief van Leer- en Inspiratiehuis van Sint-Catharinadal, in samenwerking met | H19 – Cultuurcoach | Mgr. Frenckencollege | Film op Locatie
Met dank aan:
Gemeente Oosterhout | Caritas Catharinaparochie | Background Agency BV | Schonk, Schul en Compagnie | Mgr. Frenckencollege
Colofon:
Eindredactie: Onno Luske en Sjef Kock.
Ontwerp: Dutchgraph.
Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal,
Kloosterdreef 3, 4901 PH Oosterhout Nb
www.sintcatharinadal.nl | Bank: NL82RABO01399 01 485

https://sintcatharinadal.us13.list-manage.com/unsubscribe?u=475895a1a00179699b16f80e5&id=e0b000a5dc&e=[UNIQID]&c=6ed85137de


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sint-Catharinadal · Kloosterdreef 3 · Oosterhout, Noord-Brabant 4901 PH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp