Copy
View this email in your browser

Gebroeders van Lymborch
Nieuwsbrief mei 2019

Terugblik: Stripboekpresentatie 'Ridders van Gelre en Ons verloren hertogdom'
Op vrijdag 3 mei was de stripboekpresentatie van de 'Ridders van Gelre en ons Verloren Hertogdom' in het Huis der Provincie in Arnhem.
De drie Gebroeders van Lymborch en hun opdrachtgever Duc de Berry waren van de partij samen met allerlei figuren uit de kunstwerken van de gebroeders en historische figuren uit de late middeleeuwen in Gelre. (Beelden: Charles van Doornewaard)

In de media: Bekijk hier de rapportage van Omroep Gelderland van de stripboekpresentatie en ontdek ook bij 'De Week van Gelderland' enkele aanwezige figuren van de Gebroeders van Lymborch!
UPDATE | Gebroeders van Lymborch Huis en opening
Achter de schermen zijn we druk bezig met het opzetten van het Gebroeders van Lymborch Huis: van conceptontwikkeling tot stukadoren en daadwerkelijke inrichting.

Op zondag 25 augustus gaat het huis open op de Gebroeders van Lymborch Zondag. Het thema is 'Welkom thuis'. We beginnen de opening met een middeleeuwse kerkdienst in de Stevenskerk. Daarna kunnen bezoekers genieten van een middeleeuwse brunch bij de Waagh. Vervolgens zullen de middeleeuwse figuren en de bezoekers zich naar de Burchtstraat bewegen. Er zal een speciale openingshandeling plaatsvinden en allerlei activiteiten in en rondom het huis.
VRIJWILLIGERSOPROEP
Wil jij ook meehelpen aan de Gebroeders van Lymborch Zondag? We zijn op zoek naar mensen die mee willen helpen aan de voorbereiding en/of op de dag zelf.
Stuur een mailtje naar secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl en ontvang meer informatie!
SAVE THE DATE | 024geschiedenis

De Gebroeders van Lymborch doet ook dit jaar weer mee met 024geschiedenis in de Maand van de Geschiedenis.

Wij zullen onder andere mee doen op zaterdag 26 oktober aan het Pop-up Museum in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Daarnaast zullen er activiteiten plaastvinden op zondag 27 oktober in het Gebroeders van Lymborch Huis en op het Valkhofkwartier. 

SAVE THE DATE | Open Monumenten Dag

In het weekend van 14 en 15 september 2018 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het landelijke thema voor 2019 is 'Plekken van plezier'.

Ook het Gebroeders van Lymborch Huis doet mee aan Open Monumentendag in Nijmegen. In het Huis zijn tijdens het weekend exclusieve rondleidingen!

VERHAAL | Het getijdenboek van Margaretha van Kleef
Door: Hubert Hendriks


Onze Gebroeders van Lymborch leerden veel in Nijmegen, maar verdienden uiteindelijk de kost in Frankrijk. Toch gebeurde er in onze streken ook wel wat. Enige kilometers naar het westen toe hield Albrecht van Beieren (1336-1404) met Margaretha van Kleef (1375-1411) hof in Den Haag. Den Haag had een betrekkelijk klein maar wel bloeiend en welvarend hof en zo werden Albrecht en Margaretha de grondleggers van wat de Hofstijl in de Nederlandse miniatuurkunst heet. Margaretha was de tante van Catharina van Kleef met haar prachtige getijdenboek maar Margaretha had zelf ook een gebedenboek in die heel eigen Hofstijl. 
Den Haag was aangewezen op de rijke en artistieke stad Utrecht maar de geleerden discussiëren nog altijd over de vraag waar het centrum van de Hofstijl gesitueerd kan zijn geweest en dan wordt naast Utrecht ook Gelre genoemd.
 
Gebedenboek van Margaretha van Kleef: Dit fraaie gebedenboek is rond 1400 waarschijnlijk in Utrecht gemaakt. De afbeeldingen zijn omgeven met architectonische patronen op een rijke bladgouden achtergrond en doen denken aan de vroege gotiek. Zeg maar een beetje ouderwets maar wel degelijk vakmanschap en dat is bijzonder om te zien. Vanaf 1415 begint deze stijl te veranderen in wat wij kennen van Catharina van Kleef en Maria van Gelre.

Op de miniatuur waar de opdrachtgever staat kun je aan de kleding het rijke milieu zien waarin ze in Den Haag leefden. Het evenwichtige gebruik van de combinatie lila, rood en groen is opvallend en kenmerkend. Vernieuwend is het buiten de kaders treden van de figuren in combinatie met expressieve gezichten op de wat ouderwetse achtergrond.

Frits van Oostrom vindt de uitvoering van dit gebedenboek subliem en beschouwt de vernieuwende trekjes in deze stijl als eerste voorbeelden van de Franse stijl die daarna zo spraakmakend wordt benut in de fameuze getijdenboeken van onze gebroeders.
Agenda


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
stichting Gebroeders van Limburg · Postbus 1180 · Nijmegen, CT 6501 BD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp