Copy
View this email in your browser
 
 
 
 
 
 

Rawhides' nieuwsbrief:

DE ZOMER KOMT ERAAN!

De lente is met een enorme knal aangekomen! Al het grijs en grauwbruin wordt snel vervangen door frisse en felle kleuren groen. Tijd dus om eens te kijken wat het nieuwe seizoen allemaal in petto heeft:
De elanden zijn de winter weer doorgekomen

De winter is weer voorbij, en de elanden beginnen zich weer te verplaatsen van de hogere bosgebieden naar de weilanden en bossen in de valleien. Nu er weer groen begint te komen in de bomen, en er nieuwe knoppen in de berkenbomen tevoorschijn komen, zijn deze snoepjes extra aantrekkelijk na het karige winterdieet. 

Als de winter eindelijk vertrekt (eind april hadden we nog flink wat sneeuwbuien!), dan breekt de lente hier in het mooie Värmland snel aan... De lente is net als de herfst een erg kort seizoen, waarin bijna van het ene moment op het andere alles ineens weer in mooi fris groen wordt veranderd. Natuurlijk zie je eerst de loofbomen verkleuren, en al snel daarna komen de verschillende kruiden, bloesems en gras weer op op de weides.

Tegen die tijd is het voor de elanden ook weer tijd om de nieuwe generatie op de wereld te brengen. Moeders zullen zich dan tegoed doen aan de kruiden en grassen, terwijl ze vol trots hun nieuwste kalfjes laten zien. Het is altijd een fantastisch zicht om deze kalfjes nog lekker instabiel rond te zien dartelen....

Voordat de moeder-eland bevalt, heeft ze nog een wat minder populaire taak te vervullen: het kalf van het vorige jaar, dat de hele winter bij haar is gebleven, moet worden verstoten en weggejaagd. Op deze manier kan de 'jaarling' niet uit jaloezie het nieuwe kalf iets aandoen, en kan de moeder zich focussen op het opgroeien en beschermen van haar nieuwe kalfjes. Als de nieuwe generatie dan weer wat weerbaarder is, wordt de jaarling weer toegelaten bij de moeder. Zo kan het dus gebeuren dat je meerdere generaties elanden bij elkaar ziet staan...

Als de jaarling wordt verstoten weet het arme dier in eerste instantie niet hoe die zich moet gedragen. Daardoor krijg je dus af en toe hele onvoorspelbare reacties. In plaats van weglopen van gevaar, lopen ze er ineens op af, of zijn ze erg nieuwsgierig naar wandelaars of honden. Ook kunnen ze zomaar ineens beginnen met rennen, terwijl er geen directe aanleiding te vinden is.  Deze tijd van het jaar is het dus extra oppassen in de bossen, en natuurlijk ook in het verkeer!! 

Volgende keer gaan we wat dieper in op de ontwikkeling van de kalfjes..

Lees meer over onze Exclusieve Elandsafari!

Zwaar onderhoud

Om te zorgen dat we weer veilig kunnen rondrijden over de soms zware paden in de bossen, was de Hummer toe aan een setje nieuwe wiellagers... Dat is bij een normale auto al een stevige klus, maar bij een auto met een bandenmaat van 315/70R17 is dat nog een iets grotere uitdaging! De lagerunits wegen per stuk ook een kleine 14 kilo, dus je snapt dat de auto niet een lichtgewicht is...

Inmiddels is alles weer vervangen, is de beschermingslaag tegen het gravel en grind weer hersteld, en is de plaklaag van het asfalt, zout en zand van afgelopen winter weer van de auto afgewassen. We zijn weer helemaal klaar voor de zomerritten!

Lees meer over onze rondritten door Värmland!

Het visseizoen is weer van start!

De afgelopen dagen zijn we weer druk in de weer geweest om alle visstekken weer te bezoeken. De bospaden naar sommige meertjes waren nog erg zacht, waardoor je af en toe tot aan de assen in de modder wegzakte! Ook waren er nog een aantal paden afgesloten, om te zorgen dat deze paden niet teveel worden beschadigd door te diepe sporen. Maar de meertjes die te bereiken waren, waren zeker de moeite waard! Het waterniveau is mooi, en het was een ware lust om de forellen uit het water te zien springen op jacht naar de eerste vliegen en muggen....

In de grote meren is men weer druk bezig om het waterniveau weer op peil te krijgen. Omdat deze meren worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, is het peil flink gezakt in de winter. Er stroomt dan namelijk wel water door de turbines, maar dit wordt niet aangevuld vanuit de stroompjes uit de bergen. Gelukkig zijn deze meren goed diep, dus de visstand zal er geen schade onder hebben geleden.

De komende paar weken wordt er weer flink wat nieuwe vis (regenboogforel en bruine forel) uitgezet in de meren, dus daar mag even niet gevist gaan worden. In de tussentijd kunnen we ons goed vermaken met al het moois wat er in de Klarälven zwemt. De vlagzalm trekt alweer naar het noorden, en ook de eerste zalm is alweer gevangen in de regio!

Ben je op vakantie in de regio, en wil je een dag met ons op pad? 

Ben je op zoek naar een geheel verzorgde visvakantie?

Weer tijd om op de motor te stappen!

De afgelopen twee weken is het weer zodanig mooi geweest dat het een plezier was om een lekkere rit op de motor te maken. Tijd dus om te kijken of de routes de winter hebben overleefd... Na ruim 2.000 kilometer te hebben gereden is de inventarisatie weer rond. Sommige wegen waren nog steeds geweldig, maar er waren ook een paar verrassingen bij... Waar je eerst op asfalt reed, kwamen we ineens op los grit terecht. Kennelijk was er gekozen om deze weg komende zomer te gaan repareren.... Dus weer op zoek naar alternatieven voor dat stuk. Enfin, weer een mooi excuus om er meer op uit te trekken!!

Ook zin om een dag op de motor met ons rond te rijden?

Nieuwsgierig naar onze geheel verzorgde motortrip?

De messen zijn geslepen...

Ook op het gebied van de dagactiviteiten is er nieuws: Zoals te lezen was op de website, hebben we het Shoot & Grill-arrangement omgebouwd naar een Bijl- en Boogdag. Omdat we daardoor het kleiduifschieten uit de activiteit hadden geknipt, zijn we niet meer afhankelijk van de schietbaan qua reservering, en voorkomen we ook teleurstelling van gezinnen waar de kinderen iets te jong waren om met een buks met flinke terugslag om te gaan. Veiligheid voor alles, natuurlijk!

In plaats daarvan is de activiteit nu geheel op ons eigen terrein, met alle voorzieningen bij de hand. En omdat het bijlwerpen is toegevoegd aan de dag, moest er natuurlijk wel iets gemaakt worden om op te gooien... Zoals je op de foto kunt zien is dat gelukt, en hebben we de borden goed kunnen testen met alles wat we er zo'n beetje tegenaan konden gooien, tot aan de uitschuifbare grillpin aan toe!

Ook zo'n zin in een gezellige Bijl- en Boogdag?

Tot zover onze eerste nieuwsbrief. Zoals je hebt kunnen lezen zijn we weer helemaal klaar voor het komende seizoen. Hopelijk hebben jullie genoten van de nieuwtjes en de foto's, en mogen we jullie van de zomer verwelkomen op de activiteiten!

Copyright © 2016 Rawhides' Guiding Company, Alle rechten voorbehouden.


Wil je veranderen hoe je onze nieuwsbrief ontvangt?
Je kan je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor de nieuwsbrief

Email Marketing Powered by MailChimp