Copy
View this email in your browser
 
 
 
 
 
 

Rawhides' nieuwsbrief:

ZOMER!!!

De zomer is begonnen! De langste dag wordt vandaag gevierd, en de natuur is luid en duidelijk wakker geworden...
Kalvertijd

Het is hier in het noorden van Värmland weer de tijd van de nieuwe elandkalfjes! Overal om je heen zie je de moeders hun dikke buik vervangen door een klein huppelend speleding. Ik heb geen idee waarom, maar het lijkt wel alsof de hele cyclus iets is opgeschoven dit jaar; waar je vorig jaar de eerste kalfjes al eind mei zag lopen, is nu het hele circus pas in de tweede helft van juni begonnen...

Een gezonde elandkoe krijgt doorgaans twee tot drie kalfjes per seizoen. Ze zijn vanaf het derde jaar geslachtsrijp. De eerste worp is meestal één kalfje, en de jaren erna twee of soms zelfs drie stuks. De kalfjes zijn al snel erg mobiel: al binnen een dag kan het kalfje staan en de moeder volgen. In eerste instantie blijven ze dicht bij elkaar, maar al na een week laat de moeder het kalfje al wat vrijer, soms al wel tot 50 meter afstand. De moeder graast dan vaak op de weides om kracht op te doen voor het zogen, en het kalfje huppelt dan ergens in de bosrand in de veilige beschutting. Als ze weer wat ouder zijn, dan komt het kalfje ook de wei op, en dartelt dan lekker rond. Dat is echt een geweldig zicht!
 

De vacht van het pasgeboren kalfje is mooi roodbruin. Deze rode kleur wordt al na een paar maanden vervangen door de normale licht- tot donkerbruine kleur. Dus als je een roodbruin elandje ziet rondlopen, dan weet je dat het nog een erg jong beestje is... Overigens zie je op dit moment veel elanden lopen met een wat 'vlekkerige' vacht. Dit is heel normaal: de lange wintervacht valt uit, waardoor er een kale plek overblijft. Al snel na het uitvallen begint er op die plekken alweer de nieuwe vacht te groeien. Dus deze elanden zijn niet ziek of zwak, ze zijn gewoon aan het verharen!

De kalfjes blijven bijna een heel jaar bij de moeder. Na dat jaar worden ze net voor de bevalling van de nieuwe lichting verstoten, zodat het nieuwe kalfje weer alle ruimte en veiligheid krijgt om ook op te groeien tot een mooie koning of koningin van het bos. Soms, als de jaarling in de buurt blijft van de moeder, wordt deze weer toegelaten zodra het nieuwe kalfje sterk en mobiel genoeg is. Zo kan het dus gebeuren dat je meerdere generaties bij elkaar ziet, een zeldzaam zicht!

 

Als je al dit leuks ook wilt meemaken, dan weet je ons te vinden!

Tijd om te vissen!

Ook het visseizoen is in volle gang! Bij de put-and-take meertjes is weer een nieuwe lichting regenboogforel uitgezet, die zich nu met al het rondvliegend voer goed rond aan het eten is... Maar ook de bruine forellen en vlagzalmen doen zich tegoed aan al het lekkers. De rivier zit er werkelijk vol van, en de actie op de kleinere meertjes is geweldig om te zien! En door al het kleine spul dat er nu rondzwemt, doen de baarzen en snoeken ook goede zaken....

Waar tot kort een zinkende vlieg of larve het uitgekozen aas was, zie je nu alles uitkomen. Met name de Caddis en de zwarte en bruine meivlieg vliegen nu uit, dus het is nu de uitgelezen tijd voor het vissen met een drijvende vlieg...

Natuurlijk zijn we er niet alleen voor een volledige visvakantie. Ook als je een dagje met ons mee wilt, is dat te regelen (inclusief materiaal indien nodig). We kunnen je dan tijdens die dag laten zien waar de beste stekken te vinden zijn, zodat je de rest van je vakantie zelf op pad kan als je de gelegenheid hebt. Zo kan je optimaal gebruik maken van je vakantietijd, zonder dat je uren aan het rijden bent om zelf op zoek te gaan in de bossen.

Tot snel!

Dit was de tweede nieuwsbrief. Zoals je ziet wacht het zomerse Zweden op haar gasten. Hopelijk hebben jullie genoten van de nieuwtjes en de foto's, en mogen we jullie van de zomer verwelkomen op de activiteiten. Alvast een hele fijne vakantie!

Copyright © 2016 Rawhides' Guiding Company, Alle rechten voorbehouden.


Wil je veranderen hoe je onze nieuwsbrief ontvangt?
Je kan je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor de nieuwsbrief

Email Marketing Powered by MailChimp