Copy
Ik buurt mee! voor vrijwilligers in de openbare ruimte
in gemeente Rheden
Bekijk deze mail in uw browser

Van harte welkom!

Van harte welkom bij de vierde Ik buurt mee! nieuwsbrief voor vrijwilligers in de openbare ruimte van de gemeente Rheden! De winter komt er weer aan, met soms sneeuw en gladheid. Wanneer het glad is laten we op de website zien wat we allemaal doen aan gladheidsbestrijding.

In deze nieuwsbrief een leuke verrassing (helemaal onderaan) en we laten u opnieuw zien wat er voor moois gebeurt in onze gemeente.

Met vriendelijke groet,
Freddy van Lee (gastheer Rheden, De Steeg, Ellecom), Tim van den Bor
(gastheer Dieren, Spankeren, Laag-Soeren), Wiljan Vriezen (gastheer Velp).

Komende periode

  • Do 4 januari: Kerstboom en vuurwerkactie. Door samen het vuurwerk op te ruimen, is de buurt sneller schoon en voorkomen we ongelukken met vuurwerk dat niet is afgegaan. En de ingezamelde kerstbomen? Die worden verwerkt tot compost. Voor elke kerstboom die je inlevert, krijgt u € 0,50. Ook het opruimen van vuurwerk loont. Voor elke zak vuurwerkafval ontvangt u een waardebon voor iets lekkers bij één van de aangesloten bakkers.
  • Za 20 januari: Vrijwilligersevenement. Samen met vele vrijwilligers toasten op het nieuwe jaar! Dat kan tijdens het Vrijwilligersevenement waarin vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in het zonnetje worden gezet.
  • Za 24 februari: heidewerkdag Rozendaalse Veld. De Geërfden van het dorp Velp en gemeente Rheden vragen uw hulp bij het opschonen van de heide.
  • Do 1 maart: Excel cursus voor vrijwilligers.
  • 9 en 10 maart: NLdoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Organiseer op de website een klus waar mensen zich voor kunnen aanmelden, of meldt u aan voor een van de klussen.
  • Za 24 maart: Landelijke Opschoondag.Overal in Nederland ruimen vrijwilligers tijdens de Landelijke Opschoondag zwerfafval op. Voor een prettige schone buurt, en voor de gezelligheid. Wilt u meedoen? Meld uw actie aan op www.supportervanschoon.nl of neem contact op met Robert Buffinga (026 4976 419) voor meer informatie.

Nieuws

Afval inzamelen: wat verandert er voor afvalbakadoptanten?
Vanaf 1 januari 2018 halen wij uw restafval minder vaak op. SUEZ leegt uw grijze container dan één keer per 3 weken. Nu gebeurt dit één keer per 2 weken. De andere containers blijven we even vaak legen als nu. Ook de plastic PMD-zak (plastic, metaal en drankkarton) blijven we even vaak ophalen.

Wanneer u een prullenbak adopteert, krijgt u in 2018 € 90,- korting op de afvalstoffenheffing. Dit is het verschil tussen het tarief van een container van 240 liter en een container van 140 liter. De genoemde korting is gebaseerd op de voorlopige tarieven afvalstoffenheffing 2018.

Wanneer u het niet redt met uw container i.v.m. de extra adoptie-afvalzakken, wilt u dan contact opnemen met Robert Buffinga (026 4976 419)? Dan zoeken wij samen een oplossing.
Even kennismaken: Robert Buffinga
"Hallo - ik ben Robert Buffinga. Sinds 1 oktober werk ik voor gemeente Rheden als 'groenbeheerder'. Ik maak bijvoorbeeld plannen met buurtbewoners voor openbaar groen en speelvoorzieningen. Ik ga me ook bezighouden met zwerfafval en alle adopties, dus ik wil u graag leren kennen. Heeft u ideeën over hoe het beter kan? Neem dan contact op met mij via (026) 4976 419."
Ik doe mee! café voor álle vrijwilligers in de openbare ruimte
In mei 2018 vindt opnieuw een Ik doe mee! café plaats, met een interessant workshopprogramma. Heeft u een goed idee? Wilt u meedenken over de inhoud van deze bijeenkomst? Neem dan contact op met m.rooze@rheden.nl.
Wie doet er mee aan het klimaatstraatfeest?
Het idee achter de competitie is simpel: je verdient klimaatpunten door met zoveel mogelijk mensen energie te besparen tijdens het stookseizoen. Het team dat aan het einde van de competitie de meeste punten heeft gescoord wint een fantastisch geldbedrag! Alle acties moeten in de wedstrijdperiode (10 oktober 2017 tot 31 maart 2018) worden uitgevoerd.

