Copy
In deze nieuwsbrief.....
  • Stichting Tess Unlimited!
  • Een cheque van Luzac Arnhem
  • 14 jarig bestaan Bendición de Dios
  • Promotie CasaSito
  • Ontmoet Maricelda
  • Tassen maken van afgedankte t-shirts
View this email in your browser
Stichting Tess Unlimited en de zorg voor schisis patiënten.
Drie dagen mocht ik mee met het team van Tess Unlimited naar San Marcos en Huehuetenango, dichtbij de Mexicaanse grens voor een grootscheepse evaluatie van schisis (hazenlip) patiënten. In totaal werden er 245 patiënten, waaronder vele baby’s, geëvalueerd die voor een operatie in aanmerking komen. Het was een onuitwisbare ervaring. Op de foto Carina Rosita die nu vier jaar oud is. De foto zegt meer dan duizend woorden. Ze was vijf maanden oud toen ze voor het eerst geopereerd werd.

 
Wat Tess Unlimited doet is zo bijzonder en ik wil daarom graag dat meer mensen hiervan op de hoogte zijn. De nieuwsbrief geeft een hele goede indruk over het werk van Tess Unlimited. Als u wilt steunen dan kan dat rechtstreeks naar Tess Unlimited of via de rekening van Uno Más.
Overhandiging cheque van Luzac Arnhem aan Brillo de Sol.
Dit schreef Letty Lopez, directeur Brillo de Sol, een school voor kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben: “We ontvingen prachtig nieuws van onze nieuwste partner Uno Más, die met privé donateurs werkt en met scholen zoals in dit geval het Luzac uit Arnhem. Dankzij de geweldige veiling op de Luzac school kon er een cheque uitgeschreven worden voor zes studiebeursstudenten. Daarmee was het geld nog niet op en kon er ook een nieuwe solide ijzeren deur in het kantoor komen, een helling voor de rolstoelen, een veiligheidssysteem met camera’s binnen en buiten, en muziekinstrumenten voor de schoolband.” 
 
Personeel en leerlingen van Brillo de Sol bedankt iedereen die heeft bijgedragen in Nederland. Zij voelen zich gezegend met ons als nieuwe partner en de wetenschap dat ze over de hele wereld vrienden hebben.
Thank you Luzac
Actienemer Tiffany Roggenthien (stafmedewerker Luzac Arnhem) vertelt:
“Vorig jaar was ik in Guatemala en heb ik een groot deel van dit bijzondere land leren kennen. Prachtige landschappen, geweldige mensen, veel mooie maar ook veel enge dieren en een klimaat waar ik behoorlijk aan heb moeten wennen. In Antigua heb ik Ana-Maria leren kennen en zij vertelde me dat ze jongeren uit arme gezinnen in Guatemala een kans wil bieden op onderwijs. En daarnaast wat nodig is om goed onderwijs te realiseren. Een erg mooie droom die in mijn ogen geen droom mag blijven. Ik kan haast niet geloven hoeveel steun ik heb gekregen van de leerlingen, hun ouders, mijn collega’s en de netwerken rondom Luzac.
Ik wil iedereen van harte bedanken en ben enorm trots op deze prestatie.
Samen hebben wij genoeg kracht om een klein stukje van deze wereld te verbeteren.”
Overhandiging cheque van Wilhelminaschool Helmond aan Brillo de Sol.
Dankzij een ludieke actie van Esmee Koolen, die begin dit jaar haar afstudeer stage liep in het project Brillo de Sol en daarna op de Wilhelminaschool in Helmond, kon er weer een wens vervuld worden bij Brillo de Sol. Esmee had een oppasfeestje op school georganiseerd van vrijdagavond tot zaterdagmiddag voor de kleuters uit haar klas. De ouders hadden daardoor een avondje vrij en het verzoek was om de uitgespaarde onkosten voor een oppas aan Stichting Uno Más te doneren.
Van de opbrengst krijgt elk van de vijf klaslokalen een eigen opbergkast, waardoor speelgoed en leermateriaal keurig opgeruimd kunnen worden. Er is daarnaast nog extra geld over om nog meer boeken en leermateriaal aan te schaffen. Dank je wel Esmee voor dit initiatief en dank aan de ouders die zo gul gegeven hebben.
 
14-jarig bestaan Bendición de Dios in Alotenango.
Tijdens de tweede week van juli was er van alles toe doen op basisschool  Bendición de Dios vanwege het 14-jarig bestaan. De belangrijkste activiteit was de verkiezing en kroning van Miss en Mister Bendición de Dios voor het schooljaar 2017. Op 13 juli presenteerden de kandidaten zich aan de leerlingen die daarna konden stemmen op hun favorieten. In de namiddag werd bekend wie Miss en Mister zouden worden. Ik was erbij aanwezig en was weer onder de indruk hoe ze met heel weinig middelen er een geweldig feest van kunnen maken. 
 
Spaanse school Zamora.
Al jaren werk ik met de Spaanse school Zamora en altijd tot ieders tevredenheid. Inmiddels hebben ze achter de school een studenten guesthouse Casa Gitana, waar het goed vertoeven is en heel dicht bij het centrum is gelegen. Mocht je een bezoek aan Guatemala en een Spaanse studie in het vooruitzicht hebben, dan kan ik deze school van harte aanbevelen.
Meer info op facebook, casagitana of learnspanishguatemala.
Doneren met iDEAL via de website van Uno Más.
Wij maken het u gemakkelijk door u het doneren via iDEAL aan te bieden. Voor degenen die niet bekend zijn met deze betalingsmethode, het werkt als volgt: Stichting Mollie, de grootste internet betaling afhandelaar in Nederland, int uw donatie voor Uno-Mas via iDEAL. Deze betalingswijze is eenvoudig en gegarandeerd veilig.
In de omschrijving van de betaling staat (voordat je op betalen drukt) :
“Stichting Mollie Payments inzake Stichting Uno-Mas”.
 
Promotie CasaSito in Cobán.
Gedurende de derde week van juli komen mensen uit alle hoeken en gaten van Alta Verapaz naar Cobán voor de jaarlijkse kroning van de Maya schoonheidskoningin.
Een mooie gelegenheid voor de stafmedewerkers van CasaSito om te promoten wat CasaSito voor de jongeren in Cobán kan betekenen op het gebied van studiebeurzen.

 
Kerstin Sabene, fotografe en schrijfster en een vriendin van mij, was die week in Cobán en vertelt hier over:
“Ik ben hier in Cobán voor het bijwonen van een van de belangrijkste Maya-vieringen in Guatemala, de Rab'in Ajaw. Vertaald uit de Maya-K'ekchi taal, betekent dit 'dochter van de koning.' Er zijn 110 kandidaten dit jaar en op zaterdag 23 juli, zal één van hen worden gekroond als Guatemala Maya schoonheidskoningin. Als onderdeel van de festiviteiten in de aanloop naar de kroning, woonde ik een Maya ceremonie bij in het dorp Tactic. Vertaald uit het K'ekchi betekent dit “het land van de perzik”. Vroeger was dit een groot perzik producerend gebied, maar als gevolg van de klimaatverandering, hebben de perzikbomen erg geleden en de oogst is door de jaren heen sterk afgenomen. De meisjes op de foto’s komen uit Tactic en zijn kandidaat voor de kroning.”
Ontmoet Maricelda, studente in Alta Verapaz, Coban.
Maricelda is 16 jaar en studeert aan de middelbare school in Las Arrugas, San Cristobal Verapaz, in Alta Verapaz. Dit is haar tweede jaar met een beurs van CasaSito. Ze is zeer toegewijd en verantwoordelijk in haar studie en neemt deel  aan alle georganiseerde CasaSito activiteiten. Haar grootste wens is om haar moeder economisch te kunnen ondersteunen. Ze is zich zeer bewust van de precaire situatie waarin zij leven, dat is de reden waarom ze haar studie met zoveel toewijding doet. Ze is dankbaar voor de steun die CasaSito haar geeft, waarmee ze de mogelijkheid krijgt haar droom waar te maken om later een goede baan te krijgen. Haar broers steunen haar in het bereiken van haar doel.
Elk jaar komen er meer clubactiviteiten in Alta Verapaz. Dit jaar worden er weer zomer-kunstfestivals georganiseerd. De studenten organiseren dit met elkaar. Samen bedenken ze een thema dat aandacht behoeft op school en in hun dorpen en gaan dat verder uitwerken. Dit jaar is het thema “pesten”.
       

De computerclub in Alta Verapaz was vorig jaar een groot succes! Onze studenten hebben thuis geen computer en zijn blij dat ze op het kantoor van CasaSito de computers mogen gebruiken.

Wiskunde is ook een grote uitdaging voor de studenten en in juli is, samen met de computerclub, de wiskunde club gestart. Een intensieve cursus van drie maanden waarin de studenten hun vaardigheden op een hoger niveau kunnen brengen.
 
Van afgedankte t-shirts tassen maken.
Onderwijs geeft kinderen een kans op een betere toekomst, maar om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen heb je een beetje hulp nodig. Mijn vriendin Gin King is een project gestart waarmee de kinderen van de school Semilla de Esperanza y Amor in San Mateo, wat extra geld kunnen verdienen.
T-shirts die niet meer worden gedragen worden ingezameld of voor een prikkie op de tweedehands markt gekocht. De kinderen maken er tassen van die later verkocht gaan worden op diverse plaatsen in Antigua.
100% Van de opbrengst gaat terug naar het project en daarvan krijgen de kinderen voor elke gemaakte tas zelf ook 15 cent. Hiermee helpen we ook het aantal plastic tassen dat in de rivieren terecht komt, te elimineren.
Er zijn inmiddels 31 kinderen die weten hoe ze de tassen moeten maken met hulp van Gin en onderwijzer William. Uno Más kon, dankzij een donatie, 26 goede scharen doneren die na het maken van de tassen, keurig opgeborgen worden. Gin neemt de verkoop op zich en we hopen op een mooi resultaat voor de school.
Facebook.
En Uno Más kan natuurlijk niet achterblijven om ook op Facebook af en toe berichtjes te plaatsen. Kijk op: www.facebook.com/unomasguatemala/.
 
Dank voor uw support aan Uno Más.
 
Copyright © 2016 Stichting Uno Mas, All rights reserved.


Wilt u iets wijzigen aan de wijze waarop u berichten van ons ontvangt?
U kunt uw voorkeuren wijzigen of afmelden van onze verzendlijst

Email Marketing Powered by MailChimp