Copy

Lieve vrienden, kennissen, belangstellenden,

Onderstaand de eerste nieuwsbrief met informatie over de nieuwe Stichting Uno Más. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat we al een jarenlang contact hebben opgebouwd over mijn werk in Guatemala. Als u geen verdere informatie meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich eenvoudig afmelden door op de link onderaan deze nieuwsbrief te klikken. Ik hoop echter dat ik u op de hoogte mag blijven houden en mag vertellen en laten zien hoe goed de donaties terecht komen.

In deze nieuwsbrief.....
 • Een nieuwe stichting: Uno Más !
 • Project Brillo de Sol
 • Een bezoek aan studiebeursstudenten in Coban
 • Een bezoek aan Brillo de Sol
View this email in your browser

Waarom deze Stichting?
Na het afscheid van Los Niños eind december 2015, kreeg mijn leven een heel andere invulling. Als 63-jarige niet meer fysiek bezig blijven was zeker niet wat ik wilde. Met de energie en extra tijd die ik nu heb, kan ik een droom, die er al jarenlang is, waarmaken door me onder andere in te zetten voor studiebeurzen aan jongeren in afgelegen gebieden in de regio Coban, Guatemala. 
Stichting Uno Más, betekent zoveel als "eentje meer" of "nog eentje dan".
Niet nóg een stichting zoals er al veel van zijn, maar eentje die resultaatgericht, kleinschalig, en persoonlijk is en op korte termijn individuele hulp kan verschaffen. Binnen Uno Más is ook ruimte voor meerdere projecten zoals u verderop kunt lezen over de bijzondere school voor kinderen met speciale behoeften.
Alle bijzondere momenten die er vanaf heden binnen Uno Más zullen plaatsvinden, zal ik met u delen via de nieuwsbrief of op facebook. Ook zullen de laatste ontwikkelingen te volgen zijn op de website www.uno-mas.org.
 
Dank voor uw steun, op welke manier dan ook. 

Ana-Maria Ackermans

Status van onze nieuwe Stichting
 • De statuten zijn getekend en de Stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 65280644.
 • De ANBI-status is aangevraagd.
 • Het rekeningnummer bij de ABN-AMRO bank op naam van Stichting Uno Más is NL43ABNA0502703741. 
Waar helpt Uno Más met studiebeurzen?
Uno Más richt zich met name op studiebeurzen voor individuele jongeren uit arme maar gemotiveerde families in de regio Cobán, voor een vervolgopleiding na de basisschool, maar geeft ook individuele, eenmalige hulp, daar waar nodig. Stichting CasaSito beoordeelt en selecteert de studenten al vele jaren met groot succes, daarom kiest Uno Más ervoor om CasaSito te laten beoordelen welke studenten verder kunnen studeren en geeft Uno Más de financiële steun.
Meer informatie over hoe CasaSito werkt op: www.casasito.org.
Bij de selectie van de studiebeursstudenten wordt gekeken of ze zich vanuit eigen kracht kunnen ontplooien tot gezonde, geschoolde professionals die hun toekomst een andere wending kunnen geven. 
Het werk van Uno Más begint met het financieren van een 3-jarige middelbare opleiding (Básico) en daarna eventueel een meer gespecialiseerde vakopleiding of voorbereiding op de universiteit die ook drie jaar duurt. 
 
Wat zijn de kosten voor een studiebeurs in Cobán?
De kosten van een 3-jarige studiebeursopleiding in Cobán  zijn  €804 per jaar, dat een flink bedrag is voor één persoon. Naast de kosten van een studiebeurs, is ook een deel van de kantoorhuur en een deel van het salaris van de drie aanwezige medewerkers van CasaSito in Cobán inbegrepen. De medewerkers begeleiden de jongeren op hun weg naar een betere toekomst. Zij organiseren vele naschoolse activiteiten zoals, kunst- en muzieklessen, sportdagen, lees-, boeken- en debatclubs.
Uno Más wil ervan verzekerd zijn dat het geld voor de 3-jarige opleiding al op de bankrekening staat bij aanvang van het eerste jaar van de opleiding, dit om te voorkomen dat er een jaar later geen sponsor is. Als het geld voor één student binnen is, sparen we met elkaar verder voor “eentje meer”! 
Helpen kan op de volgende manier:
 • Als donateur kun je meesparen in een spaarsysteem door het overmaken van een kleine bijdrage per maand van €5, €10, €15, €20 of €25 op een gemakkelijke manier via Ideal (Zie website onder doneren). Met meerdere personen spaar je dan voor de opleiding van één student voor drie jaar. 
 • Je kunt je garant stellen voor een student voor drie jaar in Cobán en betaalt dan gedurende drie jaar, €67 euro per maand of €804 per jaar. 
Waar helpt Uno Más nog meer?
Uno Más zet zich ook in voor een bijzonder educatief project genaamd Brillo de Sol (zonneschijn). Dit project biedt onderwijs aan kinderen met speciale behoeften. Het motto van dit project is "Iedereen is bijzonder en iedereen is anders". Het project gelooft in de kracht van hen die zwak zijn, grote beproevingen hebben doorstaan en daardoor in zekere zin sterker zijn dan anderen. Bij Brillo de Sol is er veel aandacht voor het erbij horen, maar ook voor de individuele behoefte van elk kind. Er wordt gewerkt aan het overwinnen van barrières en het leren herkennen en waarderen van hun individuele gaven en talenten. Uno Más wil graag helpen met het verschaffen van een volledige of halve studiebeurs op jaarbasis voor een uniek kind. Meer informatie over dit project op www.brillodesol.org.
Wat zijn de kosten voor een studiebeurs in Brillo de Sol?
De kosten op jaarbasis bedragen €696.
Daarmee ontvangt de student gespecialiseerd onderwijs, schoolmateriaal, een uniform, vervoer naar en van school en eventueel extra therapie of behandelingen. Ook wordt een deel van de salarissen van de gespecialiseerde leerkrachten betaald. 
 • Je kunt je garant stellen voor een studiebeurs in Brillo de Sol op jaarbasis en betaalt dan €58 per maand of €696 in een keer. 
 • Je kunt je garant stellen voor een halve studiebeurs in Brillo de Sol en betaalt dan €32 per maand of €384 in een keer.
Sinds de oprichting in 2016 hebben we al hulp kunnen bieden!
De eerste inkomsten op de rekening van Uno Más zijn gegaan naar de studiebeurs van de 17-jarige Francisca Petronilla Velásquez Gabriel.
Lees haar verhaal hier op onze website…..
Opbrengst garageverkoop voor studiebeursstudent Brillo de Sol.
Een garage verkoop, georganiseerd door een vriendin van Ana-Maria in Antigua, heeft meer dan voldoende opgebracht om een jaar lang Miynor Roberto Marroquín Bocu in Brillo de Sol te steunen.
Lees hier zijn verhaal 
Hieronder de foto van de eerste cheque van Uno Más, die op 4 mei overhandigd werd aan de directeur van Brillo de Sol.
 
Particuliere gift voor Brillo de Sol.
Dankzij een mooie particuliere gift uit Nederland is recent de tweede cheque overhandigd voor de studiebeurs van Manuel Santiago Rosales Flores.
Op de foto zie je Santi, zoals hij door iedereen genoemd wordt met een stralende lach. De 2 jongens, Brandon (links) en Miguel, zijn de vaste coureurs die Santi overal naar toe rijden. Brandon heeft strabismus (scheelzien) en had als jong kind al heel veel moeite met letters en cijfers te herkennen. In Brillo de Sol krijgt hij extra hulp en het gaat al heel goed met hem.
Lees hier het verhaal van Santi 
Bezoek aan studiebeursstudenten in Coban.
Stichting CasaSito werkt al jaren in de regio Cobán en heeft daar een kantoor met drie betaalde medewerkers. Zij staan de beursstudenten met raad en daad bij en brengen regelmatig huisbezoeken. Uiteraard horen daar ook de nieuwe studenten bij die via Uno Más gesponsord zullen worden. Ana-Maria kent CasaSito al sinds haar beginperiode in Guatemala en is zeer te spreken over hun manier van werken met de beursstudenten.
Met (sponsor)vrienden, Jan en Riky uit Nederland, die Guatemala goed kennen, bezocht Ana-Maria hun beursstudente Mayra Roxana (15 jaar) in Cobán. Van het bezoek schreef Jan een mooie impressie en de moeite van het lezen waard. 

“Onderwijs reddingsboei uit armoede”.
In keurig blauw schooluniform staat ze daar, Mayra Roxana (15). Onze studiebeursleerlinge in Guatemala. Ze wil antropologe of forensisch arts worden. Dat onze studiebeurs op de juiste plaats terecht is gekomen, hebben wij in een oogopslag in haar huis gezien. Wanden van leem, verstevigd met bamboe. Boven ijzeren golfplaten. In de hoek een gloeiend houtvuur. In het andere vertrek enkele bedden. Buiten een vierhoek van stokken en doek: de wc. We vluchten voor de adembenemende rook naar buiten en maken kennis met de zussen. De oudste (21) en de derde (19) werken in de huishouding, voor 35 Quetzales (4,5 euro) per week, van zeven tot zeven, zeven dagen in de week. De op één na oudste helpt moeder, die last heeft van haar longen, ongetwijfeld door het in de rook koken in de keuken. Het droevige lot van ongeschoolde vrouwen in Guatemala. Vader is een dagloner: elke dag op de hoek van de straat in de hoop opgepikt te worden door een Pick-up, een auto met laadbak. Om ergens een veldje schoon te kappen met een kapmes. Hij heeft last van zijn rug; het gevolg van jongs af aan gebukt met kapmes werken. Maar dat is het lot van ongeschoolde jongens. Slechts onderwijs biedt een ontsnappingsmogelijkheid uit deze armoede. Sommige leerlingen moeten 2-3 uur lopen in de eeuwig groene heuvels in het noorden van Guatemala, maar hebben er dat graag voor over. 
Eerder zagen we Mayra even op een sportdag van Casasito, een organisatie voor studiebeurzen in Guatemala. De jonge directrice van Casasito, Rebecca Kronick (32), wil ook beurzen voor sporters en kunstenaars. Trots stelt ze ons voor aan Anilda (15), die een tafel in haar eenvoudige stenen huis in de bergen vol heeft staan met bekers, gewonnen met hardlopen. Er wordt stiekem gedroomd van de olympische spelen. Rebecca bereidt zich intussen voor op een sponsorloop.
In een ander bergdorp glundert een enthousiaste schooldirecteur van oor tot oor: er lijkt een kans op een middelbare school. Nu moeten de middelbare leerlingen de klassen nog delen met de lagere school. 

 
Anilda familie met oma
Sportdag in Coban
Bezoek aan Brillo de Sol met vrienden.
Met dezelfde vrienden bracht ik ook een bezoek aan Brillo de Sol, ook daarvan schreef Jan een korte impressie.

We gaan naar een letterlijke bijzondere school Brillo de Sol (Zonnestraal) in San Gaspar. Voor leerlingen met een handicap. Zoals Miynor (14) met ADHD. Hij leeft bij zijn grootouders, die hem een prachtige fiets hebben geschonken om naar school te rijden. Hij heeft een rozenkrans om de hals, wil priester worden. Hij houdt van muziek, oefent op piccolo (kleine fluit) en marimba (soort xylofoon). Speelt graag met de kleine kinderen. Bij de rondleiding door de school zien we een Nederlandse vrijwilliger brailletekens prikken voor een blinde leerling. Maar het meest verrassende na al die schoolbezoeken: de discipline en hartelijkheid van de leerlingen. Als een bezoeker binnenkomt, schieten ze overeind en roepen in koor: “Buenos Dias”(goedendag) en ze laten geen kans onbenut om je te omhelzen.  Ontroerend.
Deze nieuwsbrief is veel uitgebreider geworden dan de bedoeling was, maar dat komt omdat het allemaal nog nieuw is.  In de toekomst zal ik u niet lastig vallen met lange verhalen maar met feiten en successen die door Uno Más behaald zijn.
Copyright © 2016 Stichting Uno Mas, All rights reserved.


Wilt u iets wijzigen aan de wijze waarop u berichten van ons ontvangt?
U kunt uw voorkeuren wijzigen of afmelden van onze verzendlijst

Email Marketing Powered by MailChimp