Copy
FIMU ry:n uutiskirje / Huhtikuu 2020
Koronavirusepidemialla merkittävät taloudelliset vaikutukset liikuntaan ja urheiluun

Olemme Fimu ry:ssä yhteistyössä Olympiakomitean ja urheilu- ja liikuntajärjestöjen kanssa mukana muistuttamassa valtiovaltaa ja kuntia urheilun ja liikunnan vaikeasta tilanteesta. Nyt tarvitaan tukea. 


Suomen Olympiakomitean kyselyn mukaan koronavirusepidemian aiheuttamat taloudelliset menetykset liikunnalle ja urheilulle ovat vähintään 81 miljoonaa euroa. Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustila uhkaa erityisesti suomalaisen liikunnan ja urheilun kivijalkaa, seuratoimintaa, jonka menetykset ovat yli 40 miljoonaa euroa. Ihmisten liikkuminen, yhteisöllisyys ja terveys sekä urheiluelämykset kärsivät merkittävästi. Suomalaisella seuratoiminnalla on yli satavuotiaat perinteet kansakunnan yhteisen hyvinvoinnin rakentajana.

Olympiakomitea ja liikunta- ja urheiluyhteisö esittivät tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle jättämässään selvityksessä liikunnan ja urheilun kansalaisjärjestötoiminnan toimintaedellytysten turvaamista erityisavustuspaketilla. Lisäksi ministeriöltä toivotaan tiivistä yhteistyötä kuntien liikuntatoimien kanssa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden urheiluseurojen pelastamiseksi.

– Emme voi antaa poikkeustilanteen tuhota suomalaisen seuratoiminnan edellytyksiä. Tarvitsemme epidemian aikana ja erityisesti sen jälkeen liikettä, yhteisöllisyyttä, elämyksiä, terveyttä ja hyvinvointia. Seuratoiminta on Suomen suurin kansanliike ja tarjoaa kaikkea tätä, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.
Lue lisää Olympiakomitean uutisista
 

Ohjeita ja tietoja koronasta:

Ohjeita usealla eri kielellä: https://www.fimu.org   
THL: ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta
Helsingin kaupunki: www.hel.fi/helsinki 
Punainen kortti rasismille –hanke
 
Hankekausi 2018-20 lähenee loppuaan ja samalla koittaa uudet tuulet hankkeessa. Hankkeen parissa viimeiset 4 vuotta toiminut Ilari Äijälä siirtyy uusiin tehtäviin ja samalla hankkeen jatkorahoitus selvinnee lähitulevaisuudessa. Töitä olisi kuitenkin vielä paljonkin tehtävänä ja hankkeella on hyvin vakiintunut ja merkittävä asema monessa eri urheilulajissa.

Punainen kortti rasismille –hanke oli vahvasti esillä sosiaalisessa mediassa rasisminvastaisella viikolla 12 (16.-22.3.). Esimerkiksi Palloliitto teki jutun hankkeesta:
https://www.palloliitto.fi/jalkapallouutiset/toita-kylla-riittaa-punainen-kortti-rasismille-hanke-kamppailee-rasismia-ja

Punainen kortti rasismille -hanke julkaisi helmikuussa Yhdenvertaisempaa urheilua! -oppaan. Opas sisältää urheilun ja liikunnan ohjaajille, opettajille, valmentajille, urheiluseuroille ja lajiliitoille suunnattua koulutusmateriaalia. Oppaaseen on muun muassa listattu yhdenvertaisen urheilun käsitteitä. Opas on vapaasti ladattavissa ja jaettavissa.
http://www.punainenkorttirasismille.fi/yhdenvertaisempaa-urheilua-opas-julkaistu-ja-ladattavissa-ohjaajille-valmentajille-seuroille-ja-lajiliitoille/

FIMU haluaa kiittää Ilaria upeasta työstä ja saavutuksista rasismin vastaisessa työssä 4 vuoden ajalta, sekä toivottaa onnea uusiin haasteisiin! 

PLAY!- hankkeen lopputuotokset ja oppimismateriaalit verkossa

FIMUn koordinoima kolmivuotinen 5 maan Erasmus+ Sport-hanke PLAY! Peer Education, Leadership, Action, Youth - Promoting grassroots sport for educational success and social inclusion päättyi vuoden 2019 lopussa. Hankkeen päätavoitteena oli liikunnan avulla tukea syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten edellytyksiä osallisuuteen yhteiskunnassa kehittämällä liikunnasta koulunkäyntiin siirrettävissä olevia henkilökohtaisia ja sosiaalisia elämäntaitoja sekä edistämällä osallistujien aktiivisuutta, motivaatiota ja terveyttä liikunnalla.