Kijk op www.klimaatstraatfeest.nl voor meer informatie.

Sneeuwvrijwilligers gezocht!
Het is fijn wanneer u uw eigen stoepje sneeuwvrij houdt en eventueel gladheid bestrijdt. Zo blijft de stoep ook goed begaanbaar voor ouderen. Sommige ouderen lukt het niet om de eigen stoep schoon te vegen, en kunnen daardoor bijvoorbeeld geen boodschappen doen. Wilt u ze helpen? Via www.mvtrheden.nl kunt u aangeven dat u wilt helpen met sneeuwruimen of strooien, of dat u juist behoefte heeft aan hulp. 
 

Dankzij jullie!

Op het Rietgansplein in wijk Nieuw Velp Zuid hebben buurtbewoners een buurtmoestuin gerealiseerd van een flinke dertig vierkante meter. Er groeien bloemen, bessenstruiken, veel kruiden, wat bladgroenten, kool en bonen. Een team onder leiding van tuinvrouw Lieke onderhoudt de moestuin. Naast het tuintje is een leuke zitronde aangelegd, waarin vooral bewoner Jos de hand heeft gehad. De bankjes zijn van ruwhouten halve stammetjes. Onder de lommerrijke els is er beschutting tegen zon, regen en wind. Ook is een kleine vaste barbecue geplaatst.
 
Het is een knusse plek tussen de flats waarvan iedereen gebruik kan maken. Het bedenken, ontwerpen en aanleggen ging aanvankelijk niet zonder slag of stoot, maar sinds de feestelijke ingebruikname, afgelopen voorjaar, is het goed toeven op de plek.
 
Door: Jeroen Boland
Op 26 november is het project Dieren Noordoost: de Schoonste wijk van Nederland afgesloten met een filmavond. Dit voorjaar is in Dieren Noordoost de werkgroep ‘Schoonste wijk van Nederland’ gestart. Buurtbewoners ergerden zich aan de hoeveelheid zwerfafval en hondenpoep op straat. Een groepje buurtbewoners ging de uitdaging aan om van Dieren Noordoost de ‘Schoonste wijk van Nederland’ te maken. Zij hebben ontzettend veel werk verzet. Bent u geïnteresseerd in een dergelijk project bij u in de wijk, neem dan contact op met m.rooze@rheden.nl.
Wist u dat... buurtbewoners rondom de Beverodelaan in Dieren in 2016 gezamenlijk een groot stuk openbaar groen hebben geadopteerd? Wel 5.673 m²! Op zaterdag 4 november jl. werkten ongeveer 20 buurtbewoners mee aan het onderhoud. Er zijn toen nieuwe struiken geplant, er is zwerfafval opgeruimd en er is onkruid geborsteld. Daarnaast werken ze ook aan bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Ze houden een fotoblog bij over de werkzaamheden: beverodegroen.wordpress.com.
Op zaterdag 25 november vond de cursus heggenvlechten plaats op Camping Boszicht in Laag-Soeren. Twaalf vrijwilligers leerden over het vlechten kregen een inleiding over heggenvlechten en hielpen mee een nieuwe vlechtheg te maken op de camping.

Speciaal voor u: een cadeautje!

We zijn hartstikke blij met uw inzet! Daarom komt in december of januari één van onze medewerkers bij u langs met een cadeautje.

Ik wil meedoen

Bent u benieuwd naar welke soorten vrijwilligerswerk er zijn, of kent u mensen die er meer over willen weten? Op de Ik buurt mee! website vindt u alle informatie over vrijwilligerswerk in de openbare ruimte in gemeente Rheden.

Doorsturen mag!

Kent u nog meer vrijwilligers in de openbare ruimte van gemeente Rheden? Stuur dit bericht dan gerust aan hen door.

Heeft u deze mail gekregen van iemand anders en wilt u deze zelf ontvangen? Meldt u dan aan via onderstaande knop!
Ik doe mee! en wil op de hoogte blijven
Een open communicatielijn met u als inwoner van gemeente Rheden, dat is het doel van de gemeente Rheden en partners als Radar Uitvoering, Politie en Vivare. Wie kent de buurt immers beter? Met ‘Ik buurt mee!’ nodigen we u uit om mee te werken aan een sociale, prettige en veilige leefomgeving. Denk mee, doe mee: buurt mee!

Op de website kunt u ideeën indienen voor een fijne leefomgeving!
Copyright © 2017 Gemeente Rheden, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp