Copy
In deze nieuwsbrief.....
  • ANBI Status
  • Benefiet etentje in Poppel
  • Overlijden Javier Garcia
  • Donatie Luzac Arnhem
  • Overlijden mama Ana-Maria
  • Studiebeursstudenten CasaSito
  • en nog veel meer....
View this email in your browser
Het is bijna niet te geloven, maar ook 2016 is weer zo goed als voorbij!
Het is een zeer enerverend jaar geweest met heel veel mooie ontwikkelingen maar ook trieste gebeurtenissen. Hierbij een terugblik op de  laatste vier maanden van het jaar, waarvan ik in september en oktober in Nederland was
ANBI status.
Trots kan ik u melden dat Stichting Uno Más de ANBI status heeft gekregen op 26 september 2016. Dit kan voor een aantal mensen aantrekkelijk zijn bij het geven van een donatie omdat de gift als aftrekpost opgenomen kan worden voor de inkomstenbelasting.
Benefiet etentje in Poppel
Een erg leuk initiatief tijdens de augustus zomervakantie was het etentje dat door een echtpaar op de camping werd georganiseerd voor familie en vrienden. Met 23 personen werd er heerlijk gegeten en met de meegebrachte spulletjes van thuis werd een veiling gehouden. Dat was een groot succes. Ook de kleintjes droegen hun steentje bij door te zingen en te dansen voor de gasten en daarna gingen ze met de pet rond. Iedereen wil volgend jaar weer komen. En de opbrengst voor Uno Más was maar liefst 950 euro!
Bezoek aan Brillo de Sol
Pleun, dochter van een vriendin van mij, studeerde in mei af als orthopedagoog (opvoedkundige) en kwam in september het project Brillo de Sol bezoeken. Ze had een prachtige flyer gemaakt en mensen gevraagd om haar niet met lege handen hierheen te sturen. Aan die oproep werd zeker gehoor gegeven en ze kreeg in totaal 1150 euro, goed voor twee studiebeursstudenten. Dit bedrag werd aan mij bekend gemaakt tijdens een zondagochtend koffietje in Nederland met appeltaart erbij waarop Uno Más stond. Ik was zeer ontroerd!
De mogelijkheid is groot dat Pleun terugkomt om op haar vakgebied hier iets voor de kinderen te kunnen betekenen. Petje af voor jou, Pleun!
Overlijden Javier Garcia
In Nederland bereikte mij het droevige bericht, dat begin september Javier overleed. Hij worstelde de afgelopen maanden met zijn ziekte. In het project Brillo Sol was hij voorzitter van de studentenraad. Hij was een krachtig voorbeeld voor zijn medestudenten en docenten. Zijn glimlach verlichtte elke ruimte en zijn handicap hield hem niet tegen om aan alle  activiteiten deel te nemen. Hij was zeer geliefd en zal altijd een plaats hebben in de harten van iedereen die hem kende.
Kunstenares Carin Steen
Elke woensdag ga ik naar de kunstgeschiedenis les van Carin en geniet van de manier hoe ze ons meeneemt terug in de tijd en vertelt over alle schilders. Carin is een enorm gedreven en veelzijdige kunstenares zoals u kunt zien in onderstaande foto’s. Ooit gedacht om uw huisdier (hond, kat, parkiet) te laten schilderen of een schilderij van uw kinderen of kleinkinderen te laten maken, neem dan nu contact op met Carin en u krijgt iets zeer unieks in huis. Op www.facebook.com/carin.steen.artist of www.carinsteen.com vindt u meer over haar werk en haar mailadres is carinsteen@yahoo.com.
Donatie Luzac Arnhem
Een gedeelte van de donatie van de Luzac school in Arnhem, waarover ik schreef in de vorige nieuwsbrief, werd gebruikt voor de aanschaf van muziekinstrumenten en prachtige uniformen. Vol trots liepen de kinderen als schoolband mee in de onafhankelijkheidsdag parade op 15 september.
De foto’s zeggen genoeg. Ook kon van de donatie een hekwerk geplaatst worden bij de groentetuin van het project.
Vrienden van de kunst
Een groep vrienden van mij kwam het hele jaar wekelijks bij elkaar om prachtige producten te maken van diverse materialen en hielden eind november een benefietverkoop voor drie projecten. Uno Más was een daar van. Ook mocht elk project zelf nog extra inkomsten derven door de verkoop van producten of diensten. De opbrengst voor de projecten is nog niet bekend omdat er nog enkele kerstmarkten komen waar ook verkocht zal worden.
Overlijden mama Ana-Maria
Elk jaar ging ik altijd met veel plezier terug naar Nederland om veel bij mijn mama te kunnen zijn. Dit jaar was het anders omdat ik wist dat het de laatste keer met haar zou zijn, maar ook bijzonder en mooi dat ik nog zes weken lang haar hand heb mogen vasthouden. Ze sliep erg veel en door de morfinepleisters wist ze niet meer goed hoe het allemaal in elkaar zat. Op 30 september, in bijzijn van haar drie dochters, heeft ze haar laatste adem uitgeblazen. We hebben haar een heel waardig afscheid kunnen geven. Dat ze erg geliefd was bleek uit de enorme opkomst. Ze is 90 jaar en zeven maanden oud geworden. Heel dankbaar ben ik voor de geweldige herinneringen die ik altijd zal hebben en vooral die aan de drie keren dat ze mij in Guatemala kwam bezoeken.
Studiebeursstudenten CasaSito
Met trots kan ik u melden dat, dankzij de ontvangen donaties dit jaar, negen studenten in 2017 kunnen beginnen aan hun studie van drie jaar aan de middelbare school in de regio Cobán via het speciale educatieprogramma van CasaSito. Één studente kan gaan studeren aan de beroepsopleiding en zal na schooltijd dagelijks via de Nationale Sportfederatie van Guatemala getraind worden in een hardloop programma. Vrienden van mij steunden haar al drie jaar en zijn heel erg trots dat ze haar kunnen blijven steunen. Volgend jaar meer over haar. Op de foto het team en bestuur van CasaSito die ervoor zorgen dat er volgend jaar meer dan 200 studenten kunnen studeren. In januari ga ik naar de opening van het nieuwe schooljaar in Coban om foto’s te maken en een verhaaltje te schrijven voor de sponsors.                                                 

Brillo de Sol bestond 11 jaar in september
Als cadeau voor dit heuglijke feit werd een twee minuten durende video gemaakt door een professioneel camerateam uit Guatemala. Het is de moeite van het kijken waard. Ga naar www.youtube.com “Brillo de Sol Guatemala una escuela inclusiva”. Veel kijkplezier.

Jaarverslag Brillo de Sol 2016 in het Engels
Niet iedereen zal geïnteresseerd zijn om het hele verslag te lezen.  Lees dan in ieder geval het dankwoord van Letty López, de oprichtster van Brillo de Sol op pagina drie en op pagina zeven wordt extra aandacht besteed aan Uno Más.                                                                                              

Overlijden Mina met het syndroom van Down
Vriendin Marjolijn Thissen uit Nederland woonde enkele jaren in Antigua en heeft heel veel met Mina opgetrokken en leerde haar tekenen en muziek maken. Marjolijn schreef onderstaand bericht dat ik graag  met u wil delen. Bijna iedereen die een bezoek bracht aan Antigua, kende Mina. Van de foto’s die Marjolijn stuurde is een collage gemaakt door kunstenares Carin Steen.
 

Verdriet
Op 16 november jl. is Mina overleden.

Kind was ze aan mijn huis in Guatemala.
Kind van de zon, en liefde.
Ze droeg dat in haar hart en liet het stralen.
Voor ieder die ze tegen kwam in Antigua.
Zo ook vaak niet begrepen,
Mina stopt dat in haar werk met veel overgave.
Het was er weer uit, een dankbare lach als cadeau.
Mina kon niet praten en niet schrijven zoals wij dat kunnen.
Mina had de taal van het hart.
Maar ze schreef als of er geen eind komt aan haar verhaal……… 
Dank je wel Mina voor zoveel moois!                                       
Evaluatiedagen hazenlip patiëntjes Tess Unlimited
Afgelopen week ben ik weer meegegaan met Tessa en een groep vrijwilligers voor de tweejaarlijkse evaluatie van de hazenlip patiëntjes.
In totaal evalueerden we 234 patiëntjes die allemaal een kerstcadeautje kregen. De operatieweken in 2017 zijn al bijna volgeboekt met nieuwe patiëntjes en met de meer gecompliceerde hazenlipjes. Elk jaar worden er zes operatieweken georganiseerd en de eersten beginnen al in januari. Er zullen dan 80 patiëntjes geholpen worden. De planning voor volgend jaar staat op 200 patiëntjes in totaal. Naast de operatie wordt een groep kinderen opgenomen in het melkprogramma om het juiste gewicht te bereiken en na de operatie krijgen ze elke week spraaktherapie.
Mijn taak deze keer was het interviewen van de moeders, met 35 vragen over de tijd dat ze zwanger waren van hun kindje met een hazenlip. Dit deed ik samen met Josette, een Nederlandse vrijwilligster. Aan de hand van de uitslag van de vragen kan misschien een patroon ontdekt worden waarom deze kinderen met een hazenlip zijn geboren.
Met ons tienen waren we een goed geoliede machine die fantastisch werkte.
En om Tessa in actie te zien is zo bijzonder. Vanaf het eerste kindje tot en met nummer 234 blijft ze hen ontvangen met dezelfde liefde, openheid, spontane lach en bijzondere zorg. Petje af voor Tessa!
Voor meer informatie ga naar www.tessunlimited.com of facebook TESSUnlimited.
Doneren met iDEAL via de website van Uno Más.
Wij maken het u gemakkelijk door u het doneren via iDEAL aan te bieden. Voor degenen die niet bekend zijn met deze betalingsmethode, het werkt als volgt: Stichting Mollie, de grootste internet betaling afhandelaar in Nederland, int uw donatie voor Uno-Mas via iDEAL. Deze betalingswijze is eenvoudig en gegarandeerd veilig.
In de omschrijving van de betaling staat (voordat je op betalen drukt) :
“Stichting Mollie Payments inzake Stichting Uno-Mas”.
 
Misschien ben ik nog wat vergeten, maar ik hoop dat u kunt zien dat, sinds de officiële start van Uno Más in mei van dit jaar, er al heel wat jongeren blij gemaakt zijn met een studiebeurs waar Uno Más in eerste instantie voor staat.
En dat kon alleen maar gebeuren dankzij uw gulle giften.
Namens al deze jongeren, de staf van Brillo de Sol, CasaSito en Uno Más heel hartelijk bedankt.
 
En heel veel dank is zeker op zijn plaats voor de bestuursleden, Jeroen de Jager (webmaster) en Nico Claassen (voorzitter). Zonder hen was het me nooit gelukt om Uno Más zo succesvol te maken.
 
Vanuit zonnig Antigua, Guatemala wens ik u persoonlijk hele warme en vooral gezellige kerstdagen toe en in het nieuwe jaar kom ik graag bij u terug met hopelijk heel veel mooie berichten.
 
Ana-Maria Ackermans
Uno Más
Facebook.
En Uno Más kan natuurlijk niet achterblijven om ook op Facebook af en toe berichtjes te plaatsen. Kijk op: www.facebook.com/unomasguatemala/.
 
Dank voor uw support aan Uno Más.
 
Copyright © 2016 Stichting Uno Mas, All rights reserved.


Wilt u iets wijzigen aan de wijze waarop u berichten van ons ontvangt?
U kunt uw voorkeuren wijzigen of afmelden van onze verzendlijst

Email Marketing Powered by Mailchimp