Hanke on saatu raportoitua ja lopputuotokset (julkaisut, videot, E-oppimisalusta) ovat vapaasti käytettävissä hankkeen sivuilla www.eu-playsport.org.
Kaiken kaikkiaan 41 paikalliskumppania (Suomessa 7) osallistui hankkeen toteutukseen 109 vapaaehtoisen (Suomessa 16) voimin. Näiden järjestämissä liikuntasessioissa liikkui säännöllisesti noin 655 lasta ja nuorta (Suomessa 108) ja n. 250 perheenjäsentä osallistui oheistapahtumiin.

PLAY!- hanke toteutettiin laajalla yhteistyöllä syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten kanssa toimivien tahojen ja inkluusioon tähtäävien yhdistysten ja hankkeiden kanssa. Koko artikkeli löytyy täältä;
 www.fimu.org/PLAY
 
MAMANET -hanke 2019
Hyvinvointia ja liikuntaa maahanmuuttajataustaisille ja kantaväestön naisille ja tytöille matalan kynnyksen palloilulajin parissa

Vuoden 2019 alussa Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) myöntämä liikunnallisen elämäntavan edistämisen hankerahoitus mahdollisti mm. projektipäällikön palkkauksen, uusien liikuntaryhmien aloittamisen sekä maahanmuuttajataustaisten naisohjaajien työllistämistä, koulutusta sekä ensimmäisen virallisen turnauksen järjestämisen ystävyysotteluiden lisäksi. Hankkeen toiminnan perustana on kaikessa tuoda esiin, että naiset itse osallistuvat mm. tapahtumien järjestämiseen, ohjaamiseen, koulutusten suunnitteluun ja toteuttamiseen. 

Mamanet -hankkeen vuoden 2019 onnistumisen yhtenä tärkeimpänä tekijänä on ollut laaja yhteistyö mm. lajin Suomeen tuoneen Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry:n, Vantaan Sporttia kaikille ry:n, Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden, Urheiluopisto Kisakeskuksen, sekä Fimun omien jäsenseurojen Nelumbo ry:n ja Sumana ry:n kanssa.

Hankekauden päättyessä 31.1.2020 viikkovuoroja oli toiminnassa 7: Vantaan Sporttia kaikille ry:llä 3, Helsingin alueliikunnalla Vuosaaressa 1, TUL ry:n alaisella seuralla 1 Kirkkonummella, Fimun jäsenseuroilla Sumana ry:llä 1 Vuosaaressa sekä Nelumbo ry:llä 1 Espoossa.  Aktiiviohjaajia oli 7, ja pelaajia n. 100 – 150 viikoittain. Lisäksi Laakavuoren ala-asteella Mellunmäellä toimi syksyllä Helsingin kaupungin äitien ja tyttärien Mamanet -liikuntakerho, johon palkattiin ohjaaja hankkeesta. Kisakeskuksen leirillä oli 15 ja Laajasalon Palloiluhallin Talviturnauksessa 80 osallistujaa, ja koko vuoden aikana eri tapahtumiin ja lajiesittelyihin osallistui n. 500 henkilöä - naisia, koululaisia ja perheitä. 

Mamanet ohjausryhmän tarkoitus hankkeessa oli ohjata, tukea ja seurata hankkeen etenemistä, sekä auttaa hanketta tavoitteiden saavuttamisessa.  Ryhmään valikoitui mahdollisimman laaja-alainen asiantuntemus ja edustus Suomen Olympiakomiteasta, TUL ry:n hallituksesta, Kisakeskuksen Urheiluopistosta, FImusta sekä Suomen Lentopalloliiton hallituksesta. 

Vuoden 2019 aikana luotiin Suomen Mamanetille graafinen ilme, jolla luodaan positiivista mielikuvaa Mamanetista. Logon ja värimaailman kautta ilmennetään raikkautta, iloisuutta ja urheilullisuutta. Vuoden lopussa luotiin verkkosivusto www.mamanetfin.com ja teetettiin yhteistyössä Laajasalon Opiston kanssa esittelyvideo.  Artikkeleita ja tiedotteita lajista julkaistiin ESLU ry:n verkkojulkaisussa ja sähköpostilla, joiden jakelu oli yhteensä 9 980, TUL ry:n Kansan Uutisissa, Koululiikuntaliiton Facebookissa, Fimun omilla www-sivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa Facebookissa sekä Instagramissa.

Vuoden 2019 lopussa haettiin Opetus- ja kulttuuriministeriöstä jatkorahoitusta, jotta Mamanetin jatkuvuus voidaan turvata, kehittää toimintaa edelleen sekä viedä lajia laajemmalle valtakunnallisesti. Rahoitus myönnettiin ajalle 1.1.2020 - 31.12.2020.


Lisätiedot: Projektipäällikkö Hanna Sarkeala, +358 45 1111 970, hanna.sarkeala@fimu.fi 
 
Copyright © FIMU ry 2020, All rights reserved.
Our mailing address is:  toimisto at fimu.fi
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto FIMU ry · Valimotie 10 · Helsinki 00380 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp