Copy
Uitnodiging: Gebroeders van Limburg Festival 2017
In deze nieuwsbrief willen we jullie graag wijzen op een paar evenementen tijdens het weekend waarbij zowel onze vrijwilligers als 't Geselscap van harte zijn uitgenodigd en eigenlijk ook niet kunnen ontbreken. De zaterdagavond wordt een gezellige happening waarbij wij ervan uitgaan dat jullie zoveel mogelijk in middeleeuwse kleding aanwezig zijn. Uiteraard gratis toegang voor jullie!

Wij verheugen ons erop jullie te verwelkomen tijdens deze mooie dagen rondom onze Nijmeegse Gebroeders van Limburg. U kunt zich inschrijven voor de het avondprogramma en/of de middeleeuwse brunch (zie de programma informatie hieronder) via secretariaat@gebroedersvanlimburg.nl. Vermeld in uw bericht met hoeveel personen u bij welk onderdeel aanwezig zult zijn. De kosten kunt u overschrijven op ons banknummer: NL94ABNA 0431741891 onder vermelding van uw naam en het aantal personen.

Reacties aan: secretariaat@gebroedersvanlimburg.nl
Het volledige programma vindt je ook op www.gebroedersvanlimburg.nl
Programma Gebroeders van Limburg Festival 2017: 
'Gemaakt in Nijmegen'
Op 26 en 27 augustus 2017 vindt weer het Gebroeders van Limburg Festival plaats. In de binnenstad van Nijmegen waant u zich in de middeleeuwen met onder andere diverse kraampjes, ambachten, muziek, theater en kinderspelen!

Avondprogramma: 'Een reis door de tijd'
Op de zaterdagavond is er een bijzondere muziekvoorstelling in de Stevenskerk die u meeneemt door het verleden! Om 20:00 begint deze feestelijke theateravond “Om Jolizelijc te leven”. Een themalied leidt ons door de avond heen. We beginnen rond 1405 en in de loop van de avond gaan we door de eeuwen heen waarbij het lied via renaissance en romantiek uiteindelijk in een drs. P- en een popversie uitgevoerd wordt. Capella Vacalis, Datura, I Bianchi en diverse Nijmeegse musici van romantiek tot scat, verzorgen het programma. Onze eigen Gebroeders van Limburg maken de uitslag bekend van de schilderwedstrijd en we zien het januaritafereel in levenden lijve. Een interview met Pieter Roelofs van het Rijksmuseum naar aanleiding van de aankomende Maelwael van Limburg expositie in het Rijksmuseum maakt de avond compleet. Daarna is er nog tijd voor een ‘gebroederlijk’ samenzijn. 

De entree is voor jullie gratis, maar vooraf aanmelden is wel gewenst.

Middeleeuwse Kerkdienst
Op zondagochtend vindt er een speciale Middeleeuwse Kerkdienst plaats in de Stevenskerk ter ere van de Nijmeegse Gebroeders van Limburg. De mis zal in het teken staan van het thema 'Gemaakt in Nijmegen'. De inloop is vanaf 09:30. De mis zal beginnen om 10:00 en zal tot circa 11:30 duren.

De middeleeuwse kerkdienst wordt voorafgegaan door een entrade met 120 figuranten en opgeluisterd door diverse koren en musici waarbij het thema “mensen maken” centraal staat. Een vorige maand voltooid artistiek re-relict van de arm van Sint Stephanus, het origineel is in 1561 helaas verdwenen, en een onlangs verworven authentiek beeld van Stephanus uit de late middeleeuwen worden tijdens deze bijzondere plechtigheid voor het eerst aan het publiek getoond. 

Middeleeuwse brunch
Zondag om 11.30 vindt er aansluitend aan de viering een middeleeuwse brunch plaats op de Grote Markt. Muziek- en dansgroepen uit de periode van de Gebroeders van Limburg zorgen voor een extra middeleeuws tintje. Kosten voor de brunch bedragen € 15,- pp.

Blijde Incomste
Na de brunch zal van 13.00 tot 14.00 de Blijde Incomste door de stad trekken en zal het defilé worden afgenomen op de Grote Markt. Hierna zal de tocht de Stevenskerk intrekken voor een speciale afsluiting. Dit jaar zijn tijdens deze historische optocht weer enkele nieuwe aanwinsten te bewonderen, zoals een verlovingsscène uit het getijdenboek geschilderd door de Gebroeders van Limburg. Van het Hof van Gelre tot de Gelderse draak: de optocht zit vol verrassingen!

Stevenskerk
De Stevenskerk is het middelpunt van het festival. Van cabaret tot gruwelijke middeleeuwse operaties, er is genoeg te doen! Een verteller, een zilvertekenaar, rondtrekkende musici, middeleeuwse dans: u komt ogen en oren te kort! In de Stevenskerk is een unieke expositie te zien met voorwerpen die ook in de middeleeuwen deze kerk al sierden. 

