Copy
Nieuwsbrief januari 2020
Bekijk deze nieuwsbrief online

Beste leden,

In deze nieuwsbrief kun je lezen over:

  • Workshop Natuurlijk Moestuinieren + Nieuwjaarsborrel 12 januari
  • Bericht van bestuur
  • Data en uitleg tuindagen 2020
  • Kort nieuws en tips

Groeten van beheer en bestuur

Workshop Natuurlijk Moestuinieren + Nieuwjaarsborrel zondag 12 januari


Ook dit jaar hebben we weer bij de start van het nieuwe seizoen een deskundige uitgenodigd om een interessante lezing te geven over Natuurlijk Moestuinieren, en wel op zondag 12 januari.

Max de Corte (zie foto hieronder), ook wel bekend als de moestuinman, is expert op het gebied van natuurlijk moestuinieren, met de natuur mee. Hij heeft een groot aantal tuinen, eetbare schoolpleinen en voedselbossen aangelegd in de regio Rotterdam, kijk maar eens op zijn website. Zeer interessant ook voor nieuwe leden die voor t eerst gaan tuinieren, maar ook voor ervaren tuinders die hun kennis bij willen schaven!

Overigens is er voor de volgende lezing ook al een datum bekend: op maandagavond 3 februari gaat Linder van den Heerik jullie alles leren over het maken van een zaadplanning. Aanvang 19.30u.

Tijdens de aansluitende nieuwjaarsborrel, proosten we met een drankje en een hapje op het aankomende nieuwe seizoen.

Aanvang Workshop: 14.30 u (workshop duurt 1,5 uur)
Aanvang Nieuwjaarsborrel: 16.00 u
Entree: gratis!

Bericht van het bestuur


De jaarwisseling is alweer achter de rug. We kunnen terugkijken op een boeiend tuinjaar. Het weer was, op een paar dagen met recordhitte na, groeizaam. We kunnen dus zeggen dat ook 2019 een productief jaar was.

Ik kan hier lang niet alles noemen wat er bereikt is in 2019. Maar gelukkig is de vloer van het Tuinhuis vernieuwd en is eindelijk het rioleringsprobleem op West succesvol aangepakt. Graag hadden we ook gezien dat de wateroverlast op Midden was opgepakt, maar de gemeente geeft hier nog geen prioriteit aan. Wel werd er als investering in de toekomst op Midden een vloer aangelegd voor een toekomstige kas. En kregen we er een stel mooie picknick-tafels bij.

In 2019 zijn we gestart met het afsluiten van contracten met nieuwe tuinders. Wij hopen zo dat de rechten en plichten voor iedere tuinder duidelijk zijn. Uit het verleden is gebleken dat de spelregels zoals opgenomen in de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging niet zo toegankelijk waren.

Het zal de meesten van jullie niet zijn ontgaan dat we, na een crisis in mei, weer een enthousiast, ambitieus èn voltallig bestuur hebben. Datzelfde geldt voor onze beheergroep, waar ook personele wisselingen hebben plaatsgevonden.
 
Als je over de Gordelweg langs de tuinen fietst ziet het er voor heel veel mensen aantrekkelijk uit. Dat blijkt wel uit de grote belangstelling die er bestaat voor het huren van een tuintje. We hebben dan ook een wachtlijst moeten aanleggen. Maar we hebben door het jaar heen ook te maken met tuinen die er wat minder herkenbaar als moestuin uitzien.

Vaak door omstandigheden kon niet iedereen de aandacht aan zijn of haar tuin schenken die nodig is. Het gevolg daarvan is dat de tuin verwaarloosd wordt en de tuin overwoekerd raakt. Deze tuinders worden door het bestuur hierop gewezen.

In de meeste gevallen wordt er door de betreffende tuinders direct actie op ondernomen. Helaas betekent zo’n aanschrijving van het bestuur voor enkelen het opgeven van de strijd tegen de ongewenste kruiden, wat leidt tot het opzeggen van het lidmaatschap. Uiteraard zijn er ook andere redenen, zoals een verhuizing, om op te zeggen. In totaal namen we in 2019 afscheid van 17 tuinders.

Ik heb het idee dat de gemeenschapszin op onze tuinen is toegenomen. Er is enthousiast meegedaan aan de Tuindagen. Het fenomeen koffie ochtenden is leven ingeblazen en het animo voor deze ochtenden nam in de loop van de tijd toe.

En dan was er nog dat geslaagde Oogstfeest met een grote  opkomst en heerlijke gerechten en hapjes door onze eigen leden verzorgd. Daar zaten o.a. bij de prijswinnende bapao broodjes. Ook dit jaar kunnen jullie een gooi doen naar een prijswinnend gerecht.
 
Wat verwachten we voor 2020? In dit jaar verwachten we dat de kas er komt. We willen jullie uitgebreider informeren via onze website. Zo kunnen  jullie het beheerplan van de beheergroep op de site verwachten.

Verder gaan we over van de gemeente naar de SVIN (Stichting Volkstuinen in Nederland). De SVIN wordt ons aanspreekpunt. Dit zou in 2019 al hebben moeten plaatsvinden, maar dat was voor de gemeente nog iets te vroeg.

Ook zullen in 2020 vacatures in de compostgroep moeten worden opgevuld. Want sinds de geslaagde lezing over composteren op 18 november j.l. weten we dat een goede compost de basis is voor succesvol tuinieren. En we verwachten dat de aanblik van onze tuinen nog fraaier wordt door de afronding van het bijenlint langs het hek langs de Gordelweg.
 
Misschien heb jij ook goede voornemens voor onze tuinen. Meld ze dan op onze Nieuwjaarsborrel en -workshop op 12 januari. Van harte welkom!
 
Namens het bestuur,
Eelke Turkstra

Tuindagen uitleg en data 2020


Zes keer per jaar is er een Tuindag. Op de Tuindagen wordt er gemeenschappelijk onderhoud gedaan aan het complex, zoals snoeien, paden, vrijmaken, composthoop onderhouden, onderhoud aan de hokken etc. Er wordt gewerkt van 9.30 uur tot 13.00 uur.

De Tuindagen worden afgesloten met een heerlijke lunch, verzorgd door de cateringgroep. Ieder lid van de tuinvereniging dient 3 maal per jaar aan een Tuindag deel te nemen.

Mocht je niet deel kunnen nemen aan de Tuindagen, kun je deze afkopen voor €25,00 per keer, op jaarbasis dus maximaal €75,00. Of je kunt je opgeven voor een van de projectgroepen, zoals bijvoorbeeld de beheergroep of de compostgroep. Als je deelneemt aan een projectgroep of bijvoorbeeld een compostbak ‘adopteert’ ben je vrijgesteld van de Tuindagen.
 
De data voor de Tuindagen in 2020 zijn:

Zondag 9 februari
Zaterdag 7 maart
Zondag 29 maart
Zaterdag 9 mei
Zondag 28 juni
Zaterdag 5 september
Zondag 11 oktober

Kort nieuws / tuintips


Factuur 2020:
In januari worden de facturen verstuurd voor de tuinhuur en lidmaatschap. De hoogte van de bedragen zijn door de ALV vastgesteld op hetzelfde niveau als in 2019.

Wist je dat...
- Je je tuin zomerklaar maakt en niet winterklaar? Zo kunnen de insecten overleven

Tuintips
- Bescherm je planten tegen vorst; artisjok, rabarber en aardbei houden van een laagje stro. Dahlia’s kun je uit de grond halen en koel en droog bewaren, of ook met een laagje stro warm houden.

- Januari is het moment om je moestuinbedden en het daarin aanwezige bodemleven te voeden met compost (laag van 3-5cm). Uit onderzoek is gebleken dat het optimaal werkt als je het gewoon over de bodem verspreid en niet inwerkt of inspit. Zo blijft het bodemleven ook intact.

- Compost kun je van de gezamenlijke composthopen pakken, of groencompost bestellen/ophalen (scheelt veel geld) via bijv. Van Iersel uit Brabant. Het voordeel van gekochte groencompost is dat het onkruidvrij is. Pot- en tuingrond (ook biologische) bevat helaas afgegraven veen uit Oost-Europa en is niet echt duurzaam en milieuvriendelijk. Groencompost is gemaakt van lokaal snoeiafval.

- Voor nieuwe leden met veel onkruid; bedek de bodem met bruin karton en strooi daarover een laag van 5-10 cm compost waar je in de lente dan al meteen in kunt zaaien/planten. Het karton houdt het onkruid tegen, en voed tegelijkertijd het bodemleven. Het karton vergaat binnen een jaar.

- Januari is ook het perfecte moment om zaad in te kopen, vanaf 14 februari (Valentijnsdag) kan je binnen (en beperkt buiten) gaan (voor)zaaien. Stek, op de nieuwe binnenweg, heeft een uitgebreid biologisch assortiment hangen van zaadleveranciers Bolster en Vreeken.
 
Gordelwegtuinen facebook
Gordelwegtuinen facebook
Website Gordelwegtuinen
Website Gordelwegtuinen
Copyright © *2020* *Gordelwegtuinen* Alle rechten voorbehouden.

Ons mailadres is:
gordelwegtuinen@gmail.com

Wil je je gegevens aanpassen?
Hier kan je ze aanpassen of je uitschrijven van de mailinglist

Email Marketing Powered by Mailchimp