Copy
Ik doe mee! voor vrijwilligers in de openbare ruimte
in gemeente Rheden
Bekijk deze mail in uw browser

Verslag Ik doe mee! café 2016

Op woensdag 30 november 2016 vond het tweede Ik doe mee! café plaats op Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp. Zo'n 110 ‘vrijwilligers in de openbare ruimte’ van de gemeente Rheden verzamelden zich voor een gezellige en inspirerende bijeenkomst. Het aantal vrijwilligers is in de laatste twee jaar meer dan verdubbeld. De gemeente kent inmiddels zo’n 400 vrijwilligers in de openbare ruimte. Zij houden afvalbakken bij, zorgen voor bankjes, verfraaien openbaar groen, boomspiegels, ruimen zwerfafval op, zetten padden over en werken op de heide. Vier vrijwilligers hebben actief meegewerkt aan de samenstelling van de avond, met onder andere een interessante inleiding, acht verschillende workshops en ruimte voor ontmoeting. Mede dankzij hen was het een geslaagde avond.
Kennismakingsspel in de oude kapel van Landgoed Larenstein
Inleiding
Wethouder Ronald Haverkamp was er om alle vrijwilligers te bedanken: “Bijdragen aan de openbare ruimte doe je voor jezelf én voor de buurt. Wij zijn erg blij met deze betrokkenheid bij de leefomgeving, want het maakt de buurt mooier!” Ook maakte hij bekend dat begin volgend jaar alle geadopteerde groenstroken en bankjes een nieuwe markering krijgen, zodat voor iedereen duidelijk herkenbaar is dat een buurtgenoot hiervoor zorgt.
 • Een oppervlakte van ongeveer 3 voetbalvelden aan groen is geadopteerd.
 • Er zijn 110 geadopteerde afvalbakken (inclusief hondenpoepbakken en dispensers), in totaal zijn er 345 afvalbakken.
 • Het aantal gebruikte hondenpoepzakjes stijgt jaarlijks met 10% (dit zijn geadopteerde en niet-geadopteerde dispensers): in 2014 800.000 zakjes, in 2015 900.000 zakjes, in 2016 1.000.000 zakjes = 2.740 zakjes per dag!
Verleidingskunde
Niels Götz gaf een prikkelende presentatie over 'verleidingskunde': hoe zorg je ervoor dat buurtgenoten meehelpen de openbare ruimte zo fijn mogelijk te houden of te maken? Dat deed hij met veel inspirerende voorbeelden en filmpjes. Verschillende deelnemers vroegen of de presentatie beschikbaar gemaakt kon worden: bij deze! Via deze link kunt u de presentatie downloaden. Ik ben benieuwd welke buurtgenoten u gaat verleiden om mee te helpen in de openbare ruimte! Wanneer u een leuk succesverhaal heeft, wilt u het dan laten weten? >>> ikbuurtmee@rheden.nl

Nedvang
In 2015 is voor het eerst een Ik doe mee! café georganiseerd. Beide bijeenkomsten zijn mogelijk gemaakt door subsidie van Nedvang. Nedvang ondersteunt gemeenten en bedrijven bij het tegengaan van zwerfafval en is opgericht voor en door producenten en importeurs die verpakte producten op de markt brengen.
De inleiding over 'verleidingskunde', ook in de oude kapel
Workshops
Na de inleiding waren er maar liefst zeven verschillende workshops waarin inspiratie kon worden opgedaan, of worden meegedacht of meegedaan.
 • Bloeiende vaste planten door Gerda Willems (WEST beplanting). Welke beplanting op welke plek? Hoe zorg je voor het hele jaar aantrekkelijke en kleurrijke beplanting? Hoe lok je vlinders en bijen?
 • Prettige plekken door Jeroen Boland. Wie wil er mee een ‘lunch in het groen’ organiseren, op kleine groene parels in eigen dorp? Een korte presentatie van dit idee kunt u hier downloaden. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Jeroen Boland via blijebloei@gmail.com of 06 4061 2538.
 • Beken van de Veluwezoom door Wiebe Kiel (Bekenstichting). Welke beken zijn er in gemeente Rheden? Wat doet de Bekenstichting? Hoe gaat de Bekenstichting om met vrijwilligerswerk?
 • Brainstorm: samen zorgen voor minder zwerfafval door Niels Götz (5plus1). Wat kunnen we samen doen zodat er minder zwerfafval in de gemeente Rheden komt? Voorkomen of genezen? Samen gingen deelnemers op zoek naar creatieve oplossingen.
 • Nieuwe kennis en ontwikkelingen over de paddentrek door Remon ter Harmsel (RAVON). Hoe gaat het met de padden in Nederland? Hoe werken paddentunnels?
 • Waskaarsen maken door Herman Radstake (Imkersvereniging). In deze workshop konden deelnemers een bijenwaskaars rollen.
 • Bloembommen maken door Moniek de Bakker (Tuin van de buren). In deze workshop hebben deelnemers zelf bloembommen gemaakt. Hiermee kunnen ze bloemen verspreiden en kale plekken opfleuren.
Workshop bijenwaskaarsen maken
Workshop bloembommen maken
Afsluiting
Na de workshops was er nog een informatiemarkt en een borrel. Wethouder Constans Pos bedankte de vier vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd aan het programma van de avond. Actief een bijdrage leveren aan de leefomgeving, dat is waar Ik buurt mee! voor staat. Het is een werkwijze om samen te werken aan een veilige, mooie en gezellige buurt. “Inwoners nemen steeds vaker het initiatief als het gaat om het verbeteren van hun buurt. De gemeente ondersteunt en helpt waar nodig. Samen aan de slag in de buurt zorgt er ook voor dat buren elkaar beter leren kennen en elkaar ook eerder helpen als dat nodig is” zei wethouder Constans Pos bij de afsluiting van een geslaagde avond.