Buitenprogramma
Op de Grote Markt zijn er historische kinderactiviteiten zoals broodjes bakken en het schieten met een trebuchet. Op het Stevenskerkhof worden diverse authentieke ambachten uitgevoerd. Laat u verrassen door intrigerende demonstraties en optredens. Blijf echter op uw hoede, spectaculaire roofvogels laten hun klauwen zien in de valkenierstent!

De binnenstad zal in het teken staan van middeleeuws vermaak. Tijdens uw bezoek kunt u namelijk zomaar eens verrast worden door een spontane muziek- of theatervoorstelling! Vergeet ook niet langs de marktkraampjes op de Lange Hezelstraat te struinen en een kijkje te nemen bij de levende taferelen rondom de Sint Jacobskapel.

Belevenisroute
Altijd al een exclusief kijkje willen nemen in de verborgen middeleeuwse plekjes van Nijmegen? Laat u zich dan verrassen door de Belevenisroute! Deze route leidt u langs middeleeuwse kelders, verloren bierbrouwerijen en stadskastelen. 

Meer weten?
Kijk op: wwww.gebroedersvanlimburg.n

In memoriam: Walling Tiersma
In memoriam: Frans van Berkel
Na het overlijden van Ernic hebben de Speellieden van Gelre onlangs ten tweede maal afscheid moeten nemen van een van hun leden. 

Waling Tiersma is bij een noodlottig ongeval omgekomen in Frankrijk. Wij willen familie en onze vrienden van de Speellieden van Gelre van harte condoleren
Frans van Berkel, Grootmeester van het Senterclaesgilde en lid van het Gilde Nijmegen is ook overleden. Hij was altijd enthousiast over alles wat de geschiedenis van Nijmegen aangaat. Zo was hij ook een enthousiast vrijwilliger binnen de Gebroeders van Limburg en samen met zijn broeders een vast onderdeel van de festiviteiten en de Blijde Incomste.
Vrijwilliger in de spotlight: Erik van Bronswijk
Erik van Bronswijk liep dit jaar voor de 50e keer de vierdaagse. Een geweldige prestatie waar wij hem van harte mee willen feliciteren. Erik staat ook dit jaar bij de Sint Jacobkapel met zijn verbeelding van het maandblad. Daarbij enige ezels waar kinderen op mogen rijden.
Soester Fehde 2017

Op zaterdag 29 juli gingen de Gebroeders van Limburg, voor het vierde festival op rij, naar Soester Fehde. In Soest wordt om het jaar de Soester-Fehde herdacht, een vredesbestand dat in 1449 werd gesloten tussen Soest en Keulen. Voor dit grootse evenement worden re-enactors uit 12 verschillende landen uitgenodigd, waaronder onze re-anactment groep 'Maelwael -  Van Limburg'.

Tijdens de Soester Fehde presenteerden we het Tableau Vivant van het Januariblad. Daarnaast representeerden we Nijmegen in de grote optocht door de stad. Nijmegen en Soest werkten als Hanzesteden al in de middeleeuwen samen en hadden Katherina van Kleeff in de 15e eeuw beiden als vorstin. Ze gaf, vanwege de afstand, haar broer Johann van Kleeff de leiding in Soest. Onze Katherina van Kleeff was ook mee naar Soester Fehde om haar broer Johann te ontmoeten bij de optocht en de inhuldigingsact.

Het festivalterrein was een zeer uitgestrekt gebied in de smalle droge gracht rondom de stad. De vrijwilligers hebben allemaal genoten van de prachtige middeleeuwse sfeer en we willen hen nogmaals bedanken voor hun geweldige inzet!

Heeft u de Soester Fehde gemist? De Soester Historische Vereniging komt ook langs op het Gebroeders van Limburg Festival!

Stadswachten gezocht!

We zoeken voor het Gebroeders van Limburg Festival 2017 nog enthousiaste stadswachten!

Als stadswacht ga je gekleed in een middeleeuws tenue. Je taken zijn meelopen in de Blijde Incomste en als gastheer fungeren bij de Belevenisroute. De Belevenisroute gaat langs spectaculaire middeleeuwse locaties in Nijmegen. Bij elke locatie staat een stadswacht die de bezoekers kort iets verteld over de betreffende locatie.

Ben jij een man, heb je 26 en 27 augustus nog vrij in je agenda en hou je van gezelligheid? Mail dan naar secretariaat@gebroedersvanlimburg.nl om je aan te melden of voor meer informatie!

Agenda


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
stichting Gebroeders van Limburg · Postbus 1180 · Nijmegen, CT 6501 BD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp