Copy
Nieuwsbrief Stadsvarkens, <maand 2016>
klik hier voor de webversie
Beste <<First Name>> <<Last Name>>
U ontvangt de nieuwsbrief van Stichting Stadsvarkens omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of vanwege uw betrokkenheid bij Stadsvarkens.
(Heeft u geen interesse, dan kunt u zich onderaan de brief afmelden)

Samen, niet alleen !!

René van Geneijgen
In ons logo zijn de stad en de varkens verbonden door de A’s. Dit is geen loos symbool blijkt uit de praktijk. Naast mensen bewust met hun voedsel in contact te brengen, willen we ook samenwerken met veel verschillende organisaties. Alles is nieuw, dus we moeten ons eerst maar eens richten op het houden van varkens. Het werken met hulpboeren en de ontmoetingen van bezoekers met de varkens hebben immers al een heel groot gewenst effect. Iedereen staat even stil bij het feit dat ook deze dieren geslacht zullen worden en mensen komen met elkaar in contact.
 
Maar wij willen opbouwen en doorgaan. Zo zijn er met het onderwijs inmiddels al veel contacten gelegd. BSO Wijs heeft Stadsvarkens al bezocht, Groenhorst Food en Toegepaste Biologie hebben een lezing en excursie gekregen bij Stadsvarkens. We zijn opgenomen in het onderwijsprogramma van ROC A12 bouwkunde. CHE, minor Voedsel Verbindt, laat in het nieuwe schooljaar studenten onderzoeksopdrachten uitwerken voor Stadsvarkens. Het landbouwonderzoek (PPO) start met behulp van studenten van Wageningen Universiteit een groot onderzoek: 'Stimulans voor Stadsvarkens'. Met het Vestercollege, voortgezet speciaal onderwijs, gaat een samenwerking ontstaan. De basisscholen ontbreken nog, maar door onze samenwerking met buurtcentrum De Velder vinden de basisscholen en Stadsvarkens elkaar bij de op te zetten smultuin.
 
Onze vier varkentjes brengen veel in beweging en bij elkaar. De organisaties rondom het Veldhuizerbos weten elkaar bij onderlinge activiteiten te vinden, we zijn inmiddels vriendjes.

Verbinding in uitvoering

In gesprek tijdens de dag van de Stadslandbouw
Voorbijgangers met elkaar in gesprek
hond en varken
Bijna iedereen wil de wolvarkens wel knuffelen
Activiteiten van de afgelopen periode
 
14 mei - Ontvangst Varkens in het Veldhuizerbos, De varkens zijn feestelijk onthaald in het Veldhuizerbos. lees meer

24 mei - BSO Wijs (Natuurlijk Buiten) is voor de eerste keer langs geweest, lees meer

25 juni - Modderdag en dag van de Stadslandbouw samen,  Stichting Stadsvarkens mobiliseerde verschillende organisaties voor deze dag, zowel in het kader van de Internationale Modderdag als de Dag van de Stadslandbouw lees meer

25 juni - Stadsvarkens biedt Buurtcentrum De Velder ondersteuning bij het ontwikkelen van een  Smultuin, voor de basisscholen maakt De Velder een smultuin aan. Tijdens de modderdag zijn afspraken gemaakt dat Stadsvarkens daarbij ondersteuning zal bieden.

4 juli - Gastcollege gegeven aan 50 MBO-studenten van Groenhorst Ede, samen met Stadslandbouw Ede heeft Stadsvarkens een presentatie gegeven bij het Groenhorst Ede, school voor Groen Onderwijs over Stadslandbouw Ede en Stadsvarkens.

15 aug - Stadsvarkens op excursie bij de Bonte Bentheimers in Oosterbeek lees meer

5 september - ROC A12 heeft eerste afspaken gemaakt voor het bouwen van een schuilhok, Stadsvarkens is voor studenten van het MBO Bouwkunde niveau 4 een externe opdrachtgever voor het bouwen van een schuilhut voor de varkens.
 

6 september - Wetenschapswinkel van de WUR is het onderzoek 'Stimulans voor Stadsvarkens' gestart, met het onderzoek willen we duidelijkheid verkrijgen welke belemmeringen er zijn en welke mogelijkheden er liggen voor het houden van vee in de stad. lees meer

9 september - CHE, minor 'Voedsel Verbindt' is gestart met het onderzoeksproject, een groep studenten voert een onderzoek uit naar verbinding: activiteiten en partners voor Stadsvarkens. Met welke activiteiten en partners draagt Stadsvarkens haar boodschap optimaal uit?

Een praatje maken

Maut van Ommen
Als hulpboer geef je volgens rooster de varkens eten en controleer je het terrein. Ook is er soms een 'klussendag' waarop gezamenlijk onderhoud aan het terrein wordt gepleegd.
Al werkende kom je verschillende mensen tegen. Een praatje komt dan vaak wel op gang. Op de eerste plaats heb je het natuurlijk over de varkens, hun aanwezigheid, wat een leven ze hier hebben, maar ook over het effect dat hun aanwezigheid in het bos heeft.
Mensen die hun honden hier altijd al uitlaten, weten me te vertellen dat er nu meer aanloop is van mensen die ze er nog nooit eerder hebben gezien.
Een man zit 's ochtends een sigaretje te roken en vertelt me dat hij wel vaker even tussen twee werklocaties komt zitten, maar nu bijna iedere dag. Even naar de varkens kijken.
Op een ander moment komt een echtpaar op de fiets langs, kijkt van buiten het hek over het terrein en begint een praatje. Zij vertelt dat ze op een boerderij met varkens heeft gewoond en dat dit, hoe anders ook, herinneringen doet herleven. Hij vindt het zo leuk dat door deze verandering er meer met elkaar gepraat wordt. Hij heeft hierdoor het gevoel toch meer 'buren' te hebben.
Dit gevoel herken ik en ik betrap me erop dat ik niet alleen kom wanneer ik ingeroosterd ben.
Ik geniet er van dat mijn buurt groter is geworden.

(op de foto buurman Maas van Velthuizen aan het werk met de zeis)
 


 

25 september       Ede's Best Run dwars door ons bos
Survival team Ede organiseert 25 september de 2de editie van de Edesbestrun in Ede, voor jong en oud. Het parcour zal met touwbarricades dwars door het varkensbos lopen. Wel op zo'n manier dat de varkens er geen hinder van

16 oktober       Wereld Voedsel Dag
Op de jaarlijkse Wereldvoedseldag serveert "Maaltje met een Verhaaltje" een maaltijd met tussendoor lezingen. Het thema is dit keer 'Verspilling'. Stadsvarkens is nu direct betrokken bij de organisatie. Binnenkort meer te lezen hierover op Facebookpagina van Stadsvarkens.

november     NOVEMBER SLACHTMAAND
Samen met een lokale cateraar serveren we onvervalst mangalicavlees (vlees van de wolvarken). We gaan er samen bewust van genieten. Eet u liever geen vlees, geen nood ook voor u is een stoel vrij en vullen we uw bord met verrassende vegetarische gerechten.
Facebook Stadsvarkens
Website Stadsvarkens
Heeft u geen interesse meer voor deze nieuwsbrief?
Dan kunt u met deze link u laten uitschrijven

Ons email adres is:
info@stadsvarkens.nl

Copyright © 2016 Stichting Stadsvarkens, All rights reserved.