Copy
Johan Maelwael en
de Gebroeders van Limburg

Grondleggers van de Nederlandse schilderkunst

Clemens Verhoeven en André Stufkens

Bestel nu het nieuwe boek hier voor € 24,50 in de webshop van de Stichting Gebroeders van Limburg. U steunt hiermee het werk van de Stichting Gebroeders van Limburg en Gebroeders van Limburg Huis.

Speciale aanbieding: Voor vrijwilligers, sponsoren en leden van 't Geselscap is de prijs slechts €19,50. Hiervoor moet je het boek bestellen via secretariaat@gebroedersvanlimburg.nl en niet de webshop!
Klik hier om het nieuwe boek te bestellen!

Generaties kunstliefhebbers hebben geleerd dat de roemrijke Nederlandse schilderstraditie begon in het tweede kwart van de vijftiende eeuw met de gebroeders Van Eyck en de Vlaamse Primitieven. Dat blijkt een misvatting. De eerste Noord-Nederlandse schilders van Europese statuur kwamen niet uit Holland of Vlaanderen, maar uit het hertogdom Gelre. In Nijmegen waren vanaf 1373 de ateliers van de schildersdynastie Maelwael-Van Limburg gevestigd.

Vlak voor 1400 traden Johan Maelwael en zijn drie jonge neven Paul, Johan en Herman van Limburg in dienst van de Franse koninklijke familie (het huis Valois). In Dijon en Parijs maakten ze pijlsnel carrière als schilders en vorstelijke vertrouwelingen. Niet alleen waren ze de bekendste kunstenaars van hun tijd, ook financieel waren ze zó succesvol dat ze vaak optraden als bankiers voor hun adellijke opdrachtgevers. In de bloei van hun leven, en op het toppunt van hun roem, stierven ze alle vier kort na elkaar (1415-1416), waarschijnlijk aan de pest. In de afgelopen twintig jaar hebben geruchtmakende tentoonstellingen (Louvre, Museum Het Valkhof, Metropolitan Museum, Rijksmuseum) en spectaculaire ontdekkingen van hun werk de roem van het geslacht Maelwael-Van Limburg vergroot. Johan Maelwael en de Gebroeders van Limburg toont tientallen hoogtepunten van hun prachtige oeuvre en vertelt het fascinerende verhaal van hun tijd, hun wereld en hun korte, maar veelbewogen levens.

Boekpresentatie
Het boek Johan Maelwael en de Gebroeders van Limburg. Grondleggers van de Nederlandse schilderkunst van Clemens Verhoeven en André Stufkens wordt op zaterdag 7 oktober om 15.30 uur aangeboden aan burgemeester Hubert Bruls in Museum Het Valkhof.
Engelstalige versie
Naast deze Nederlandstalige publieksuitgave verschijnt op initiatief van de stichting begin november een internationale Engelstalige, wetenschappelijke uitgave, de eerste in de reeks Maelwael–Van Limburg Studies, met artikelen van vooraanstaande kunsthistorici uit binnen- en buitenland. 

Twee Maelwael exposities!
 
6 oktober t/m 7 januari:
Johan Maelwael Tentoonstelling - Rijksmuseum

6 oktober t/m 7 januari: 
De kunst van het ambacht: Van Maelwael tot Made in Nijmegen
Pieter Derks: Maelwael in print


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
stichting Gebroeders van Limburg · Postbus 1180 · Nijmegen, CT 6501 BD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp