Copy
In deze laatste nieuwsbrief van 2017.....
  • Francisca Petronila Velásquez Gabriel
  • Jaarverslag Brillo de Sol
  • Bramenactie Henk Jan Hoitink
  • Luis en de onderwaterwereld
  • Paulino en Maleno
  • Studieboeken voor Alotenango
  • en nog veel meer....
View this email in your browser
Het is weer de tijd van het jaar dat je denkt, is dit jaar al voorbij?
Dit jaar won niet de schoonheidsprijs met zoveel nare dingen, de vele terroristische aanslagen en veel grote natuurrampen. Laten we hopen dat in 2018 de wereld er mooier uit gaat zien en dat wij daar allemaal aan bijdragen door tolerant te zijn naar elkaar, ongeacht ras, kleur of geloofsovertuiging.
Francisca Petronila Velásquez Gabriel
Francisca was de eerste studiebeursstudente via Uno Más in 2016. Op zaterdag 25 november jl. heeft ze het diploma van de middelbare school mogen ontvangen. Normaal gaat dat gepaard met een hele happening maar de directeur van de school vond het niet nodig om iets bijzonders te doen. Ze heeft aangegeven niet verder te gaan studeren omdat ze geld wil verdienen om zodoende haar familie te kunnen helpen.
Jaarverslag in het Engels van Brillo de Sol
De president van Brillo de Sol in de USA, Joe Phebus, heeft wederom een indrukwekkend jaarverslag over 2017 gemaakt. Zeer de moeite van het lezen waard. Hij heeft daarin ook aangekondigd dat hij het stokje overdraagt aan Christiane Dechert en dat hij zelf als bestuurslid en vrijwilliger aan zal blijven. Ik heb Joe en Christine al meerdere malen ontmoet. Zeer warme, bekwame en enorm gemotiveerde mensen
Bramenactie van Henk Jan Hoitink
Ongelooflijk dat Henk Jan het elk jaar weer voor elkaar krijgt zijn bramenstruiken zo vol te hebben hangen dat hij er minstens 80 potjes bramenjam van kan maken. De mensen staan ervoor in de rij en de opbrengst is voor Uno Más en heeft maar liefst 240 euro opgeleverd.Zijn enthousiaste vrouw Rini heeft door het jaar heen weer heel wat sieraden uit Guatemala verkocht en op 2 kerstmarkten gestaan. Daarvan kunnen hun twee gesponsorde kinderen bij Brillo de Sol ook in 2018 blijven studeren. Een ervan is Luis waarover ik hieronder schrijf.
Luis en zijn boek over de onderwaterwereld
Luis, 13 jaar, is een van de leerlingen binnen Brillo de Sol die erg intelligent is. Een tijd geleden is ontdekt dat hij een lichte vorm van Asperger heeft. Op sommige momenten wil hij graag alleen zijn en hij kan niet goed tegen harde geluiden. Hij is vaak blijven zitten op de andere school omdat toen nog niets bekend was van zijn diagnose. Hij werd op de andere school ook heel veel gepest. Hij kan studeren dankzij een beurs van Uno Más. Luis verraste me toen ik op bezoek was in het project met zijn kennis van de onderwaterwereld en vooral van de vissen. Wat was hij blij met zijn boek en hij vroeg me er iets te schrijven. Het vult mijn hart met zoveel liefde dat ik in de gelegenheid ben dit af en toe te doen.
Ontmoet de fantastische broers Paulino en Maleno
Alice So Fong Lee, oprichtster van CasaSito, vertelt hoe ze de twee broers heeft ontmoet. “Ik ontmoette hen toen ze nog kinderen waren. Jaren later kwamen ze met hun ontwapende glimlach een studiebeurs aanvragen en met diezelfde glimlach studeerden ze af van junior high- en high school, en binnenkort van de universiteit. Ik ben zo trots dat ik “de ongelooflijke broers” kan introduceren.” Het is vanwege jongeren zoals Paulino en Maleno, dat vrienden en familie van CasaSito doorgaan met het sponsoren van onze programma’s en het is vanwege jongeren zoals zij, dat mijn toegewijd team hard blijft werken. Uit het diepst van mijn hart, dank aan allen!
Lees hier meer over de fantastische broers!
Speciaal kamp voor gehandicapte jongeren
Een speciale organisatie voor gehandicapten in Guatemala, geeft gehandicapte jongeren elk jaar een kans om optimaal te genieten van allerlei sporten en andere activiteiten die normaal voor hen niet mogelijk zijn. Dulce Milagro, heeft een beurs van Uno Más, zit in een rolstoel en mocht dit jaar mee en het was een onvergetelijke ervaring. Geweldig dat ze op een surfboard zelf kon peddelen en, net als de begeleider, zie je haar genieten. Zo fijn te weten dat er dit soort organisaties in Guatemala zijn.
Convivio Brillo de Sol
Een gewoonte in Guatemala is om in december een convivio te houden, dat houdt zoveel in als een gezellig samenzijn met familie, vrienden of collega’s op een prettige locatie.
De leerkrachten van Brillo de Sol en het Guatemalteekse bestuur konden, dankzij een donatie van Uno Más, hun convivio houden in een leuk restaurantje waar ook Karaoke apparatuur aanwezig was. Een speciaal menu was samengesteld en iedereen kreeg een cadeautje. De foto’s laten zien dat ze het erg naar de zin hadden. En meer dan verdiend want de leerkrachten werkten de hele maand november voor een half salaris. Over motivatie en liefde voor de kinderen gesproken. Toen ik de geldcheque voor de convivio overhandigde werd ik bedolven onder omhelzingen en hele blije gezichten.
Studieboeken voor de school in Alotenango
Dankzij een extra grote donatie kon ik ook dit jaar Julio van de school in Alotenango weer blij maken met een cheque van 1000 euro voor de aanschaf van schoolboeken voor het schooljaar 2018. Er gaan inmiddels 500 kinderen naar school, de helft in de ochtend en de andere helft in de middag.
Hij was enorm blij met de extra bijdrage van Uno Más, de ontbrekende 1500 euro had hij via een andere bron gekregen.
Bezoek van vrienden uit Nederland
Om onze 40-jarige vriendschap te vieren kwamen Caroline en Ton mij hier voor twee weken bezoeken en ervaren wat me hier zo al bezighoudt. Caroline is dit jaar 60 geworden en vroeg geen cadeaus maar een donatie voor Uno Más.
Diverse projecten bezocht en het meest waren ze onder de indruk van Brillo de Sol en de twee huisbezoeken die we brachten aan studenten die door Uno Más gesteund worden. Ze waren zo onder de indruk dat ze spontaan een studente bij Brillo de Sol adopteerden, Lourdes Mariana Castillo Pashel van 7 jaar.                                               
Sint en Pieten
Zondag 3 december kwamen Sint en zijn Pieten naar Antigua om met de Nederlanders met kinderen het Sinterklaasfeest te vieren. Ze kwamen zich bij mij aankleden en ik reed hen daarna naar de Spaanse school Zamora waar iedereen al in spanning zat te wachten. Grappig was dat iedereen enkele bladzijden met liedjes kreeg uitgereikt omdat de meesten de liedjes niet meer uit het hoofd kennen omdat ze al zo lang niet meer in Nederland zijn.
Feliz Navidad!
Rest mij nog u allen wederom hartelijk te bedanken voor het vertrouwen in Uno Más in 2017, de gulle donaties en bemoedigende, lieve woorden. Veel dank ook aan Nico en Jeroen, de bestuursleden die me dit jaar weer met raad en daad bijgestaan hebben. Met heel veel plezier en energie ga ik het nieuwe jaar in met Uno Más en hoop nog veel te kunnen betekenen voor jongeren die een betere toekomst verdienen.
  
Feliz Navidad, Zalig Kerstmis en Gelukkig Nieuwjaar, Feliz año nuevo

Ana-Maria Ackermans
Stichting Uno Más
Facebook.
En Uno Más kan natuurlijk niet achterblijven om ook op Facebook af en toe berichtjes te plaatsen. Kijk op: www.facebook.com/unomasguatemala/.
 
Dank voor uw support aan Uno Más.
 
Copyright © 2017 Stichting Uno Mas, All rights reserved.


Wilt u iets wijzigen aan de wijze waarop u berichten van ons ontvangt?
U kunt uw voorkeuren wijzigen of afmelden van onze verzendlijst

Email Marketing Powered by Mailchimp