Met vriendelijke groet,

Marjol Rooze
Organisatie Ik doe mee! café
Tijdens de informatiemarkt konden deelnemers een bijzondere foto laten maken

Samen afsteken... samen opruimen!

Vuurwerkactie
Begin het nieuwe jaar goed. Voor elke volle vuilniszak met vuurwerkafval krijgt u een waardebon voor iets lekkers bij de bakker. En voor iedere ingeleverde kerstboom krijgt u 50 eurocent.

Inzamelpunten woensdag 4 januari 2017
Zorg samen voor een schone en veilige buurt. Lever woensdag 4 januari 2017 uw volle vuilniszakken in bij één van onderstaande inzamelpunten. De hoogste klassen van de basisscholen krijgen een aantal actiezakken.

Plaats Tijd Locatie
Laag-Soeren   13.00 - 13.45 uur   Muziektent Bosrichterlaan
Dieren 11.00 - 12.30 uur De werf, Meidoornlaan 2
  13.00 - 13.45 uur Parkeerplaats, Tellegenlaan
  14.00 - 14.45 uur Julius Röntgenlaan
  14.00 - 14.45 uur Marktplein Oud Dieren
Spankeren 15.00 - 15.45 uur Kerkplantsoen
Ellecom 15.00 - 15.45 uur Muziektent Binnenweg
De Steeg 13.00 - 13.45 uur Amaliaplein
Rheden 14.00 - 14.45 uur Dorpsplein pomp, hoek Oranjeweg/Dorpsstraat  
  15.00 - 15.45 uur Parkeerplaats Zwembad
Velp 11.00 - 12.00 uur Burgemeester Brandtplein
  13.00 - 13.45 uur De Poort, Heeckerensstraat 201
  14.00 - 14.45 uur Den Heuvel
  15.00 - 15.45 uur Winkelcentrum Velperbroek


Voor de bakker!
Voor elke volle vuilniszak met vuurwerkafval krijgt u een waardebon. Hiermee kunt u tot en met zaterdag 14 januari 2017 gratis iets lekkers afhalen bij deze bakkers:

 • Echte Bakker Ten Veen, Wilhelminaweg 9, Dieren
 • Brood- en Banketbakkerij Samberg, de Friedhof 1, Ellecom
 • Bakkerij Tom van Otterloo, Hoofdstraat 94, De Steeg
 • Bakkerij Ariese, Groenestraat 73, Rheden
 • Banketbakkerij Teunissen, Hoofdstraat 184, Velp
 • Patisserie Christiaan, Hoofdstraat 89-C, Velp
 • Bakker Hilvers, Churchillplein 73, Velp
Een open communicatielijn met u als inwoner van Dieren Zuid, dat is het doel van de gemeente Rheden en partners als Radar Uitvoering, Politie en Vivare. Wie kent de buurt immers beter? Met ‘Ik buurt mee!’ nodigen we u uit om mee te werken aan een sociale, prettige en veilige leefomgeving. Denk mee, doe mee: buurt mee!

Op de website kunt u ideeën indienen voor een fijne leefomgeving!
Copyright © 2016 Gemeente Rheden, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp