Copy
FIMU ry:n uutiskirje / Huhtikuu 2019

Fimu täyttää 20 vuotta!

Fimu ry viettää vuoden 2019 aikana 20-vuotisjuhliaan. Sen kunniaksi on julkaistu uusi logo, jota tullaan käyttämään kaikessa viestinnässä vuoden aikana.
Logon on suunnitellut AD Pirjo Uusitalo-Aura  
 
Mamanet laajenee Espooseen 
 
Viime vuonna Suomeen Israelista rantautunut Mamanet-palloilulaji on aloitettu nyt myös Espoossa. Fimun jäsenseura Nelumbo ry:n puheenjohtaja ja liikunnanohjaaja Anna Kajava osallistui tammikuussa Kisahallin lajikoulutukseen, ja sai koulutuksesta hyvän alun oman vuoronsa suunnitteluun ja toteuttamiseen. Nelumbon verkostojen kautta mukaan saatiin heti ensimmäisiin harjoituksiin 10 naista edustaen eri kulttuuritaustoja.

Mamanet-harjoitukset alkoivat syksyllä 2018 Vantaalla sekä Helsingissä, ja suunnitteilla on loppukeväälle yhteinen turnaus, jossa pelaajat pääsevät testaamaan tasoaan sekä viettämään sporttisen päivän yhdessä. Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja Mamanet on myös hyväksytty 15.6 juhlallisuuksien näytöslajiksi Helsingin Jäähallilla. 

Tutustu lisää:  
Mamanet-Finland
mamanet.org.il/International

 


Punainen kortti rasismille -hanke kutsuu Fimun naiset ja tytöt jälleen mukaan Naisten Kymppiin 25.5.2019
 
Tarjoamme 2 naiselle per jäsenseura puoleen hintaan Naisten Kympin, vielä ehtii ilmoittautua mukaan! Osallistumismaksu on vain 24€, ilmoittaudu pian:
toimisto@fimu.fi 

 

Kasvot

Valtakunnallinen rasisminvastainen viikko kulminoitui lauantaina 23.3., kun Punainen kortti rasismille -hanke lanseerasi Kasvot -videosarjan YLE:n urheilustudiossa, jolla on keskimäärin 500 000 katsojaa.

Tunnetut suomalaiset huippu-urheilijat kertovat kampanjassa henkilökohtaisia tositarinoita kiusaamisesta tai syrjinnästä, jota he ovat kohdanneet. Urheilijoiden kertomat tarinat ovat osoitus siitä, että myös menestyneet urheilijat kohtaavat kiusaamista, syrjintää, häirintää ja rasismia. Mukana kampanjassa ovat mm. Susijengin kapteeni Shawn Huff, Huuhkajien kapteeni Tim Sparv, Naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski ja nyrkkeilijä Elina Gustafsson

Kampanja löytyy osoitteesta:  punainenkorttikiusaamiselle.fi & yle.areena.shawnhuff.kasvot
 
Paloheinän talvirieha 

Helsingin kaupunki yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa järjesti 20.2.  perinteisen koko perheen talviriehan Helsingin Paloheinässä hiihtolomaviikolla.  Matalan kynnyksen tapahtumassa sai varusteet lainaan ja lajikokeilut ohjattiin ilmaiseksi. Fimu oli mukana yhdessä Lumilautaliiton kanssa, avustaen lapsia lajikokeiluun, sekä tiedottamassa toiminnastaan. Tapahtumassa tutustuttiin myös lumikenkiin, lumenveistoon, hiihtoon sekä jäähallissa jääkiekkoiluun ja taitoluisteluun. 

Jääkaruselli, Kontulan liikuntapuisto

Samalla viikolla 21.2. Helsingin kaupunki ja Fimu yhteistyökumppaneineen järjestivät toisen liikunnallisen ja hauskan talvitapahtuman Kontulan liikuntapuistossa. Maksuttomina lajikokeiluina oli mm. pikaluistelua, jääpalloa, kaukalopalloa ja ringetteä, ja liikkujia viihdytti FImun jäsenseura Helsingin Namikan Yökoris.
Molemmissa tapahtumissa vieraili useita satoja lapsia, nuoria ja perheitä nauttien aurinkoisesta pakkassäästä ja talviurheilusta yhdessä.

 
Seuraesittelyssä Tampereen Namikan Yökoris
 
Esittelemme uutiskirjeessä  jäsenseurojamme, ja aloitamme yhdellä uusimmista jäsenistämme, Tampereen Namikan Yökoriksella.

Yökoris on toimintamalli, jossa matalan kynnyksen liikunnan avulla pyritään tarjoamaan nuorille ja nuorilla aikuisille ensisijaisesti mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen. Toiminnan toinen aspekti on mahdollisuus tarjota myös syvempää tukea sitä tarvitseville joko Yökoriksen omien verkostojen tai YMCA Tampereen eri palveluiden ja yhteistyötahojen kautta.

Toiminta alkoi vuonna 1998 Kuutamokoripallo -nimisenä projektina VR:n makasiineilla Helsingissä. Toiminta järjestettiin aluksi iltaisin, josta juontaa myös vuonna 1999 käyttöön otettu nimi Yökoripallo, joka myöhemmin muutettiin Yökorikseksi. Vuosien saatossa tapahtumiin on tullut muitakin lajeja, kuin vain koripalloa, mutta nimi on silti säilytetty ennallaan. Tapahtumat voivat sisältää kaikkea liikunnallista aktiviteettia riippuen alueesta ja puitteista missä tapahtumaa vietetään. Pääasia on kuitenkin se, että osallistujat liikkuvat ja hyvät bileet saadaan pystyyn!

Vuoden 2018 alussa Yökoris-toiminta käynnistyi Turussa ja vuotta myöhemmin toiminta alkoi myös Tampereella, kun YMCA Tampere sai STEA:lta rahoituksen toiminnan toteuttamiseen.

Lue lisää Tampereen toiminnasta: https://ymcatampere.fi/hankkeet/yokoris/
 


KOHMU ryn vanhemmat tutustuivat PLAY! -hankkeeseen
 
Erasmus + Sport PLAY! -hankkeessa järjestetään liikuntakerhoihin osallistuvien lasten ja nuorten vanhemmille epämuodollisia tapaamisia, jossa vanhemmat voivat tutustua hankkeeseen, sen tavoitteisiin ja työskentelytapoihin sekä tuoda esiin näkemyksiään.  KOHMU ryn (
Koillis-Helsingin Maahanmuuttajien Urheiluseura ry) vanhemmat tutustuivat PLAY-kerhoon 3.2. Pukinmäenkaaren peruskoululla, jossa 10-14 vuotiaat pojat pelasivat koripalloa vapaaehtoisten johdolla.

Vanhemmille esiteltiin ensin hanke lyhyesti ja sen jälkeen tutustuttiin PLAY-metodiin käytännössä. Päivän kerhossa oli aiheena joukkueen muiden jäsenten huomioiminen pelissä. Kerhon aluksi esiteltiin liikuntasisältö ja harjoiteltava elämäntaito. Itse pelissä harjoiteltiin syöttelyä ja sen varmistamista, että jokainen pääsee osallistumaan peliin taitotasoon katsomatta.

Tauolla vanhemmat pääsivät myös itse kertomaan mitä näkevät tärkeänä lasten ja nuorten liikunnan ohjaamisessa ja liikuntaharrastuksessa. Eniten arvostettiin matalan kynnyksen mahdollisuutta harrastaa liikuntaa, koska suurissa perheissä harrastusmaksut voivat olla ylitsepääsemätön kynnys. Kunnioituksen ja muiden sosiaalisten taitojen opettaminen koettiin tärkeämmäksi murrosikäisillä kuin alakouluikäisillä lapsilla.
Liikuntaharrastuksien lajikirjosta puhuttaessa afrikkalaistaustaiset isät toivat esiin maanosansa perinteet juoksulajeissa ja sen että heidän lapsillaan voisi niihin  sekä olla intoa että lahjoja. He toivoivat lapsilleen enemmän mahdollisuuksia harrastaa yleisurheilua ja päästä myös kilpaurheilu-uralle.
 

Punainen kortti rasismille -hankkeen uutisia 
 
Hankkeen projektipäällikkö Ilari Äijälä on tehnyt useita oppilaitos- ja kouluvierailuita alkuvuoden aikana mm. Kytöpuiston alakoulussa Vantaalla, jossa 2-6 luokkalaisille järjestetyissä työpajoissa puhuttiin ennakkoluuloista, stereotypioista, kiusaamisesta ja rasismista. Keskusteluissa juteltiin myös luokkahengen merkityksestä, positiivisesta suhtautumisesta asioihin sekä unelmista ja tavoitteiden asettamisen tärkeydestä. Mahtavia ja syvällisiä keskusteluja lasten kanssa.

Komeetan koulussa Espoossa, jossa kolmoset, neloset, vitoset ja kutoset pelasivat pienryhmissä Seppo -oppimispelialustalla Punainen kortti kiusaamiselle -peliä aiheina ennakkoluulot, stereotypiat, erilaisuus ja yhdenvertaisuus. 
Vierailulla helsinkiläisessä Mäkelänrinteen lukion Urheilu ja yhteiskunta -kurssilla oli hienoa tavata fiksuja urheilevia lukiolaisia ja juteltiin vaikuttamisesta sekä Punainen kortti rasismille -hankkeen toiminnasta. 
 
Punainen kortti rasismille -hanke osallistui myös helmikuun aikana FARE:n ja Football V Homophobia teemakuukauteen #RainbowArmband -kampanjalla. Kampanjan aikana hanke lähetti kapteenin nauhoja, tarkistuslistoja seuroille sekä Punainen kortti kiusaamiselle -kortteja yli 20 jalkapallojoukkueelle ympäri Suomea. 
Lisäksi yhteistyössä Lähiökoutsi -hankkeen kanssa on toteutettu helmikuusta lähtien futsal-kerhoa perjantaisin Malmin peruskoulussa. Kerhossa ollaan opeteltu hieman keskittymis- ja kuljettamistaitoja erilaisten kilpailujen avulla sekä harjoiteltu erilaisia elämäntaitoja jalkapallon avulla. 

 
Copyright © FIMU ry 2019, All rights reserved.

Our mailing address is:
toimisto at fimu.fi

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto FIMU ry · Valimotie 10 · Helsinki 00380 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp